Hokej

ZDA, Finska, Rusija in Kanada polfinalisti hokejskega SP

Moskva, 19. 05. 2016 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
1

Na svetovnem hokejskem prvenstvu skupine A v Rusiji so znani polfinalisti. Finci so v četrtfinalu s 5:1 premagali Dance, Američani po kazenskih strelih (2:1) Čehe, Rusi so bili boljši od Nemcev (4:1), Kanadčani pa so nadigrali Švede (6:0).

Izbranci Karija Jalonena so slavili prepričljivo in še osmič v nizu na tem SP zmagali že v rednem delu in se uvrstili v polfinale. Finci so spretno izkoriščali napake svojih tekmecev, ki jih je reševal vratar Sebastian Dahm. Mikael Granlund je bil prvi, ki ga je premagal, po zadetku Jarna Koskirante v drugi tretjini se je zdelo, da so Finci našli recept. A Lars Eller je znižal in podaljšal upanje za Dansko, ki pa je začelo plahneti ob novem finskem vodstvu za dva gola, zadel je mladi zvezdnik Patrik Laine. Kljub premoči tekmecev so Danci zdržali brez še kakšnega prejetega gola do 58. minute, potema pa tvegali brez vratarja. Kazen je sledila takoj, Jussi Jokinen je zadel prazen gol za dokončno odločitev o zmagovalcu, potem pa je Granlund nekaj sekund pozneje zabil še peti gol.

Američani so presenetili Čehe, ki so bili v vlogi favorita glede na skupinski del SP. Čehi so zbrali 18 točk in doživeli le en poraz (po podaljšku) in so zasedli prvo mesto v skupini A, Američani so bili četrti v skupini B (10 točk). V izenačenem in tesnem dvoboju so odločali kazenski streli, junak tekme pa je bil Auston Matthews, ki je najprej poskrbel za izenačenje v drugi tretjini, edini pa je bil uspešen tudi pri kazenskih strelih.

Tomaš Zohorna je zadel iz kazenskega strela v prvi tretjini, potem ko je prekršek nad njim naredil Patrick Maroon. Vendar so se Čehi vodstva veselili le do 22. minute, Matthews je izkoristil nezbranost češke obrambe za hitro izenačenje. Pozneje sta se z nekaj odličnimi reakcijami izkazala oba vratarja, Keith Kinkaid in češki Dominik Furch. Tudi zaradi njunih akcij (Američan je imel na koncu 31 obramb, Čeh pa 26) se mreži nista več zatresli. Pri kazenskih strelih je bilo pet hokejistov neuspešnih, zadel je le Matthews in tako svoji ekipi priboril polfinale.

Hokejisti ZDA so se uvrstili v polfinale SP elitne skupine.
Hokejisti ZDA so se uvrstili v polfinale SP elitne skupine. FOTO: AP

Nemci so že v peti minuti poskrbeli za ledeno prho v polni moskovski Ledeni palači. Patrick Reimer je poskrbel za vodstvo Nemčije, Režiser preobrata je bil Vadim Šipačjov, ki je bil kot strelec udeležen pri dveh golih, kot podajalec pa še pri tretjem ruskem v drugem delu. Do 28. minute so Rusi že izenačili, še pred drugim odmorom pa imeli dva gola prednosti. Na začetku zadnjega dela je domači zvezdnik Aleksander Ovečkin poskrbel za 4:1, pozneje pa so Rusi le še skrbeli, da je dvoboj mirno potekal do konca.

Švedska je po Češki drugo veliko razočaranje četrtfinala, švedski hokejisti so St. Peterburg zapustili potolčeni in ponižani in z najhujšim porazom v četrtfinalu, odkar je zveza IIHF uvedla takšen sistem tekmovanja leta 1992. Kanadski gol v 19. minuti je napovedal, v kateri smer bo šla tekma. K švedskemu potopu je pripomogla še kazen za Andreja Burakovskyja, ki je zaradi udarca v glavo dobil desetminutno kazen. Matt Dumba je izkoristil "power-play", isti igralec pa je nato podal za 3:0, potem ko se je plošček po njegovem strelu odbil pred gol, vanj pa ga je potisnil Brad Marchand. Kanadčani dosegli še četrti gol, le 11 sekund po tretjem.

V zadnjem delu se je za švedske švedski hokejiste prižgal še zadnji kanček upanja, ko sta bila pri Kanadčanih zaporedoma izključena dva igralca. Ob skoraj dveh minutah prednosti 5-3 so tvegali vse in iz vrat potegnili še Jacoba Markströma, a ni pomagalo. Kanada je zdržala brez prejetega zadetka, ko pa so imeli svetovni prvaki na ledu vse igralce, so spet neusmiljeno udarili. Še dvakrat, tako da je bilo na koncu na semaforju kar 6:0.

Američani se bodo v polfinalu merili z Kanadčani, Fince pa čakajo Rusi.

Izidi četrtfinala:
Finska - Danska        5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Češka - ZDA            1:2 (1:0, 0:1, 0:0; 0:1)
Rusija - Nemčija 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Kanada - Švedska 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

feliks-07
22. 05. 2016 17.49
+1
Rusija- ZDA 7-2.Konec tekme.Če boste čakali na objavo rezultata na 24ur se boste načakali ene par dni,tako kot po navadi ko Američani izgubijo proti Rusiji.