Hokej

VIDEO in FOTO: Risi za uvod pomalicali Japonce

Katovice, 23. 04. 2016 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.V./J.K./STA
Komentarji
8

Slovenska hokejska reprezentanca je na prvi tekmi svetovnega prvenstva divizije I brez težav visoko odpravila Japonsko. Varovanci Nika Zupančiča so v Katowicah slavili s 7:1, po dva gola sta prispevala Jan Urbas in Miha Verlič. Avstrijci slavili šele po kazenskih strelih. (vrhunci slika Šport TV)

Slovenski hokejisti so uvodni obračun svetovnega prvenstva divizije I začeli vzpodbudno. Hitro so zagospodarili na ledu Spodek Arene. Že v drugi minuti so imeli priložnost za gol, ko je bil udarca s palico izključen Sedži Takahaši. Risi številčne prednosti niso uspeli izkoristiti, je pa zato v osmi minuti za vodstvo poskrbel Jan Urbas. Visokorasli napadalec švedskega moštva Vasteras je lepo pridrsal v napadalno tretjino ter z natančnim diagonalnim strelom mojstrsko ugnal japonskega vratarja Jutako Fukufudžija. To je bil tudi edini gol v prvem delu igre, v katerem so bile priložnosti redke. Slovenci so proti japonskim vratom sprožili tri strele, Japonci pa proti Robertu Kristanu le enega.

Pred začetkom druge tretjine so bili primorani izvesti zamenjavo v vratih. Fukufudžija je med vratnicama zamenjal Takuto Oneda. Slednji pa ni dolgo ostal nepremagan. Natančneje minuto in 38 sekund. Ob igri z igralcem več, izključen je bil Jušihiro Hirano, je še drugič na tekmi zadel kapetan Urbas. Osem minut pozneje so risi zadeli še tretjič. Znova je večino dela opravil Urbas z odličnim prodorom, njegovo lepo podajo pa je izkoristil Miha Verlič. Kljub lepi prednosti slovenski hokejisti niso popuščali. Po strelu Kena Ograjenška in obrambi Onede je plošček v mrežo potisnil Aleš Mušič. Še pred koncem druge tretjine je v japonski mreži odjeknila "petarda". Po še eni podaji Urbasa je drugič na tekmi zadel Verlič.

Če se po začetku turnir pozna ... Risi so z zmago odprli prvenstvo na Poljskem.
Če se po začetku turnir pozna ... Risi so z zmago odprli prvenstvo na Poljskem. FOTO: Drago Cvetanovič, Drago Cvetanovič/HZS

Po visokem vodstvu so risi v zadnji tretjini nekoliko hranili moči, kar so Japonci izkoristili. Dobrih pet minut pred koncem tekme je častni gol za hokejiste iz dežele vzhajajočega sonca dosegel Šuhej Kudži. Prejeti gol pa je le podžgal slovenske hokejiste. Do konca tekme sta namreč zadela še Ken Ograjenšek in Žiga Pance ter postavila končni izid 7:1. Časa za počitek ni. Že v nedeljo namreč varovance Nika Zupančiča čaka dvoboj z zahodnimi sosedi Italijani.

Ti so na prvi dan tekmovanja v diviziji I ugnali gostiteljico Poljsko (3:1), Avstrija pa je stežka premagala Južno Korejo po kazenskih strelih s 3:2. Poljaki so upali na podobno dober začetek kot Slovenci, a so se Italijani izkazali za močnejše tekmece. Ob bučni podpori domačega občinstva (gledalci sicer niso povsem napolnili dvorane, v kateri je prostora za 9000 ljudi) so enkrat sicer izničili vodstvo Italije, ko je po golu Joachima Ramoserja v prvi tretjini sredi druge izenačil Tomasz Malasinski, toda še enega zaostanka po zadetku LuceFriga jim ni uspelo nadoknaditi. V zadnji minuti so poskušali še brez vratarja, kar je izkoristil Thomas Larkin za končnih 3:1.

Večerna tekma se je začela senzacionalno, z vodstvom Južne Koreje, zadel je Michael Swift ob koncu prvega dela. Nadaljevanje je bilo za azijsko ekipo še boljše, saj je Kisung Kim v 35. minuti povišal vodstvo, Avstrija pa je bila v tem delu povsem nemočna. Šele v zadnji tretjini so severni sosedje znižali, ko so imeli na ledu dva igralca več, je zadel Marcus Schalcher. Korejci so se nato pretežno branili, upe na zmago pa je odnesel gol Manuela Geierja v 56. minuti. Vsaj točko pa so Korejci imeli, zdržali tudi v podaljšku, pri kazenskih strelih pa je za Avstrijo zadel Konstantin Komarek, medtem ko so vsi korejski izvajalci zgrešili.

Izidi:

Slovenija – Japonska 7:1 (1:0, 4:0, 2:1)
Urbas (8., 22.), Verlič (30., 40.), Mušič (34.); Kudži (55.)

Italija – Poljska 3:1 (1:0, 1.1, 1:0)
Južna Koreja – Avstrija 2:3 (1:0, 1:0, 0:2; 0:1)
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
24. 04. 2016 08.55
+6
Bravo Risi !!!!
Apostol1
24. 04. 2016 08.34
+9
Do sedaj je bilo takole .predobri za v B skupino in preslabi za v A skupino glede na majhno bazo tekmovalcev pa smo lahko zelo ponosni na naše hokejiste.
ecoliqua
23. 04. 2016 20.13
+7
catman
23. 04. 2016 18.22
+9
Gremo risi, korak po koraku samo še na boljše.
Le vkup uboga gmajna
24. 04. 2016 08.42
-2
PVSK
23. 04. 2016 15.32
-8
Zdaj so že v hokeju začeli forsirati to brezpomensko zeleno barvo....
Le vkup uboga gmajna
24. 04. 2016 08.41
+5
Če je pa pomlad! Počakaj na jesen, ko bo zopet vse rdeče :)
Supafly
24. 04. 2016 10.29
+1