Hokej

AVDIO: Javorjevi listi boljši od risov, ki so nastopili brez kaznovanega Jegliča

Pariz, 07. 05. 2017 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./STA/M.J.
Komentarji
7

Na drugi tekmi hokejskega svetovnega prvenstva skupine A je Kanada s 7:2 premagala Slovenijo. Disciplinska komisija Mednarodne hokejske zveze (IIHF) je že pred tekmo kaznovala napadalca slovenske hokejske reprezentance Žigo Jegliča z dvema tekmama kazni zaradi prekrška na tekmi proti Švici.

Hokejisti Kanade so prišli do zanesljive zmage proti Sloveniji.
Hokejisti Kanade so prišli do zanesljive zmage proti Sloveniji. FOTO: AP

Slovenski hokejisti so odigrali drugo tekmo na SP in doživeli drugi poraz. Na prvi tekmi proti Švici so izgubili po izvajanju kazenskih strelov, tokrat je bila precej boljša Kanada, ki je zmagala s 7:2. Gola sta dosegla Jan Muršak in Jan Urbas. Za najboljšega pri risih je bil izbran Robert Sabolič. Slovenija je v soboto odigrala prvo tekmo na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine, pomerila se je s Švico in izgubila s 4:5 po kazenskih strelih. Risi so zaostajali že z 0:4, nato pa izid izenačili in na koncu ob porazu vknjižili točko. Kot je zapisano v obrazložitvi IIHF je Žiga Jeglič na omenjeni tekmi ob menjavi na ledu namerno brcnil švicarskega hokejista Thomasa Rufenachta, kar predstavlja kršitev pravil IIHF. Žiga Jeglič se bo risom na ledu lahko spet pridružil na tekmi proti Finski 10. maja, moral pa bo izpustiti tekmo proti Kanadi in Norveški. Izbrance selektorja Nika Zupančiča čaka prost dan, v torek pa se bodo pomerili z Norvežani. Selektor Zupančič je moral tako spet na hitro pomešati peterke. V prvo je pomaknil Kena Ograjenška, tretjo so sestavljali David Rodman, Boštjan Goličič in Anže Kuralt, četrta pa je ostala nepopolna z Alešem Mušičem in Nikom Pemom. Pričakovan pritisk Kanade se je začel že v prvih sekundah tekme. Vratar Gašper Krošelj se je hitro ogrel, ob nevarnih strelih Kanadčanov z vseh strani pa je ostal nepremagan. Tako kot tudi ob prvem kanadskem "power playu", v peti minuti pa je Kanada le kronala premoč po natančnem strelu pod prečko Tysona Berrieja. Slovenija se je pozneje pogumno zoperstavila tekmecem, edino pravo priložnost v zelo obrambno naravnanem dvoboju pa je imel v prvi tretjini Jan Muršak, ki pa ni dobro končal protinapada. Ob koncu prve tretjine se je nenehni kanadski pritisk (razmerje strelov je bilo 19-6, na koncu pa 51-14) končal s še dvema resda precej nesrečnima zadetkoma v Krošljevi mreži. Najprej so tekmeci plošček zbezali v gol pod vratarjem in mimo slovenskega branilca na golovi črti, minuto pozneje pa je po strelu Braydena Pointa plošček zadel v drsalko Luko Vidmarja in se odbil v gol. Po prvi tretjini so imeli tako Slovenci podobno izhodišče kot proti Švici (0:4), a je bila igra vendarle precej boljša, tekmec pa občutno močnejši.

