Hokej

FOTO in VIDEO: Slovenski hokejisti letijo proti Južni Koreji: 'V Pjongčang prihajajo risi z nabrušenimi zobmi'

Brnik, 06. 02. 2018 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Člani slovenske hokejske reprezentance so že na poti v Pjongčang, kjer izbrance Karija Savolainena čaka drugi nastop na olimpijskih igrah v zgodovini samostojne Slovenije. Risi so brez prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja poleteli z brniškega letališča novim olimpijskim zmagam naproti.

Več videovsebin
  • Pogovor z Rokom Tičarjem pred odhodom na olimpijske igre
    02:22
    Pogovor z Rokom Tičarjem pred odhodom na olimpijske igre
  • Pogovor z Mitjo Robarjem pred odhodom na olimpijske igre
    02:57
    Pogovor z Mitjo Robarjem pred odhodom na olimpijske igre
  • Pogovor z Andrejem Hebarjem pred odhodom na olimpijske igre
    02:41
    Pogovor z Andrejem Hebarjem pred odhodom na olimpijske igre
  • Pogovor z Janom Muršakom pred odhodom na olimpijske igre
    03:21
    Pogovor z Janom Muršakom pred odhodom na olimpijske igre
  • Pogovor z Marcelom Rodmanom pred odhodom na olimpijske igre
    04:36
    Pogovor z Marcelom Rodmanom pred odhodom na olimpijske igre

Risi so bili v Sočiju pred štirimi leti ena od najlepših zgodb olimpijskih iger. Slovenski hokejisti so v družbi domačinov Rusov, Američanov in Slovakov navduševali že v skupinskem delu, ustavila jih je šele kasnejša poražena finalistka Švedska v četrtfinalu. Tudi tokrat želijo najboljši "oklepniki" s sočne strani Alp drago prodati svojo kožo v Pjongčangu, kljub dejstvu, da jim zaradi odločitve vodstva lige NHL ne bo mogel pomagati Anže Kopitar.

"Kakšni risi prihajajo v Pjongčang? Rekel bom, da z nabrušenimi zobmi, spočiti, nazadnje smo se zbrali novembra v Parizu, zdaj pa nas čaka še ena pripravljalna tekma s Korejo," je za 24UR med opravljanjem letaliških formalnosti izjavil Rok Tičar, eden izmed vidnejših posameznikov minulih olimpijskih iger.

V Pjongčang je v torek odpotovala najštevilčnejša odprava olimpijske reprezentance Slovenije.
V Pjongčang je v torek odpotovala najštevilčnejša odprava olimpijske reprezentance Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

Zdravniški napotki za premagovanje utrujenosti
"Korejci so se zelo popravili v zadnjih letih, tako da imamo še eno tekmo, da se dobro pripravimo, spočijemo in dobro začnemo prvenstvo," si je zaželel 28-letnik, ki je v zadnjih sezonah v elitni ruski ligi KHL dodobra spoznal, kaj pomeni večurno preživljanje časa na letalu.

"Dobili smo napotke zdravnika, kako čim boljše premagati ta 'jet lag'," nam je zaupal Mitja Robar, ki bo prav tako še drugič nastopil na zimskih olimpijskih igrah. "Osebno sem že letel v Korejo in spomnim se, da sem imel velike težave, skoraj teden dni sem lovil ta bioritem in upam, da tokrat ne bo tako."

Edini predstavnik slovenskih klubov je član SŽ Olimpije Andrej Hebar, ki ni skrival navdušenja nad vpoklicem, po zaslugi katerega bo okusil olimpijsko vzdušje v Južni Koreji.

Pokazati ogromno slovensko srce
"Gotovo je neka odgovornost, o časti in ponosu, ki ju imam v sebi ta trenutek, pa sploh ni potrebno govoriti," je za 24UR dejal Hebar. "Izpolnile so se mi otroške želje, res sem presrečen in preponosen, komaj čakam, da se vse skupaj začne. Mislim, da ni potrebno poudarjati, vemo, kdo je Anže Kopitar, morda se nekateri ljudje še premalo zavedajo, kdo je Anže Kopitar. Za našo reprezentanco bi pomenil ogromno, a tudi brez njega bo potrebno igrati in pokazati ogromno slovensko srce."

Ob odsotnosti Anžeta Kopitarja bo velika odgovornost (tudi) na plečih Jana Muršaka.
Ob odsotnosti Anžeta Kopitarja bo velika odgovornost (tudi) na plečih Jana Muršaka. FOTO: Damjan Žibert

Jan Muršak je nedavno upihnil okroglo 30. svečko na torti, član švedske Frölunde pa se je po poškodbi roke nedavno v izjemnem slogu vrnil v pogon. Risi bodo seveda potrebovali nekdanjega člana Detroit Red Wings v njegovi najboljši izvedbi, tudi Muršak pred potjo na vzhod kar poka od ponosa.

"Pred leti, ko sem bil še mlajši, si ne bi predstavljal, da bom kadarkoli zaigral na olimpijskih igrah. Imel sem to srečo, da sem igral že na prvih v Sočiju, zdaj pa bodo to še druge. To je res nekaj posebnega in res mi je v veliko čast," je za 24UR povedal Muršak.

Tablice in telefoni so napolnjeni
"Z vsem igralci sem že odigral kakšno tekmo, tako da mislim, da z uigravanjem ne bo težav," meni Muršak. "Na papirju smo seveda slabši nasprotnik od vseh ostalih ekip, a mislim, da lahko z moštveno igro, ko pustimo vse na ledu, kakšnega nasprotnika tudi presenetimo. Težko je razložiti, kaj nam pomeni Anže Kopitar, morda pa je proti igralcem iz evropskih lig kdaj še težje igrati, zelo so kakovostni, saj dajo vse od sebe, so bolj borbeni in res pustijo vse na ledu. Kako bo na letalu? Tablice, telefoni so napolnjeni, tako da bom kot večina gledal kakšne serije, filme, igral igre. Če letiš sam, potem je lahko hitro kar 'brezveze', glede na to, da bomo skupaj kot ekipa pa mislim, da bo let kar hitro minil."

Povratnik v reprezentanco Marcel Rodman je po izpuščenem svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer se za slovensko izbrano vrsto vse ni izšlo po načrtih, spet v stari jati. Rodman ocenjuje, da kljub določenim spremembam v zadnjih mesecih oziroma letih tisti tako pomembni moštveni duh reprezentance ni zapustil.

"Zelo vesel in ponosen sem, da sem spet del te ekipe. Se že veselim. Po eni strani se je veliko spremenil, po drugi pa ne toliko. Ta reprezentanca ima en poseben duh, ki ga peljemo že kar dobrih deset let naprej, vedno nam pomaga k dobrim rezultatom," nam je na letališču Jožeta Pučnika zaupal Rodman, ki bo v reprezentanci spet združil moči z bratom Davidom Rodmanom.

"Malce slabše je bilo lani v Parizu, a smo se novembra spet dobili in mislim, da spet delamo v bolj pozitivni smeri. Verjamem v to ekipo, mislim, da vsi verjamemo vase. Pričakujemo, da bomo vsi videli eno dobro hokejsko Slovenijo," je sklenil Marcel Rodman.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.