Hokej

Risi v en glas: Cilj je obstanek med elito

Jesenice, 06. 04. 2015 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Manj kot mesec dni loči slovenske hokejiste od nastopa na svetovnem prvenstvu. Po letu premora bodo spet v družbi najboljših 16 ekip na svetu, projekt Ostrava 2015 pa so hokejisti, ki so že končali klubske nastope, začeli v nedeljo na Jesenicah.

Med igralci, ki so že nekaj časa prosti in se pripravljajo le na treningih, je tudi član udarne slovenske napadalne trojke Rok Tičar. "Že nekaj časa smo izven tekmovalnega pogona, treniramo pa tudi že nekaj časa. Zdaj se vse skupaj začne še uradno, cilj pa bo, da se čim bolje pripravimo. Prva dva tedna bosta težka, veliko bo nabiranja kilometrine. Vmes bomo igrali pomembne tekme, da vidimo, kako nam gre, kaj je mogoče odpraviti. Bomo videli, šli bomo korak za korakom," je ob prvem skupnem treningu slovenskih reprezentantov dejal Tičar.

Njegov Slovan iz Bratislave je v ruski ligi KHL v negotovem položaju, saj naj bi bil celo pred izstopom iz tekmovanja. Tičar se, tako kot njegov klubski soigralec Žiga Jeglič, za zdaj s tem ne obremenjuje, je pa poudaril, da sta z Jegličem obveščena o vsem dogajanju. Zdaj vsa pozornost velja reprezentanci.

Rok Tičar in Robert Kristan
Rok Tičar in Robert Kristan FOTO: Reuters

"Mogoče so to na papirju nekoliko slabše ekipe, a vsako tekmo bomo skušali igrati čim bolje in zmagati. Zanesljivo bo kaj, kar nam ne bo všeč, zato pa so tekme, da vidimo, kaj nam gre dobro in kaj je mogoče odpraviti. Tudi zato je dobro, da je veliko pripravljalnih tekem," pa je o pripravah in tekmecih dejal slovenski napadalec.

Pripravljalnih tekem Slovenije bo šest, zadnja bo z Nemčijo tik pred odhodom na SP. To je po Tičarjevem mnenju prava pot za stopnjevanje forme: "Konec aprila bomo imeli na papirju boljše tekmece. To je super, da bomo šli na SP kar najbolje pripravljeni."

Na SP pa bo cilj oziroma želja slovenske ekipe predvsem ena: ostati med najboljšimi na svetu. "Bo težko, a najbolj pomembno je, da se bomo osredotočili nase. Če nam ne bo šlo, bomo morali pogledati stvari in nadaljevati. Če pa bomo pri stvari in dobro pripravljeni, pa nam lahko uspe še kaj več kot samo obstanek."

Marcel Rodman
Marcel Rodman FOTO: Reuters

Razgibano sezono ima za seboj Marcel Rodman. Eden najizkušenejših v slovenski ekipi je bil nezadovoljen s statusom pri Medveščaku, zato se je preselil v Celovec, kjer pa ni imel sreče. Poškodbo mišice je staknil že na prvi tekmi in ostal brez nastopov. "Poškodba je zdaj preteklost, vse je v redu in nimam nobenega razloga, da ne bi igral, kot znam," je na reprezentančnem zboru dejal starejši od bratov Rodman - mlajši David pa zaradi poškodbe roke tokrat ne bo mogel igrati.

"Za KAC bi lahko igral vsaj zadnje tri, štiri tedne, a sem imel res smolo; 'tajming' je bil napačen. Z njimi sem sicer treniral, je pa res, da to niso bili treningi na ravni, kot bodo tu z reprezentanco. Mi bomo nabirali moč, oni so trenirali samo taktično. Zanesljivo sem malo zadaj po drsalni moči. A imamo dovolj časa, da bom 2. maja tudi jaz maksimalno pripravljen," pravi Rodman.

Pripravljalne tekme, prva že v torek s Hrvaško, bodo zanj pomembne, ne pa odločilne v pripravah na SP: "Mislim, da ne bomo tempirali forme na pripravljalne tekme. Glavni cilj je seveda SP, bomo pa že teh tekmah dali vse od sebe in skušali graditi to, da bomo maja ustrezno pripravljeni. Tekmeci so sicer čisto v redu, tudi ta drugi razred hokeja je na visoki ravni in tekme so vedno najboljši trening. S tega vidika je to super, sploh za nas, ki smo igrali manj tekem, in še posebej zame, zato sem jih vesel."

Tako kot Tičar pa tudi Rodman za prvi cilj na SP postavlja obstanek, ne izključuje pa možnosti za še kaj več: "Poglavitni cilj je, ne glede na to, da smo odlično igrali na OI, obstanek v skupini A. Zadnja leta gremo v A skupino in pademo v B, pa spet nazaj. Ne smemo imeti previsokih ciljev, na samem prvenstvu pa bomo videli, kako stojimo. Pomemben bo začetek, če se bo pokazalo, da smo močni, pa bomo povečali apetite in verjamem, da smo sposobni še kaj več."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoDANB3medo
06. 04. 2015 18.57
-1
Ne bi šel stavit na obstanek naših v eliti.
rambek
06. 04. 2015 13.39
-5
Kdo sploh igra? Kopitar,Mursak??
Mungos2
06. 04. 2015 13.17
+5
DAJMO RISI !!!!!!!!!
štajerc55
06. 04. 2015 11.28
+7
GREMO RISI !!