Hokej

Urbas najkoristnejši igralec prvenstva, Tičar pohvalil pogum soigralcev

Katovice, 30. 04. 2016 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija se je na nedavno končanem svetovnem prvenstvu divizije I v Katovicah priigrala vnovičen preboj med elito. Za najkoristnejšega igralca turnirja je bil izbran Jan Urbas, Rok Tičar pa je na zanimiv način pojasnil junaški uspeh slovenske izbrane vrste. "Pred tekmo smo si rekli, da je treba dati 'jajca ven', kot mi rečemo - in smo jih, zagotovo."

Slovenci so v odločilni, zadnji tekmi premagali Avstrijce in si zagotovili prvo mesto.
Slovenci so v odločilni, zadnji tekmi premagali Avstrijce in si zagotovili prvo mesto. FOTO: Drago Cvetanovič
Zmagovalec dvoboja zadnjega dne Slovenija - Avstrija, ki so ga poimenovali kar "finale", čeprav uradno takega statusa v turnirskem sistemu seveda ni imel, je bila na koncu Slovenija in tako dobila glavno nagrado, vozovnico za SP 2017. Boj je bil trd in napet, spet pa so ga dobili Slovenci; ti so v zadnjih letih že večkrat na pomembnih tekmah premagali severne sosede, tudi na zadnjem SP 2014 in na OI v Sočiju, zdaj so v zbirko dodali novo zmago. Sinočnja je še posebej sladka, saj je naprej neposredno vodilo le eno mesto, na drugem so v čakalnici Italijani. "Ponosen sem, da so me izbrali za kapetana. A po eni strani je to samo črka, ker mi fantje zelo pomagajo, tako da smo nekako kar vsi kapetani," je o svoji kapetanski vlogi na SP vlogi dejal Jan Urbas, ki so ga razglasili tudi za najkoristnejšega igralca (MVP) tekmovanja.

***FOTO in VIDEO: Slovenija trpela do zadnjih sekund, a pridrsala zmago za preboj med svetovno elito!

Selektor Nik Zupančič je bil tudi prvič samostojno v tej vlogi, opravil pa jo je zelo dobro. Po končanem tekmovanju je priznal, da je bil pritisk kar velik. "Ni bila najlepša in ne najlažja tekma tole z Avstrijci. Bilo je tudi zaradi teže te tekme, zaradi nervoze. A borbenost je bila na visoki ravni in ta nas je tokrat pripeljala do cilja. Če bi izkoristili tisti 'powerplay', bi se odlepili in bi bilo tudi njim težje igrati. A očitno mi ne znamo igrati lahko. Vendar, cilj je dosežen in to je najbolj važno," je o zadnji tekmi dejal Zupančič.

Slovenija je edini poraz na prvenstvu doživela proti Poljski.
Slovenija je edini poraz na prvenstvu doživela proti Poljski. FOTO: Drago Cvetanovič

Selektor se ne boji prihodnosti, upa pa, da bo že na septembrski akciji, ko bo šlo za kvalifikacije za naslednje OI, imel na voljo katerega s seznama tokrat poškodovanih igralcev. "Igralcem je v užitek igrati, vedno, ko pridejo skupaj, dajo vse od sebe. Tole je bilo kar naporno, dogajale so se poškodbe, potem pa je težko sestaviti ekipo. A so tudi ti fantje tu dokazali, da lahko igrajo dober hokej, tudi nekaj mladih se je dokazalo. A tam, kamor smo se uvrstili, je povsem druga raven. Upam, da bo nabor igralcev večji in da bomo konkurenčni tudi v teh kvalifikacijah."

Tudi Rok Tičar je v prvem napadu prispeval pomemben delež, a je poudaril, da je zmagalo moštvo. Kot se je slikovito izrazil, so se Slovenci pred zadnjo tekmo zavedali, koliko je v igri - in dobili so vse. "Rivalstvo proti Avstrijcem je vedno prisotno. Ni bila odlična tekma z naše strani, ampak priborjena in zelo požrtvovalna. Vsak je dal svoj maksimum. Danes je zmagala želja. Pred tekmo smo si rekli, da je treba dati 'jajca ven', kot mi rečemo - in smo jih, zagotovo."

Med junaki pa je bil tudi vratar Gašper Krošelj. Na zadnji tekmi proti Avstriji je bil v zadnjih minutah nenehno ogrožen, toda ni klonil, tudi on pa je poudaril moštvene zasluge. "Tako kot v Koreji 2014 smo se pobrali, čeprav smo imeli en spodrsljaj. Je pa tu samo pet tekem, en spodrsljaj še gre, dva pa nikakor. Zato je tokrat štela samo zmaga," je dejal Krošelj.

Na tekmi z Avstrijci je blestel vratar Krošelj, ki je bil izbran za igralca tekme na slovenski strani.
Na tekmi z Avstrijci je blestel vratar Krošelj, ki je bil izbran za igralca tekme na slovenski strani. FOTO: Drago Cvetanovič

Po sinočnji zadnji tekmi so v dvorani Spodek Arena podelili še medalje in priznanja najboljšim. V slovenskem taboru je posamično nagrado prejel Urbas kot MVP tega SP divizije I (skupina A), glavno nagrado, zlate medalje, pa vsi slovenski hokejisti. Urbas je večer končal s pokalom za zmagovalno ekipo v rokah, Slovenci pa so še enkrat slišali Zdravljico za potrditev velikega uspeha.

V Katovicah so slovenske barve zastopali vratarji Robert Kristan, Gašper Krošelj in Andrej Hočevar, branilci Blaž Gregorc, Luka Vidmar, Jurij Repe, Aleš Kranjc, Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič, Jakob Milovanovič in napadalci Žiga Jeglič, Rok Tičar, Jan Urbas, Andrej Hebar, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Miha Verlič, Aleš Mušič, Žiga Pešut, Gregor Koblar, Anže Ropret in Robert Sabolič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
30. 04. 2016 16.47
+4
bravo HOKEJISTI, pokažite fusbalerom kak se za repko bori
matjaz1980
30. 04. 2016 13.20
+3
vsa čast fantje..ponos
catman
30. 04. 2016 09.44
+11
Pravilno, saj "jaca" imate velika in prav je tako. Dajmo zdaj še klubski hokej nazaj dvignit, da se nam ne bo čez nekaj let še kolcalo po teh časih.