Hokej

Risi na predzadnji tekmi pred 'misijo Francija' v mrežo Norvežanov odvrgli 'petardo'

Sankt Peterburg, 28. 04. 2017 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljani tekmi pred prihajajočim svetovnim prvenstvom elitne skupine, ki bo v Franciji, s 5:3 premagala Norveško. Risi se trenutno potijo v Rusiji, kjer igrajo na zadnjem pripravljalnem turnirju. Varovance Nika Zupančiča pred odhodom v Pariz čaka še tekma z velesilo Rusijo.

Risi uspešno nadaljuje priprave na svetovno prvenstvo elitne skupine, ki bo potekalo v Franciji.
Risi uspešno nadaljuje priprave na svetovno prvenstvo elitne skupine, ki bo potekalo v Franciji. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska hokejska reprezentanca je na predzadnji tekmi v pripravah na bližnje svetovno prvenstvo elitne skupine premagala Norveško s 5:3. Za Slovenjo so na prijateljskem turnirju v ruskem St. Peterburgu zadeli Aleš Mušič, Robert Sabolič, Žiga Pance, Anže Kuralt in Jan Muršak. Slovenci se bodo v zadnjem testu pred SP, ki se bo začelo 5. maja, v soboto v tem ruskem mestu pomerili še s selekcijo Rusije. Na turnirju v St. Peterburgu so v prvem krogu v četrtem Rusi premagali Norvežane z 8:2.

Prvih dvajset minut tekme se še dobro ni začelo, ko si je v 3. minuti Ken Ograjenšek v norveški obrambni tretjini priboril pak, ga pripeljal izza gola ter na sredini našel prostega Aleša Mušiča, ki ga je z lahkoto poslal v zgornji desni kot norveške mreže. Glavni sodnik je pred dokončnim piskom za slovensko vodstvo moral počakati na video pregled, vendar je zadetek tudi po njem obveljal. Slovenija je tako prešla v zgodnje vodstvo. Le to je očitno vneslo nekaj zmede v norveške vrste, saj so v minutah, ki so sledile, le s težavo prihajali iz svoje tretjine. Na drugi strani je slovenska izbrana vrsta imela kar nekaj priložnosti za povišanje prednosti, ki pa so ostale nerealizirane. Na prelomu tretjine je zbranost pri podajah na slovenski strani nekoliko popustila, kar so Norvežani poskušali izkoristiti. Prvo pravo priložnost so imeli v 12. minuti, ko se je pred slovenskim golom sam znašel eden izmed njihovih napadalcev, kar pa ni zmedlo slovenskega čuvaja mreže Matijo Pinatriča. Strel je bil obranjen, odbitek pa je varno pospravila slovenska obramba. Sledili sta dve zaporedni kazni za Slovenijo, tako da so se risi morali nekaj časa braniti tudi le s tremi igralci proti petim. V zaključku prvega dela srečanja smo spet videli več pobude na slovenski strani, saj se je težišče igre prevesilo na norveški del, slovenski hokejisti pa so kar nekajkrat zapretili norveškemu čuvaju mreže.

Nik Zupančič je rise že popeljal na olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto, jih lahko sedaj še obdrži med svetovno hokejsko elito v Franciji?
Nik Zupančič je rise že popeljal na olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto, jih lahko sedaj še obdrži med svetovno hokejsko elito v Franciji? FOTO: Damjan Žibert

Uvodne minute drugega dela so se začele s slovenskim "power-playem", v katerem so naši hokejisti imeli kar nekaj priložnost. Ob eni izmed njih je kri zavrela med Janom Urbasom in norveškim napadalcem, kar se je končalo z izključitvama na obeh straneh. Kljub temu je Slovenija v nadaljevanju našla nekaj priložnosti pred norveškim čuvajem mreže. V slovenskem golu sta se na polovici srečanja zamenjala Matija Pintarič in Luka Gračnar. Tudi po izteku vseh kazni je naša izbrana vrsta okrepila pritisk na nasprotnikov gol, kar se je v 32. minuti obrestovalo z novim zadetkom za rise. Andrej Tavželj je v neposredni bližini gola našel prostega Roberta Saboliča, ta pa je pak še drugič v nocojšnji tekmi poslal za hrbet norveškega golmana. Sledile so kazni na slovenski strani, ki jih je naša obramba brez težav obranila, ob koncu le teh pa ponovno zadela. V 39. minuti je Boštjan Goličič izza gola našel povsem prostega Žigo Panceta, ta pa je takoj vedel kaj mu je storiti s pakom. Tretji zadetek za Slovenijo. V zadnjih sekundah je, po podaji Aleša Kranjca, podobno storil še Anže Kuralt in risi so na zadnji odmor odšli s štirimi zadetki v norveški mreži.

Zadnji del tekme je ponovno minil v znamenju številnih izključitev na slovenski strani. Eno izmed takšnih številčnih premoči na ledu so nasprotniki izkoristili v 50. minuti in znižali slovensko vodstvo na 4:1. Slovenski odgovor je sledil že v naslednji minuti, ko je po podajah Roberta Saboliča in Žige Jegliča mrežo zatresel kapetan Jan Muršak. Na drugi strani pa so z odgovorom pohiteli tudi Norvežani in v 52. minuti znižali na 5:2. Prekrški in s tem tudi izključitve na slovenski strani so se nadaljevale vse do konca srečanja, nasprotniki pa so številčno prednost izkoristili še v 56. minuti za končno zmago Slovenije 5:3.

Izid:
Slovenija - Norveška 5:3 (1:0, 3:0, 1:3)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
29. 04. 2017 08.32
+1
Ne pretiravajte, ni bilo nobene petarde. V tretjj tretjini so zelo popustili, da bi bil komot možen preobrat. Pomen petarde tu ni na mestu.