Hokej

Risi komaj čakajo, da se vse skupaj začne: 'Vsak dan smo boljši, do Američanov bomo pravi'

Pjongčang, 12. 02. 2018 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hokejska reprezentanca Slovenije odšteva dni in zdaj tudi že ure do prvega nastopa na olimpijskih igrah. Prvi dvoboj v predtekmovalni skupini B jo čaka v sredo proti ekipi ZDA, pred uvodnim dvobojem v športnem centru Kwandong v Gangneungu pa so v slovenskem taboru dobro razpoloženi.

Pomočnik selektorja Karija Savolainena Nik Zupančič.
Pomočnik selektorja Karija Savolainena Nik Zupančič. FOTO: Damjan Žibert
Tudi Rok Tičar, izkušeni napadalec z olimpijskimi izkušnjami iz Sočija, pravi, da ni skrbi. Slovenci so v Koreji začeli v nekoliko bolj počasnem ritmu, po dolgi poti jih je takoj čakala testna tekma z domačini, na kateri še niso bili povsem pravi, toda vsak dan treninga več se pozna in četa selektorja Karija Savolainena gre počasi tja, kjer si vsi želijo biti. "Odlično gre. Vsak dan je bolje, za zdaj vse poteka po načrtih," je ob obisku slovenske hiše v Pjongčangu, do koder imajo hokejisti iz obalnega Gangneunga sicer nekoliko daljšo pot, dejal Tičar.
Na hokejskem olimpijskem turnirju se bo po uspehu v Sočiju 2014 še drugič zaporedoma predstavila tudi slovenska reprezentanca, potem ko si je septembra 2016 v Minsku na kvalifikacijskem turnirju priborila mesto med 12 nastopajočimi. Risi bodo v prvem delu olimpijskega tekmovanja nastopili v skupini B skupaj z Rusijo, Slovaško in ZDA.
Navdušen je bil tudi nad uvodnim dejanjem iger, slavnostnim odprtjem, saj je bilo zanj prvo v karieri: "Za nami je tudi že slavnostno odprtje in ceremonija, ki sem jo komaj čakal, ker sem tisto v Sočiju izpustil zaradi bolezni. Bilo je kar čustveno, vrnili so se spomini na pretekle dosežke iz Vojensa, pa Sočija, Minska ..." se je Tičar spomnil prelomnic na olimpijski poti Slovenije na prejšnjih in sedanjih igrah. Prijateljsko tekmo s Korejci, Slovenija je z nekaj težavami zmagala z 2:1, je ocenil kot dobrodošlo, čeprav morda ni prišla v pravem trenutku. "Mislim, da smo bili predvsem utrujeni. Dolga pot je bila, noge so bile utrujene, glava še ni bila na pravem mestu. Je pa bila vseeno dobrodošla tekma, nazadnje smo se srečali novembra. Naša prednost pa je, da smo dobro uigrani in se dobro poznamo, postali smo že kot nekakšna velika družina. Imamo še nekaj dni treningov, potem pa tekma z Američani."

Jan Muršak, Ken Ograjenšek in Jure Verlič
Jan Muršak, Ken Ograjenšek in Jure Verlič FOTO: Damjan Žibert
"Vse je na visoki ravni, nimam pripomb. Od olimpijske vasi do dvorane, vse je super. Razlika v primerjavi s Sočijem je, da se moramo malo več peljati z avtobusom, a je vseeno vse tako, kot mora biti," o letošnjem olimpijskem okolju pravi Tičar.
Tekmi proti ZDA in Slovaški bo slovenska izbrana vrsta odigrala v dvorani Kwandong, manjšem od dveh hokejskih prizorišč v olimpijskem Pjongčangu, medtem ko bo tekma proti Rusiji potekala v večji dvorani Gangneung.

Hokejisti so že povsem osredotočeni na športno dogajanje, pomanjkanja olimpijskega vzdušja, nad čemer se na olimpijskih prizoriščih pritožujejo številni obiskovalci, pa skorajda ni opazil. "Pravzaprav nisem namenil veliko pozornosti olimpijskemu vzdušju, bolj sem pozoren na dogajanje v vasi. Mogoče pa bo kaj več dogajanja in več evforije, ko se bo začelo zares, hokej je navsezadnje med najbolj priljubljenimi športi na igrah." O tekmecih na prvem olimpijskem obračunu do zdaj še niso veliko razmišljali, saj so se posvečali svoji pripravi, v zadnjih dneh pred tekmo pa bo na vrsto prišla tudi analiza ZDA. "Seveda bomo tudi pogledali Američane, nismo jih še. Za zdaj bolj delamo na svojih stvareh, taktiki, 'power-playu'. Treningi so zelo dobri, fantje smo zdravi, vsak dan smo bolj spočiti. Imamo še tri dni in do 14. bomo pravi."

Sestava olimpijskih ekip je letos precej drugačna, ker ni zvezdnikov iz lige NHL. Slovenci pogrešajo samo enega, Američani bi jih v drugačnih okoliščinah imeli veliko. A Tičar opozarja, da zaradi tega tekmecev nikakor ni mogoče jemati kot lažje. "Anže Kopitar nam tukaj zelo manjka, vsaki reprezentanci bi, ampak tako pač je. Tudi Američani nimajo NHL igralcev. Nekaj članov ekipe poznam iz lige KHL. Zanesljivo imajo dobro ekipo, več o njih ne vemo, se jim pa bomo posvetili v naslednjih dneh."

Poleg skupine, v kateri bo igrala Slovenija, bodo v skupini A nastopile Kanada, Češka, Švica in Južna Koreja, medtem ko bodo v skupini C igrale Švedska, Finska, Norveška in Nemčija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zizic
12. 02. 2018 19.08
+1
dejmo jih nabi te američane sej niso vesolci
Vojko Rudolf
12. 02. 2018 12.54
+2
lepo da deluje pesimizem in optimizem...vendar kot mi je znano....morda res lahko, ali pa je to sploh nedosegljivo.....srečen bi bil če se tozgodi, kajti američani so res igralci podružnice NHL-a ampak pustimo se presenetiti..)
dannyer
12. 02. 2018 12.39
+6
prvič imamo možnost da premagamo zda. saj prihajajo brez nhl. imajo iz ahl in evrope samo ti niso tsko močni kot bi lahko bili na zadnje ko so imeli nhl so nas premagali z 1 proti 5 sedaj smo blizu.po moči važna bo motivacija dnevna forma in želija. po moči je rusija naj močnejša, saj so vse ekipe precej slabše sledi švedska pol knada. takoj ćeška in finska.
hardwear
12. 02. 2018 09.38
-10
zizic
12. 02. 2018 19.10
+2
američani zelo vrjamejo v čudež lahk zgubijo
korenjak1
12. 02. 2018 08.36
-11
30:1;za zda ce bodo igral s 50 procenti moci
Vojko Rudolf
12. 02. 2018 12.55
+7
korenjak za blablabla....se spoznaš na hokej ko zajc na boben