Hokej

FOTO: Risi priprave na svetovno prvenstvo začeli s tesno zmago nad sosedi Madžari

Celje, 11. 04. 2017 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska hokejska reprezentanca je v prvi pripravljalni tekmi pred majskim svetovnim prvenstvom v Celju premagala Madžarsko z 2:1. Za Slovenijo sta zadela Miha Verlič in Sabahudin Kovačevič. Varovanci Nika Zupančiča bodo sicer letos znova nastopili v najmočnejši skupini svetovnega hokeja. Svetovno prvenstvo skupine A bo sicer v Franciji.

Slovenci so po pripravah, ki pod vodstvom selektorja Nika Zupančiča in pomočnika Eda Terglava potekajo že nekaj časa, danes opravili prvi tekmovalni test. V Celju, kjer je domači klub izbrano vrsto na tekmi gostil po 19 let dolgem premoru in kjer so celjski ljubitelji hokeja dodobra napolnili dvorano, so Slovenci dolgo lomili tekmece, strli pa šele ob koncu dvoboja. Madžarska je sicer že v sklepnem delu priprav na svoje drugoligaško prvenstvo. V ekipi ima zdaj selektor tudi že prvega zvezdnika Jana Muršaka, ki je danes imel kapetansko vlogo, v prvem napadu sta mu družbo delala še Miha Verlič in Jan Urbas. Drugi slovenski napad pa še ni popoln, namesto Roberta Saboliča, ki sicer dobro okreva po poškodbi roke in trenira, je bil ob Žigi Jegliču in Roku Tičarju tokrat še David Rodman.

Od štirih slovenskih vratarjev na pripravah sta danes priložnost dobila dva, začel je Luka Gračnar, od 35. minute pa nadaljeval Andrej Hočevar. Uvodni del je že pokazal, da so Slovenci pogrešali tekme. Trd boj za vsak plošček se je razplamtel takoj na začetku, Madžari pa dolgo niso mogli priti pred Gračnarja. A premoči domači niso kronali tudi z zadetki, Miklos Rajna je sicer moral nekajkrat dobro posredovati, najbolj sta ga v 18. minuti ogrozila najprej Verlič in potem v isti akciji še Urbas. Nadaljevanje je bilo podobno; Slovenija je imela premoč, a tudi Madžari, ki so igrali precej trdo in na trenutke grobo, so imeli svoje priložnosti. Slovenija je imela največjo priložnost v 27. in 28. minuti, ko je kar minuto in 48 sekund imela dva igralca več, toda številčne prednosti ni izkoristila. Na drugi strani pa se je Gračnar, tik preden ga je zamenjal Hočevar, izkazal z obrambo samostojnega prodora Andrasu Benku. Na semaforju pa je tudi še po 40 minutah ostal izid 0:0. A kmalu po začetku zadnjega dela je prišla kazen za slovensko neučinkovitost; po zaostanku pa so domači še bolj pritisnili, Verlič je po strelu iz obrata hitro poskrbel za izenačenje. Slovenci pa so želeli še več, toda Klemen Pretnar je zadel vratnico, nekaj minut zatem pa je Urbas po prodoru zgrešil s kakšnega metra. Zadel pa je branilec Sabahudin Kovačevič, ki je dokončal akcijo Nika Pema in Anžeta Kuralta ter odbiti plošček s treh metrov neubranljivo poslal v mrežo za zasluženo zmago. Po današnji tekmi Slovenijo čaka še pet prijateljskih dvobojev za ogrevanje pred SP. Naslednja bo v soboto v Ljubljani proti Kazahstanu, sledili bosta dve gostovanji, 18. aprila v Budimpešti in 23. aprila v južnotirolskem Neumarktu, kjer bo tekmec Italija. Od 25. aprila do 2. maja pa Slovence čaka še pripravljalni turnir v St. Peterburgu s tekmama proti Norveški in domači zasedbi Rusije.

Izid:
Slovenija - Madžarska 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.