Hokej

Goličič in Kuralt poskrbela za uspešno generalko risov, na prizorišču OI padli domačini

Pjongčang, 08. 02. 2018 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K./A.V.
Komentarji
0

Slovenska hokejska reprezentanca je dobila zadnjo pripravljalno tekmo pred začetkom olimpijskega turnirja v Pjongčangu. Izbranci Karija Savolainena so po preobratu ugnali gostitelje iz Južne Koreje, gola za rise sta prispevala Boštjan Goličič in Anže Kuralt v zadnji tretjini (2:1).

Slovenski hokejisti so že v uvodnih minutah pobudo prevzeli v svoje roke, saj so domačini le s težavo prihajali v slovensko tretjino. Po nekaj začetnih poskusih, da bi si ustvarili priložnost za dosego zadetka, je prvi pravi strel proti korejskemu vratarju v 4. minuti sprožil Miha Verlič. V nadaljevanju je prvi slovenski napad v 6. minuti odigral lepo akcijo, ko je plošček na sredini ledene ploskve prestregel kapetan Jan Muršak in ga odpeljal proti korejskemu golu. Na desni strani je našel prostega Jana Urbasa, ki je sprožil strel, a je bil domači čuvaj mreže Matt Dalton ponovno na pravem mestu. 

Uvodni pritisk naših popustil
V minutah, ki so sledile, se je slovenski pritisk nekoliko zmanjšal in gostitelji so večkrat pripeljali plošček pred Luko Gračnarja, prave nevarnosti za slovensko mrežo pa ni bilo. Najlepša priložnost za Korejo je prišla v 18. minuti, ko je bil slovenski čuvaj mreže zakrit s korejskim napadalcem, medtem ko je drugi silovito sprožil z modre linije. Luka Gračnar je bil pripravljen, ubranil strel ter pokril plošček. 

Risi so odigrali zadnjo tekmo pred začetkom olimpijskega turnirja.
Risi so odigrali zadnjo tekmo pred začetkom olimpijskega turnirja. FOTO: HZS/Drago Cvetanovič

V nadaljevanju srečanja so risi poskusili izkoristiti še slabo minuto prednosti igralca več iz prvega dela. Korejcem se je uspelo ubraniti, nato pa so se očitno prebudili, saj je sledilo nekaj napetih minut pred slovenskimi vrati. Slovenska obramba je tako morala pokazati vso svojo zbranost, da je mrežo Gračnarja ohranila nedotaknjeno. Tudi v nadaljevanju smo spremljali obratno sliko iz prvega dela, saj je bil plošček več časa v slovenski obrambni tretjini, korejski poskusi premagati obrambo "risov" so si sledili eden za drugim, medtem ko je bilo na slovenski strani preveč nenatančnih podaj in izgubljenih ploščkov.

Na polovici igralnega časa je Luko Gračnarja med vratnicama zamenjal Matija Pintarič. Razigrani nasprotniki so to uvideli kot priložnost, stopnjevali pritisk ter tako v 33. minuti uspeli v nameri spraviti plošček čez gol črto in povedli z 1:0. Dodatne težave za rise so sledile v 37. minuti, ko je glavni sodnik za dve minuti "na hlajenje" poslal Matica Podlipnika. Slovenski branilci so sicer uspešno opravili svojo nalogo, a je tudi po izenačitvi moči na ledu vse do konca drugega dela težišče igre ostalo v slovenski obrambni tretjini.

Po zaostanku preobrat in zaslužena zmaga
Ob vstopu v zadnji del obračuna so si Slovenci priborili nazaj nekaj pobude, ki so jo izgubili v drugi tretjini, vendar pa so korejski hokejisti ostajali še naprej zelo nevarni. Priložnost se je ponudila v 43. minuti, ko je bil izključen eden izmed domačih hokejistov. Risi so pletli mrežo okrog domačega vratarja in poskušali doseči izenačujoči zadetek, a brez uspeha. V podobnem slogu so, ponovno s pobudo na svoji strani, nadaljevali tudi ob številčno izenačenih močeh na ledu.

Slovenski hokejisti so z zmago proti Južni Koreji poskrbeli za dvig samozavesti pred začetkom olimpijskega turnirja v Pjongčangu.
Slovenski hokejisti so z zmago proti Južni Koreji poskrbeli za dvig samozavesti pred začetkom olimpijskega turnirja v Pjongčangu. FOTO: HZS/Drago Cvetanovič

Naturalizirani korejski čuvaj mreže Dalton je bil vsakokrat na pravem mestu. Na drugi strani domačini niso zamudili nobene priložnosti, da našim risom ukradejo plošček. Napori slovenske izbrane vrste so obrodili sadove v 52. minuti, ko je za izenačenje poskrbel Boštjan Goličič. Domačini si še niso dobro opomogli od zadetka že je Anže Kuralt v 54. minuti še v drugo premagal sicer izvrstnega Daltona. V 58. minuti si je dvominutno kazen prislužil David Rodman in slovenski "penalty killerji" so bili pred zahtevno nalogo ohraniti prednost enega zadetka. Korejski selektor je ob koncu poskušal še z dodatnim napadalcem, vendar pa je časa za izenačenje v dvorani Seonhak zmanjkalo.

Izid prijateljske tekme:

Južna Koreja ‒ Slovenija 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Testwuide 33.; Goličič 52., Kuralt 54.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.