Hokej

FOTO in VIDEO: Poljaki pred razgretim občinstvom ugriznili Rise in jim utežili pot do elite

Katovice, 26. 04. 2016 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 3. kroga svetovnega prvenstva divizije I skupine A v Katovicah izgubila z domačo reprezentanco Poljske z 1:4. Edini zadetek za Slovenijo je dosegel Žiga Jeglič v sedmi minuti tekme.

Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu divizije I na Poljskem doživela prvi poraz. V tretjem krogu jo je premagala Poljska s 4:1. Glede na to, da je Slovenija v uvodnih dveh krogih premagala Japonsko in Italijo ter da se bo na elitno svetovno prvenstvo zagotovo prebila prvouvrščena ekipa, morda tudi druga, poraz ni tragičen. Slovenijo v preostalih dveh tekmah čakata še Južna Koreja in Avstrija.

Čeprav so bili Slovenci - reprezentanci se je na tej tekmi pridružil napadalec praške Sparte Robert Sabolič - v vlogi favorita, so Poljaki pokazali zobe. Pričakovano so uprizorili silovit pritisk že na začetku tekme, že v prvi minuti je plošček enkrat poletel tik ob slovenskem golu, pritisk domačih pa je, potem ko so Slovenci v eni akciji dvakrat izgubili plošček v svoji obrambni tretjini, z zadetkom na veliko veselje domačih navijačev potrdil Tomasz Malasinski.

Toda odgovor Slovenije je bil hiter. Najprej je zapretil Rok Tičar, v sedmi minuti, ko so imeli Slovenci na ledu igralca več, pa je odlično akcijo prvega napada z zadetkom kronal Žiga Jeglič, ki je ostal sam pred vratarjem Rafalom Radziszewskim. Poljaki so še vedno pritiskali, a je Slovenija počasi prevzemala vajeti igre v svoje roke. Poskus Anžeta Kuralta je eden od domačih zaustavil s telesom, pozneje pa je imel priložnost še Aleš Mušič. Poljska se je reševala tudi s prekrški, Slovenija je imela tako skupno v tem delu igre štiri "power-playe", a preostalih treh ni izkoristila. Bila pa je zelo blizu drugemu zadetku, predvsem ob strelu Jegliča iz bližine.

Slovenski hokejisti niso našli odgovora na razigrane Poljake.
Slovenski hokejisti niso našli odgovora na razigrane Poljake. FOTO: Drago Cvetanovič

Takoj na začetku druge tretjine so imeli Slovenci spet igralca več, toda danes v tem elementu niso blesteli, Poljaki pa so se brez težav ubranili. Potem je spet sledil scenarij iz prve tretjine: nekaj minut silovitega pritiska Poljske, napake v slovenski obrambi in drugi gol v mreži Roberta Kristana, po strelu Patryka Wronke je plošček, ki se je od ograde odbil nazaj v polje, skorajda iz mrtvega kota v mrežo pospravil Mikolaj Lopuski. A poljskega naleta še ni bilo konec, nekaj minut zatem so domači izkoristili hiter protinapad in zadetek Malasinskega iz bližine je Poljski prinesel že izdatno prednost.

Slovenci v tej tretjini niso bili nevarni, zbrali so le šest strelov, Poljaki pa so še nekajkrat zapretili Kristanu. Edino priložnost za Slovenijo je imel Žiga Pance v 37. minuti, vendar kakšen meter pred golom ni pravočasno prišel do ploščka, da bi ga potisnil v prazno mrežo. Zato pa je na drugi strani minuto pozneje to uspelo Malasinskemu in po zaostanku z 1:4 je bil poraz Slovenije že skorajda neizogiben. V zadnji tretjini je selektor Nik Zupančič v gol poslal Gašperja Krošlja, v napadu pa Slovenija ni več mogla spremeniti razpleta. Poljaki so nadzorovali igro in branili visoko prednost, njihovi tekmeci pa so bili neučinkoviti tako ob igralcu več kot ob izenačenih močeh (nekaj dobrih priložnosti predvsem Tičarja in Saboliča pa je ustavil zelo razpoloženi vratar Radziszewski), in Poljaki so se lahko veselili prvih treh točk na SP. Nik Zupančič, selektor Slovenije: "Poljska je pokazala, da se treba boriti, čestitam ji za zmago. Delali so dobro, mi smo začeli slabo, a smo se še vrnili, potem pa nismo delali stvari, ki smo jih v prvih dveh tekmah. Padli smo pod pritisk, Poljska pa je znala izkoriščati svoje priložnosti, tako da se je za nas slabo končalo".

"To je bila zelo težka tekma, po dveh porazih smo bili pod hudim pritiskom. A igralci so zelo dobro izpolnjevali navodila, imeli smo dobro obrambo, predvsem ob številčnih prednostih Slovenije, kar je bil eden od odločilnih elementov," je po tekmi dejal poljski selektor Jacek Plachta. Razočaranja po porazu pa ni skrival slovenski selektor Zupančič, "Poljska je pokazala, da se treba boriti, čestitam ji za zmago. Delali so dobro, mi smo začeli slabo, a smo se še vrnili, potem pa nismo delali stvari, ki smo jih v prvih dveh tekmah. Padli smo pod pritisk, Poljska pa je znala izkoriščati svoje priložnosti, tako da se je za nas slabo končalo".

Izidi:
Poljska - Slovenija 1:4 (1:1 0:3, 0:0)
Južna Koreja - Japonska 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)
Avstrija - Italija  4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Lestvica:
1. Avstrija          3   2  1  0  0  10:5   8
2. Južna Koreja 3   2  0  1  0   9:4    7
3. Slovenija        3   2  0  0  1  11:6   6
4. Italija              3   1  0  0  2   6:8    3
5. Poljska           3   1  0  0  2   6:8    3
6. Japonska       3   0  0  0  3   2:13  0

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
27. 04. 2016 15.42
+1
če favorit na tekmi dobi 4 gole, da pa enega , pomeni, da je podcenjeval nasprotnika,to pa v elitni skupini ne pije vode
bor99
27. 04. 2016 10.10
+1
Avtor članka, Če jim niso dali ravno 20 kg kvihtov na hrbet, se mi zdi, da so jim predvsem OTEŽILI delo.
expert100
27. 04. 2016 09.09
+10
Tole ni bilo nič od hokeja, najslabša tekma Risov od osamosvojitve, žalostno, kot bi bili drogirani, kup ne točnih podaj, izgubljenih ploščkov, brez borbe, skratka nobene želje po igri.