Hokej

Zupančič: Matematika je enostavna, če zmagaš to tekmo, si prvi

Katovice, 28. 04. 2016 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V petek bo na svetovnem prvenstvu divizije I (skupina A) na Poljskem dan odločitve. O prvem mestu in s tem o neposredni uvrstitvi na elitno SP 2017 bosta odločali Slovenija in Avstrija. Zmagovalec tega dvoboja bo prvi na tem SP, poraženec pa morda šele tretji.

Risi proti Avstriji lovijo uvrstitev med elito svetovnega hokeja.
Risi proti Avstriji lovijo uvrstitev med elito svetovnega hokeja. FOTO: Drago Cvetanovič
Pred zadnjim krogom svetovnega prvenstva divizije I skupine A, je Slovenija prva, Avstrija druga, Južna Koreja tretja. Ekipe imajo po devet, osem in sedem točk. Za njimi sta s po šestimi Italija in Poljska. Scenarij za Slovenijo je povsem jasen: kakršnakoli zmaga, bodisi v rednem delu ali pa po podaljšku ali kazenskih strelih, bo pomenila potrditev prvega mesta in s tem napredovanja med elito, kamor letos zanesljivo vodi le prvo mesto. Drugo bo morda tudi dovolj, vendar bodo udeleženci tega svetovnega prvenstva potrditev o tem dobili šele med letošnjim elitnim SP v Rusiji.

Po drugem, slabšem scenariju, če bo Slovenija izgubila, pa bo morda ogrozila tudi to drugo mesto. Poraz bi namreč pomenil, da bi jo Avstrija zanesljivo prehitela na prvem mestu, ob za Slovence nesrečnem razpletu preostalih dveh dvobojev pa bi lahko prednjo prišla tudi Južna Koreja (če bi premagala Italijo v zadnjem krogu in če Slovenija proti Avstriji ne bi dobila niti ene točke) ali pa Poljska, če bo v zadnji tekmi SP v petek zvečer premagala že odpisane Japonce. Ob porazu po podaljšku ali kazenskih strelih bi Slovenci dobili točko, kar bi bilo nato dovolj za zanesljivo drugo mesto, brez možnosti, da bi jih še kdo prehitel. Toda v slovenskem taboru pred tekmo razmišljajo samo o scenariju A: o zmagi proti Avstriji in neposredni uvrstitvi med 16 najboljših leta 2017.

"Trening je bil posvečen malenkostim, ki jih bomo skušali prenesti na tekmo. Zelo sem zadovoljen, vidi se, da se fantje trudijo in da si želijo zmagati," je po današnjem treningu dejal selektor Nik Zupančič, ki se je odločil, da bo tekmo začel z Gašperjem Krošljem v vratih. Zaradi manjše poškodbe danes na ledu ni bilo Blaža Gregorca, a bo do tekme nared. "Matematika je enostavna, če zmagaš to tekmo, si prvi. Nekateri fantje imajo s tem izkušnje, mlajši imajo veliko željo, motivacija in kaj podobnega tudi ne bi smela biti težava," še dodaja selektor, ki meni, da bo določala predvsem želja, v veliki prednosti pa bo tisti, ki bo prvi dosegel zadetek.

Slovenske hokejiste na Poljskem spodbujajo tudi glasni navijači.
Slovenske hokejiste na Poljskem spodbujajo tudi glasni navijači. FOTO: Drago Cvetanovič

Doslej so imeli Slovenci na SP samo en spodrsljaj, tekmo s Poljsko, ki so jo takoj pozabili. Pravzaprav so jo morali, saj jih je že dan pozneje čakala prebujena Južna Koreja, ki že dolgo ni bila tako dobra kot na tem prvenstvu. Četrto nalogo na SP so izbranci selektorja Zupančiča spet opravili odlično, po zmagi s 5:1 pa jih čaka samo še zadnji nastop. "Danes smo večino dneva posvetili počitku, imeli smo dokaj kratek trening, kjer smo trenirali predvsem igro z igralcem več. Vse gre po načrtu. Jutri gremo spet na zmago, nič se ni spremenilo, še vedno moramo zmagati zadnjo tekmo na SP," pravi Anže Kuralt.

"Počitek je bil dobrodošel, čaka nas še zadnji trening, danes je bilo bolj sproščeno, da smo čim bolj mirni in da počakamo jutrišnjo tekmo. To bo odločilna tekma, ki obema ekipama veliko pomeni. Ni tako, da eden potrebuje zmago, drugi ne. Zmagal bo tisti, ki bo igral bolj pametno in enostavno. Mislim, da rezultat ne bo izostal," pa je današnji dan in pričakovanja pred jutrišnjim opisal Sabahudin Kovačevič, ki je bil junak tekme ob zmagi proti Italijanom.

Danes so imeli slovenski reprezentanti nekoliko bolj sproščen dan, s počitkom in popoldanskim treningom, že v petek pa bo ob 16.30 šlo zares. Tako kot so pred prvenstvom pravzaprav vsi pričakovali, bosta Slovenija in Avstrija v medsebojnem obračunu odločali o prvem mestu. Zmagovalec dobi vse, poraženec morda nič. "Počasi se že začenjamo pripravljati na jutrišnjo tekmo. Predvsem je bil namen narediti kratek trening z dobrim ritmom in se že pripraviti na Avstrijo, malo smo si jih že pogledali, malo bomo naredili še danes zvečer," pa meni Rok Tičar in dodaja: "Jutri bo tekma za biti ali ne biti. Gremo zmagat, mislim, da smo pripravljeni dobro, bo pa težka tekma. Treba bo 'naštelati' glave, biti v igri 60 minut in lahko smo uspešni, če se držimo svojega sistema."

Lestvica:
1. Slovenija       4   3  0  0  1  16:7   9
2. Avstrija          4   2  1  0  1  10:6   8
3. Južna Koreja 4   2  0  1  1  10:9   7
4. Italija              4   2  0  0  2   9:9    6
5. Poljska           4   2  0  0  2   7:8    6
6. Japonska       4   0  0  0  4   3:16  0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.