Hokej

Čehi hitro pobegnili risom, po novi 'petardi' z Belorusi že za biti ali ne biti

Pariz, 12. 05. 2017 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v hokeju izgubila tekmo petega kroga skupinskega dela s Češko (5:1). Sloviti nasprotniki so s 3:0 povedli že v 12. minuti, ko je svoj drugi zadetek popoldneva prispeval Roman Horak, edini gol za rise pa je bil v zadnji tretjini delo Mihe Verliča.

Aleš Mušič v dvoboju za golom s kapetanom češke izbrane vrste Jakubom Voračkom.
Aleš Mušič v dvoboju za golom s kapetanom češke izbrane vrste Jakubom Voračkom. FOTO: AP

Slovenski tihi načrti oziroma želje po tem, da bi izbranci Nika Zupančiča na tem prvenstvu igrali za več kot za obstanek med elito, se ne bodo uresničili. Slovenci so imeli po štirih tekmah prevelik zaostanek za ekipami na mestih 4, 5 in 6, tako da je postal realen scenarij, da bo rešilna tekma tista z Belorusijo. Ta je še manj uspešna kot Slovenija, na prvih štirih tekmah ni dobila niti točke, danes zvečer pa bo igrala še z gostitelji Francozi. Čeprav so hokejisti v napovedih pred tekmo priznavali, da preizkušnje z Belorusijo povsem niso mogli izriniti iz kombinacij in razmišljanj, pa so se skušali danes predvsem osredotočiti na Čehe. Današnji tekmec je bil seveda velik favorit za zmago, Slovenci pa so stavili na dobro predstavo s tekme proti Finski, ko so našli pravi način za moštven pristop in pokazali veliko mero borbenosti. Na koncu se je češko-slovenski obračun razpletel slabo, Slovenci so bili daleč od želene finske forme, Čehi pa so jim dodobra napolnili mrežo. Češka je v petek v četrti medsebojni obračun na elitnih SP krenila z lepo zgodovinsko popotnico. Ekipi sta doslej igrali trikrat, vse tekme so dobili Čehi, a vse z dokaj tesnim izidom. Leta 2003 na Finskem je bilo 2:5, leta 2006 v Latviji 4:5, leta 2013 na Švedskem pa 2:4.

Zupančič ni spreminjal postave s tekme proti Finski, v vratih pa je spet začel Gašper Krošelj. Začetek ni bil takšen kot proti Finski, saj so tekmeci hitro povedli po uigrani akciji, ko je imela Slovenija v tretji minuti prvič na ledu igralca manj. Nadaljevanje je bilo pričakovano, s češkim pritiskom in številnimi streli, Slovenija pa si je dolgo prizadevala, da bi vsaj vzpostavila ravnotežje in si tudi sama pripravila kakšno priložnost. A ni šlo, Češka je hitro dosegla še en gol; pravzaprav dva, saj so Čehi zadeli že ob drugi številčni prednosti, pa se je plošček od vratnice odbil nazaj v polje. V nadaljevanju te akcije je Češka že ob polnih slovenskih močeh zadela še enkrat, sodniki pa so po ogledu posnetka ta drugi gol razveljavili in priznali prvega. Rezultat pa je bil za Slovence isti - hiter zaostanek z 0:2. V prvem delu so Slovenci le štirikrat streljali proti golu Petra Mrazeka. Že v 12. minuti pa je po tretjem golu tekmecev dvoboj začel dobivati scenarij tistega s Kanado ali Švico, Slovenci pa so bili skoraj povsem nenevarni tudi ob dveh zaporednih prednostih igralca več. Niti premor med prvo in drugo tretjino ni pomenil kakšnega mejnika za Slovenijo. Češka je nadaljevala v ritmu iz prvega dela in hitro zadela še četrtič, za spet precej razglašene Slovence pa je postala glavna naloga izogniti se polomu z veliko prejetimi zadetki. Češka pa je nato, zadovoljna s trdnim vodstvom, precej spustila ritem. A Slovenci niso bili pravi, priložnosti so bile zelo redke, vratar Mrazek pa je bil praktično brez dela. Gledalci v Bercyju, na približno šestinsko napolnjenih tribunah so imeli sicer navijaško premoč Čehi, so tako v nadaljevanju videli malo dobrega hokeja, češki nadzor igre in dve polpriložnosti Slovenije, imela sta ju Robert Sabolič in Anže Kuralt.

V zadnjem delu so Slovenci le nekoliko popravili vtis. Strah, da bo to prva tekma na SP brez doseženega gola, je pregnal zadetek Mihe Verliča v začetku tretje tretjine. A kljub znižanju na 1:4 so bili Slovenci tokrat daleč od presenečenja, kakršnega so ob vrnitvi po zaostanku s štirimi goli pripravili proti Švici; splošna delitev moči na ledu se ni spremenila, še vedno so bili Čehi tisti, ki so narekovali ritem in vodili tekmo. Po protinapadu Romana Červenke je v 48. minuti padel še peti češki gol, ki je le še potrdil razmerje moči na današnji tekmi. Za Slovenijo pa sta imela zadnji priložnosti za morebitno znižanje izida Sabolič in Žiga Jeglič v 55. minuti, a sta bila neuspešna, brez priložnosti pa se je končal tudi zadnji slovenski "power play".

Izidi:

Češka ‒ Slovenija 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Repik 3., Horak 9., 12., Kempny 23., Červenka 48.; Verlič 45.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chelsea1991
12. 05. 2017 18.47
+0
muce ne pa risi
fihner
12. 05. 2017 20.59
+1