Hokej

FOTO in VIDEO: Italijani risom drago prodali svojo kožo, Kovačević podal in zadel za slavje v zadnji tretjini

Katovice, 24. 04. 2016 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je na svetovnem prvenstvu divizije I na Poljskem prišla še do druge zmage. Po Japoncih so padli še zahodni sosedje Italijani, ki kljub izvrstni predstavi vratarja Frederica Cloutierja, zbral je 39 obramb, niso zmogli ustaviti risov, ki jih je do zmage popeljal Sabahudin Kovačević (3:1).

Ogrevanje proti Japoncem je bilo zelo uspešno, slovenske hokejiste pa je v drugem krogu svetovnega prvenstva divizije I na Poljskem čakal sosedski obračun z Italijani. V vratih je selektor Nik Zupančič ponudil priložnost Gašperju Krošlju in risi so od prve minute stisnili obroč okoli vrat azzurrov. Jan Urbas je bil za las prekratek pred Fredericom Cloutierjem, ki je "preživel" prvi val obleganja. Urbas, Rok Tičar in soigralci so imeli še nekaj polpriložnosti, Krošelj pa je prvič resneje posredoval sredi tretjine, ko sta se pred njim sama znašla Diego in Simon Kostner, a je bil zmagovalec Krošelj. V 14. minuti pa je risom uspelo v prvem "power playu". Z igralcem več na ledu je Jurij Repe z modre črte poslal plošček med nogama vratarja, ki je bil pokrit. Slovenci bi lahko na prvi odmor odšli tudi z lepšo prednostjo, toda ostalih 13 strelov (Italijani so jih proti Krošlju poslali šest) ni zadelo želenega cilja, najbolj vroče je bilo po akciji Tičarja.

Italijani so bili v podrejenem položaju tudi v drugi tretjini, ko so Slovenci skupno sprožili še dva strela več kot v prvih 20 minutah. Miha Verlič in potem še Urbas sta zapretila, po še eni kazni na italijanski strani pa risom ni uspelo pobegniti na varnejšo razdaljo. Eden redkih poskusov zahodnih sosedov je za nameček končal v mreži Krošlja. Giulio Scandella je v 27. minuti po napaki Žige Pešuta prehitel strelca prvega zadetka Repeta, pridrsal pred slovenskega čuvaja mreže in natančno zadel. Slovenci so neuspešno napadali nasprotna vrata, Rok Tičar je sicer v enem zadnjih napadov tretjine zadel okvir gola. Tako kot v zadnji tretjini Sabahudin Kovačević, ki je z vso silo streljal z vrha kroga za sodniške mete, plošček pa je poletel čez rokavico in zgornji del palice Cloutierja, a se "usedel" na prečko. A že čez nekaj sekund so lahko risi slavili, spet je, tokrat s precej večje razdalje, streljal Kovačević, plošček pa je tokrat pod pravo stran prečke za še drugi zadetek ob igri s številčno prednostjo v 45. minuti preusmeril Žiga Jeglič.

Čestitke med slovenskimi oklepniki po enemu od zadetkov.
Čestitke med slovenskimi oklepniki po enemu od zadetkov. FOTO: Drago Cvetanovič

Toda Slovenci niso dokončali dela in Italijani so pritisnili za izenačenje, risi so morali preživeti tudi izključitvi Andreja Hebarja in Repeta, ki je enega od nasprotnikov porinil v Krošlja. A Žiga Pance je slabi dve minuti pred koncem lepo preigraval in izsilil izključitev na italijanski strani, na klop za kaznovane je moral Thomas Larkin in Slovenci so brez večjih težav zadržali minimalno prednost, Kovačević pa je za piko na i s sredine igrišča zadel še v prazno mrežo. Rise zdaj čaka dan premora, v ponedeljek pa naslednja tekma proti domačinom Poljakom. V 2. krogu so se v nedeljo domačini pomerili proti Južni Koreji, ki je spet prikazala izvrstno predstavo in slavila s 4:1. Avstrija je po prigarani zmagi po izvajanju kazenskih strelov proti južnokorejski reprezentanci vsaj malce lažje opravila z drugim azijskim predstavnikom Japonsko (3:1).

Poljaki so v obračunu z Južnokorejci pričakovali lahko delo, toda azijska ekipa je pokazala, da njena točka in poraz proti Avstriji šele po kazenskih strelih nista bila naključje. Prvič so Korejci gostitelje šokirali v začetku druge tretjine, ko je njihov najboljši igralec Michael Swift zadel dvakrat v štirih minutah. Poljaki so zaman iskali priključek, bolj po napaki obrambe tekmecev kot po svoji dobri akciji so sicer v zadnji tretjini znižali. Toda odgovor Korejcev oziroma Swifta je bil hiter, zadnji obupen poskus Poljske brez vratarja pa so tekmeci kaznovali še s četrtim zadetkom za presenetljivo, a zasluženo zmago s 4:1. V večerni tekmi so skušali Avstrijci pokazati, da je bila njihova bleda predstava proti Južni Koreji le slab dan. Za tekmece so imeli še drugo azijsko ekipo. Začetek je obetal podoben scenarij za Avstrijo, ki je sicer hitro povedla že v 3. minuti, potem pa je Japonska izenačila še v prvi tretjini in imela neodločen izid do začetka zadnje, ko je Brian Lebler zadel za vodstvo, Raphael Herburger pa je deset minut pred koncem stvari postavil na pričakovano mesto.

Izidi 2. kroga:

Slovenija ‒ Italija 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Repe 14., Jeglič 45., Kovačević 60.; Scandella 27.

Poljska ‒ Južna Koreja 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Avstrija ‒ Japonska 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adidasler
24. 04. 2016 15.30
+9
bravo brate Sabahudine :)