Kanada je branilka naslova svetovnega prvaka.
Kanada je branilka naslova svetovnega prvaka. FOTO: AP
Glede na kakovost nasprotnika ni bilo mogoče pričakovati podobne vrnitve kot 24 ur pred tem. Kanada je ohranila ritem iz prvega dela in ga še stopnjevala, Slovence pa stisnila pred njihov gol. V obrambi so morali pomagati vsi, a tekmeci so si kljub temu pripravljali lepe priložnosti, nato pa jih tudi izkoristili. Najprej Nate MacKinnon po lepi akciji, ko je ostal sam pred Krošljem, potem pa isti igralec še ob novi slovenski izključitvi, ko je Kanada potrebovala le pol minute za povišanje vodstva na 5:0. Slovenci so imeli najlepšo priložnost za prvi zadetek med 29. in 30. minuto, ko so si Kanadčani prislužili dve zaporedni izključitvi.
Bilo je malo preveč spoštovanja, a se je med tekmo to spremenilo. Imeli smo težko tekmo dan prej, pobrala nam je veliko energije, pa še kazen Jegliča ... Vsak igralec pri nas se pozna, a so se fantje borili do konca. Dali smo vse od sebe, porabili smo zadnje rezerve energije. Zadnjo tretjino smo igrali solidno, smo pa dobili lekcijo igranja hokeja. Ti fantje za Kanado ne igrajo zastonj glavnih vlog v svojih klubih. Mislim, da smo bili v zadnji tretjini mi precej boljši, niso pa oni popuščali. Tega nikoli ne počnejo, zato pa so tam, kjer so.

Slovenija je sicer dobro odigrala minuto "power playa" 5-3, toda nevarne strele predvsem Roka Tičarja in Ograjenška je ustavil vratar Chad Johnson. Nato pa je le sledilo olajšanje na slovenski strani. Lepo akcijo v 36. minuti je začel Robert Sabolič, ki je pobegnil po levi strani in natančno podal v sredino, kjer je plošček pričakal Muršak in ga preusmeril v mrežo za znižanje na 1:5. A je prejeti zadetek pomenil le novo spodbudo za slovenske tekmece, ki so hitro spet pomešali slovensko obrambo in poskrbeli za še en gol v tem delu igre. Zadnja tretjina je bila tako bolj formalnost, v kateri so skušali Slovenci zdržati s čim manj prejetimi zadetki. Uspevalo jim je do 48. minute, ko je, tudi ob nenamenski pomoči slovenskih igralcev pred golom, od koder se je plošček odbil in presenetil Krošlja, zadel Jeff Skinner. Krošelj je sicer še nekajkrat dobro posredoval, še posebej ob zadnji slovenski izključitvi na tekmi pet minut pred koncem, tako da izid na semaforju na kanadski strani ni narasel do dvoštevilčnega. Za lepši konec tekme pa je nato Slovenija v 58. minuti le dosegla še drugi gol, ko je bil po gneči pred vrati Kanade najbolj spreten Jan Urbas in poskrbel za končnih 2:7.

Izid:
Slovenija - Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)
strelci: 0:1 Barrie (Simmonds, Konecny, 5.), 0:2 MacKinnon (Skinner, Barrie, 15.), 0:3 Point (Konecny, 17.), 0:4 MacKinnon (Giroux, de Haan, 25.), 0:5 MacKinnon (Marner, Barrie, 26.), 1:5 Muršak (Sabolič, Pretnar, 36.), 1:6 Marner (Konecny, 38.), 1:7 Skinner (MacKinnon, Barrie, 48.), 2:7 Urbas (58.).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastaflash
07. 05. 2017 21.43
-2
a samo 7 so jih natresl, a so sam s 4. postavo spilal?
grozjak
07. 05. 2017 21.06
-1
res smo majhni, če ne moremo kopitarju omogočiti igranja za reprezentanco........
dugi159
07. 05. 2017 15.13
+1
Bravo fantje ce bi vse slo reprezentance imela tak srce...
SKRIPT
07. 05. 2017 12.24
+8
Ihf je strah,da se bi slovenci uvrstili v drugi krog
Le vkup uboga gmajna
07. 05. 2017 13.38
+5
grozjak
07. 05. 2017 21.10
+0
tekač
07. 05. 2017 12.16
+9
Upam, da bodo kazni za vse reprezentance enake...