Košarka

FOTO in VIDEO: Gogi, Donke, Tonček, Prle in preostali mojtim v polfinale Eurobasketa! Padla je stotica, Latvija in sodniška trojica

Carigrad, 12. 09. 2017 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./M.G./STA
Komentarji
553

Slovenska košarkarska reprezentanca se je uvrstila v polfinale Eurobasketa 2017, potem ko je v četrtfinalu v dramatični tekmi s 103:97 premagala reprezentanco Latvije. V polfinalu se bo pomerila s špansko izbrano vrsto. Najboljši strelec Slovenije je bil Luka Dončić s 27 točkami, Goran Dragić jih je prispeval 26.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Slovenija - Latvija 103:97
    02:35
    Vrhunci tekme Slovenija - Latvija 103:97
  • Goran Dragić po zmagi nad Latvijo in uvrstitvi v polfinale Eurobasketa
    01:01
    Goran Dragić po zmagi nad Latvijo in uvrstitvi v polfinale Eurobasketa
  • Luka Dončić po zmagi nad Latvijo in uvrstitvi v polfinale
    01:24
    Luka Dončić po zmagi nad Latvijo in uvrstitvi v polfinale
  • Slovenska garderoba po veliki zmagi nad Latvijo
    01:12
    Slovenska garderoba po veliki zmagi nad Latvijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenci ponosni na košarkarsko reprezentanco
    05:50
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenci ponosni na košarkarsko reprezentanco
  • Iz 24UR ZVEČER: Dončič o slavju, nato pa o Španiji
    07:02
    Iz 24UR ZVEČER: Dončič o slavju, nato pa o Španiji
  • Iz 24UR ZVEČER: Vilfan: To je bila ena najboljših predstav
    03:20
    Iz 24UR ZVEČER: Vilfan: To je bila ena najboljših predstav
  • Iz 24UR ZVEČER: Dragić tudi o umazani igri Latvije
    05:40
    Iz 24UR ZVEČER: Dragić tudi o umazani igri Latvije

Latvijci so že na samem uvodu v tekmo pokazali, kaj je njihovo glavno orožje. S tremi trojkami v prvih petih minutah so povedli s 13:10. Slovenska izbrana vrsta je skušala odgovoriti na enak način in bila pri tem uspešna (2/3 met za 3 točke v uvodnih pet minutah), a izgubila malenkost preveč žog. Po treh prostih metih Gorana Dragića je na semaforju carigrajske dvorane Sinam Erdem pisalo 13:13, po košu centra Gašperja Vidmarja pa so Slovenci prvič povedli (15:13). Dobro minuto kasneje so po novem košu Vidmarja in drugi trojki Anthonyja Randolpha Slovenci vodili že za pet točk (20:15). Sledila sta še dva uspešno izvedena prosta meta Luke Dončića ter še uspešno izvedena trojka omenjenega 18-letnika za visoko vodstvo Slovenije (25:15). Po nešportni osebni napaki Janisa Timme je Dragić zadel dva prosta meta, nato pa še trojko (skupno Slovenija do tega trenutka 5/6 za 3) za vodstvo s 15 točkami razlike (30:15). Latvijci so se vrnili in naredili delni izid 5:0, s čimer so zmanjšali zaostanek na 20:30. Slovenci so do konca le uspeli zadržati latvijski nalet in dobili prvo četrtino z rezultatom 34:23.

Druga četrtina se ni začela po slovenskih željah, saj so Latvijci hitro zadeli izpod našega koša, Vidmar pa je napravil osebno napako v napadu, nato pa je Blažič zgrešil prvi prosti met. Oddolžil se je z zadetim drugim in Slovenija je ponovno povedla z desetimi točkami razlike (35:25). Nato je odličen slovenski met za tri potrdil še Klemen Prepelič, a je na drugi strani Timma odgovoril s tremi točkami (koš+dodaten prosti met). Latvijci so se v izjemno hitri košarki s košem Kristapsa Porzingisa znova približali na manj kot deset točk zaostanka. Sledila je minuta raztrgane igre na obeh straneh, prvo minuto odmora pa je zahteval latvijski selektor Ainars Bagatskis. Ta je Latvijcem dobro dela, saj so se z delnim izidom 9:6 približali na vsega pet točk zaostanka (39:44). Korak z vse bolj razigranimi Latvijci je uspel držati Dončić, ki je tri minute in pol do konca prvega polčasa s štirimi zaporednimi točkami Slovence povedel v vodstvo z 48:41.

Dairis Bertans je nato razžalostil slovenske navijače, delno pa so jih tudi sodniki, ki so spregledali marsikateri prekršek nad kapetanom Dragićem, huje pa jo je skupil, ko je v eni od napadalnih akcij dobil komolec v desno oko. Latvijci so s štirimi točkami po novi sumljivo dosojeni osebni napaki nad Davisom Bertansom ob zadeti trojki povsem približali, nato pa je Dončić dobil še tehnično napako, po kateri so Latvijci s črte prostih metov prišli do vodstva s 50:49. Nadgradili so ga s košem Timme preko rok Dončića (52:49). Latvijci so se razigrali, trojko je zadel še Janis Blums in Latvijo povedel v vodstvo s 55:51. To je bil tudi končni izid prvega polčasa. Drugo četrtino so dobili Latvijci z rezultatom 32:17. Še tri minute do konca prvega polčasa so zaostajali z 41:48, nato pa po seriji sumljivih sodniških odločitev in uspešnih metih v zadnjih treh minutah drugega polčasa naredili delni izid 14:3. Obe reprezentanci sta v prvem polčasu izvrstno metali za tri točke: Slovenija 50-odstotno (6/12), Latvija pa še tri odstotke bolje (8/15). 

