Košarka

22-letni košarkar po operaciji srca nazaj na igrišče

Ljubljana, 28. 07. 2014 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dobra novica prihaja iz slovenske košarkarske zveze. Mladi košarkar Urban Gorjanc, za katerega so denar za operacijo srca zbirali številni Slovenci, se vrača na parket. Da je pripravljen na nove košarkarske izzive, je potrdil tudi njegov južnokorejski kirurg.

Urban Gorjanc
Urban Gorjanc FOTO: KZS
Marfanov sindom je dedna bolezen vezivnega tkiva v telesu. Najpogostejše so spremembe na skeletu, srčno-žilnem sistemu in očeh. Srčno-žilne težave (predvsem anevrizma in disekcija aorte) so najpogostejši vzrok za zgodnjo smrtnost bolnikov z Marfanovim sindromom. Bolezen je v Sloveniji dejansko še velika neznanka, saj jo odkrijejo le pri redkih.

Po dveletni odsotnosti z igrišč zaradi bolezni bo Urban Gorjanc v novi sezoni znova stopil na parket, so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.

Po tem, ko so mu odkrili Marfanov sindrom, zaradi katerega je moral izpustiti evropsko prvenstvo do 20 let na domačih tleh, po zbiranju sredstev za poseg in po operaciji, ki jo je Gorjanc prestal v Seulu, je pred dnevi Mariborčan dobil pisno potrdilo dr. Songa, kirurga, ki je opravil poseg, da je bolezen odpravljena in da znova lahko igra profesionalno košarko.

Vesel sem, da od operacije naprej vse poteka v tej smeri, da se čim prej vrnem na igrišča in znova igram košarko. Urban Gorjanc

Kje bo 22-letnik nadaljeval svojo kariero še ni jasno. Kot je povedal košarkar, je bilo zdravljenje naporno, saj se je moral po operaciji izogibati množici ljudi, saj bi to lahko vplivalo na novo zamenjano aorto.

Po operaciji je odšel v zdravilišče v Portorož, po novem letu začel rahlo obremenjevati srce, nato pa začel s pravimi fizičnimi treningi, ki jih še zdaj izvaja z Draganom Miškovićem.

"Po končani sezoni sem sicer opravil nekaj košarkarskih treningov s Heliosom, a pravo udejstvovanje s košarko bo prišlo na vrsto, ko bom fizično dovolj pripravljen in, ko se bodo začele priprave v klubu, za katerega bom podpisal pogodbo," je povedal Gorjanc.

Izjemno sem hvaležen vsem, ki so začeli to akcijo, ter vsem, ki so mi stali ob strani pred in po operaciji ter mi pomagajo pri vrnitvi na igrišče. Urban Gorjanc

Denar za Urbanovo operacijo so pomagali zbirati tudi pri KZS, kjer so lansko poletje s pomočjo Špas Teatra, Gorana Dragića, celotne reprezentance ter Lada Bizovičarja pripravili dobrodelno predstavo Slovenska muska od A do Ž, katere celoten izkupiček je šel v sklad, namenjen košarkarju. Akciji so se spontano pridružili številni sponzorji košarkarske zveze in partnerji, košarkarski navijači, dobri ljudje z vseh koncev Slovenije. Tako je po večmesečnem čakanju Urban nazadnje le dobil možnost operacije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anjuska90
29. 07. 2014 12.17
+2
To je čudovita novica, me pa čudi, da glede na njegovo konstitucijo na Marfanov sindrom niso pomislili že prej! Fantu pa želim vse dobro in veliko uspehov še naprej! :)
Bitcoin
28. 07. 2014 16.23
+19
Želim mu vse dobro... Vendar, zakaj je potrebno zbirati denar za življenjsko pomembne operacije? Mar ni to naloga zdravstvene zavarovalnice?
Alteist
28. 07. 2014 14.35
+21
Lepa novica. :)