Hokej

VIDEO in FOTO: Risi v Innsbruck kar z vlakom, kapetan Muršak računa na pomoč soigralcev

Ljubljana, 10. 02. 2016 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prvi pogled je morda res videti nekoliko nenavadno, toda pot z vlakom na hokejske tekme ni neobičajna. V sodelovanju s Slovenskimi železnicami so se za takšen, tudi bolj ekološki način potovanja, odločili pri Hokejski zvezi Slovenije, prvič pa so ga preizkusili danes, ko se je reprezentanca odpravila v Innsbruck.

Več videovsebin
  • Slovenski hokejisti z vlakom v Innsbruck
    01:00
    Slovenski hokejisti z vlakom v Innsbruck
  • Kapetan Jan Muršak pred turnirjem v Innsbrucku
    00:56
    Kapetan Jan Muršak pred turnirjem v Innsbrucku

Reprezentančni premor bodo Slovenci izkoristili za test v Innsbrucku. Tekmeci na turnirju, ki že sodi v sklop priprav za aprilsko svetovno prvenstvo divizije I na Poljskem, bodo od četrtka do sobote domačini, Slovaki in Francozi.

Reprezentanca se je v ponedeljek zbrala na Bledu, po dveh dneh treningov pa danes dopotovala na Tirolsko. Izhodišče je bila železniška postaja, potem ko so oddali opremo - težke hokejske torbe in drugo opremo bodo na tekmovanje prepeljali posebej - pa so na turnir krenili po tirih. Potovanje z vlaki sicer ni nič neobičajnega za hokejiste. Predvsem tisti, ki so igrali v Rusiji, imajo že izkušnje s tem, tudi Andrej Tavželj.

"Lani v Rusiji so bile te stvari dokaj pogoste, zaradi razdalje je bilo to najbolj preprosto in udobno, še posebej v spalnikih. S tem imam izkušnje tudi iz Francije, to je eden od najbolj udobnih prevozov, ki obstajajo," pravi Tavželj. Branilec Olimpije se zaveda, da je turnir že pomemben korak do SP: "Nik nas je opozoril, da so stvari, na katere se ne da vplivati. A tudi to je dobra izkušnja, tistih, ki jih ni, mora pač nekdo nadomestiti. Ta turnir bo prišel prav, da naredimo dobro vzdušje v ekipi. Ko pa to izpolnimo, imamo možnosti, da turnirje tudi zmagamo."

Jan Muršak se bo prvič preizkusil v vlogi kapetana.
Jan Muršak se bo prvič preizkusil v vlogi kapetana. FOTO: Damjan Žibert

Na prihajajočem tekmovanju bo imel selektor Nik Zupančič sicer kar precej spremenjeno zasedbo, zaradi poškodb in bolezni je moral naknadno vpoklicati nekaj igralcev, namesto Blaža Gregorca in Kristjana Čepona je poklical Miho Logarja in Maksa Selana, tik pred odhodom pa je zaradi bolezni moral odpovedati še Jan Urbas, vskočil je Gregor Koblar.

"Igralci, ki sem jih poklical, niso samo za krpanje lukenj. Imel sem v načrtu preizkusiti igralce, ki jih v prejšnjem zboru nisem. Žal so spet poškodbe, bolezni, poklical sem Selana in Koblarja, ki sta se vedno odzvala in sta dovolj kakovostna, da bosta turnir odigrala na pravi ravni. Tu se je morda teh stvari nabralo malo več več kot običajno. S pripravami sem kar zadovoljen, pogovorili smo se tudi z igralci, ki jih na prejšnjem turnirju ni bilo. Bili so zelo prizadevni na treningih."

Tudi branilec Sabahudin Kovačevič se strinja, da je prevoz z vlakom zanimiva popestritev turnirja: "Nazadnje sem bil na vlaku v Rusiji iz Krasnodarja v Soči. To zame ni nič novega, a ker gredo mojstri s kombijem in našo opremo, smo lahko bolj počitniški, samo z osebno prtljago." Prva tekma z Avstrijo pa bo za izkušenega člana reprezentance, ki sicer igra prav za avstrijski Gradec, skorajda že rutinska naloga: "Tudi Avstrijci bodo prišli skoraj s popolno postavo. Žal imamo tudi nekaj poškodb, nekaterih klubi ne spustijo. To je zadnji turnir, potem sledi še nekaj prijateljskih tekem. Zdaj ni več improvizacije in ne bo več veliko časa."

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je poudaril pomen dolgoročnejšega sodelovanja Slovenskih železnic in zveze, ki naj bi v prihodnosti poskrbele tudi za prevoze mlajših selekcij, morda pa tudi na tekmovanjih v regiji na klubski ravni, s čimer bi po eni strani dosegli bolj ekološki pristop, po drugi pa bi zvezo tudi finančno razbremenili: "Ideja je bila, da bi železnice lahko pomagale na ta način, ne v denarju, ampak s prevozi. Na kongresu IIHF pa so predstavili še skrb za okolje, zveza takšne projekte seveda podpira. Je pa zanimiv podatek, da je onesnaženje na poti z vlakom res najmanjše, z avtobusom je sedemkrat večje, z letalom pa dvajsetkrat večje na enega potnika. To je tudi majhen delček k temu, da ljudje prepoznajo, da je vožnja z vlakom udobna, okolju prijazna in dobiš tudi kakšno novo idejo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Doktor333
10. 02. 2016 13.01
+2
Čestitke za to in vso srečo!