Hokej

VIDEO: Selektor Savolainen: Kemija v ekipi je najbolj pomembna stvar, tako bo tudi na OI

Ljubljana, 06. 09. 2017 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
0

Poleti je vajeti slovenske članske hokejske izbrane vrste znova prevzel strateg Kari Savolainen. Finec, ki bo rise vodil na olimpijskih igrah prihodnje leto, se zaveda velikega izziva, ki čaka vse. Na OI je že bil, zato je prepričan, da lahko Slovenci tudi koga presenetijo.

Izkušeni Finec se je vrnil na krmilo ekipe, ki jo je nekoč že vodil, v sezonah 2003/04 in 2004/05, v sezonah 2010/11, 2011/12 in 2012/13 pa z njo sodeloval v vlogi svetovalca. "Imam kakšnih pet kilogramov več ... in več izkušenj," se je samokritično ocenil selektor v primerjavi s prvim trenerskim obdobjem v Sloveniji. "V zadnjih dveh letih sem delal na vrhunski ravni v finskem klubskem hokeju. A ves čas sem povezan s finsko zvezo, izobražujem trenerje in mislim, da imam zdaj več izkušenj kot takrat. Počutim se bolj samozavestnega, o nekaterih stvareh zdaj vem več," je dejal Kari Savolainen.

Savolainen je po odločitvi Hokejske zveze Slovenije (HZS) dotedanjega selektorja Nika Zupančiča nasledil junija, bo pa Zupančič ostal pomočnik oziroma bo delal v strokovnem štabu reprezentance. "Z nekaterimi igralci sem že govoril, z vsemi še ne. A v štabu smo trije in spoznavali se bomo še med sezono. Moji pomočniki bodo opravili glavnino dela z opazovanjem igralcev, pomagal si bom z ogledi posnetkov lig. Igralce lahko tako kar dobro spremljam, je pa seveda pomembno, da imaš tudi stik z njimi," je način dela opisal selektor.

"Spremljal sem tekme v Parizu in mislim, da ni enostavno reči, da so bili igralci slabi. Morda nestalni, igra je bila po sistemu gor-dol. Rezultat je bil slab, ampak ne moremo kriviti samo igralcev. Imeti pravo kemijo v ekipi je najbolj pomembno in to bo ena glavnih nalog mojega štaba. Pomembna naloga bo, da analiziram, kaj se je zgodilo, kaj se dogaja in potem naredim ustrezne korake. Prvi koraki bodo narejeni novembra, saj moramo biti do OI nared. Treningov bo malo, časa tudi. Pomembno bo, da smo vsi v istem čolnu in bomo veslali v isto smer," je Savolainen dejal o dogajanju na zadnjem SP, ki si posledično pripeljalo do menjave na selektorskem mestu, ter o prihodnosti.

Ena njegovih največjih in najpomembnejših nalog bo priprava ekipe na februarske olimpijske igre. Savolainen je odločen: "Ne potrebujem olimpijske izkušnje samo zaradi izkušnje. Na igrah sem že bil in vem, kako so videti. Moramo dobiti kakšno tekmo, v vrhunskem športu gre za zmagovanje. Vesel bom, če bo naša ekipa naredila tisto, česar je sposobna. Vem, kam lahko fantje sežejo, kaj lahko naredijo."

Kari Savolainen
Kari Savolainen FOTO: HZS

Na OI 2018 ne bo igralcev iz lige NHL, kar je lahko za Slovenijo plus, morda pa tudi minus: "Včasih imam občutek, da recimo Rusi igrajo bolje brez velikih zvezdnikov. Seveda pa bo morda majhna prednost za nas, ker igralcev iz NHL ne bo zraven," je dejal selektor, z okoliščinami, kot so politične razmere v korejski severni sosedi, pa se ne obremenjuje: "Ni najbolje, a se s tem ne obremenjujemo. Moramo zaupati, da se bo vse uredilo. Prav to pa govorim tudi igralcem: osredotočiti se moramo na stvari, ki so v naši moči. Če se obremenjeno s tistimi, na katere nimamo vpliva, bomo pod stresom."

Slovenska hokejska baza je majhna, kar pa selektorja ne skrbi: "Včasih je celo lažje, če nimaš veliko igralcev. Poskrbeti moraš samo, da se ne poškodujejo. Ne, resno, mislim, da je zdaj več igralcev na višji ravni. Ko sem bil nazadnje selektor, ni bilo takšne baze, zdaj je drugače. Seveda pa je vedno težko sprejeti odločitev o tem, kdo bo v ekipi in kdo ne. Upam, da mi bo uspelo narediti pravo izbiro."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.