Dragić je uspešno poveljeval slovenski izbrani vrsti, kljub temu da je prejel izjemno grob udarec v oko.
Dragić je uspešno poveljeval slovenski izbrani vrsti, kljub temu da je prejel izjemno grob udarec v oko. FOTO: Fiba

Slovenska izbrana vrsta je pripravila odgovor sodnikom in Latvijcem na začetku tretje četrtine: z delnim izidom 11:0 je Kokoškova četa v 24. minuti povedla z 62:55. Še naprej je blestel Goran Dragić, ki je s košem pet minut in pol do konca tretje četrtine (kar je bila še njegova 22. točka) Slovenijo znova popeljal do dvomestnega vodstva (67:57). Na drugi strani je s tremi točkami odgovoril Rolands Smits, kmalu pa je sledila četrta osebna napaka Porzingisa, ki pa ga je latvijski selektor vseeno pustil na parketu. Vidmar je z uspešno izvedenim prostim metom dve minuti in pol do konca tretje četrtine Slovenijo popeljal v vodstvo z 69:60. Po trojki Dončića je na semaforju slabo minuto do konca tretjega dela pisalo že 74:64. Z atraktivnim zabijanjem Vidmarja pa je Slovenija 24 sekund do konca četrtine povedla z dvanajstimi točkami razliki. Latvijci so v zadnji sekundi tretje četrtine še uspeli zadeti izpod koša in v zadnjih deset minut vstopili z desetimi točkami zaostanka (66:76). 

Zadnja četrtina se praktično ne bi mogla začeti bolje, saj jo je z dobro obrambo otvoril Randolph, nato pa zadel še trojko, a kaj ko je na drugi strani v enem od naslednjih napadov uspešno vrnil Davis Bertans in znižal na 69:79. Sledili pa sta novi sumljivi sodniški odločitvi: Vlatko Čančar je ob odlični obrambi prejel osebno napako, nato pa je slovenska klop dobila še tehnično napako. Sledili so trije zadeti prosti meti Porzingisa, nato pa še trojka Dairisa Bertansa. Nato je slednji zadel še met s polrazdalje in približal Latvijo na vsega dve točki zaostanka (79:81). Za nekoliko lažje dihanje Slovencev je z noro trojko z desetih metrov (od table) poskrbel Dončić: ta je to nadgradil še z individualno akcijo in novo trojko za vodstvo Slovenije tri minute in pol do konca z 91:83. Na drugi strani je hitro s košem s polrazdalje odgovoril Davis Bertans. Sledila sta dva koša Porzingisa, ki je nato zadel še trojko in Latvijce približal na vsega točko zaostanka (92:93). Nato pa drama: Edo Murić, ki sicer ne slovi kot izrazito dober izvajalec prostih metov, je dvakrat zadel s črte prostih metov, sledila je dobra obramba nad Dairisom Bertansom, nato pa je kapetan Dragić v slogu pravega kapetana zadel iz težkega prodora za vodstvo Slovenije s 97:92. Sledila je minuta odmora na zahtevo latvijskega selektorja in hiter koš Porzingisa za znižanje zaostanka na 94:97. Dončić je s črte prostih metov na drugi strani odgovoril za novo vodstvo s petimi točkami (99:94), nato pa je Porzingis zgrešil met za tri točke. Randolph je na drugi strani zadel dva prosta meta, nato pa je z noro trojko odgovoril Davis Bertans (101:97). Slovenci se niso dali in z dvema prostima metoma je Prepelič postavil končni izid tekme: 103:97. 

Eurobasket 2017, četrtfinale:

Slovenija - Latvija 103:97 (34:23, 17:32, 25:11, 27:31)
Dončić 27, Dragić 26, Prepelič 17, Randolph 16, Vidmar 9; Porzingis 34, Dav. Bertans 23, Dai. Bertans 12. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (553)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deko
13. 09. 2017 13.01
+2
Fantje ne nosim kape, ampak jo bom kadar boste igrali da bom lahko rekel KAPO DOL! Za uspeh je potrebno 1/10 znanja in 9/10 trdega dela. Zasluženo v POLFINALU!!! iz cele evrope smo med 4 najboljšimi, fenomen ki ga tako majhna nacija nikoli nebo pozabila in modrost motiv in želja ki jo v težkih časih črpamo od vas JUNAKOV ki ste vzor slovenskega naroda. PONOS! sLOVEnija
yurife
13. 09. 2017 11.24
+3
SLOVENIJA EVROPSKI PRVAK!
giovanni2
13. 09. 2017 11.18
-3
Kje so sodniki padli? Tega ni bilo videti v prenosu.
AxisDeus
13. 09. 2017 11.08
+4
Bravo fantje, za vse polepšane večere, ponosni smo na vas in verjamemo, da ste neustavljivi. Pokazali ste čudovito igro, čudovit timski duh (le zakaj ga ne moremo tudi na državo razširit) in moč volje, energije. Že odkar ste tistima privoščljivima hrvaškima komentatorjema zbrisali nasmeh z obrazov, ste zame dokazali bistvo športa. Ni važno, ali smo prvi, tretji ali xl, naredili ste že več kot dovolj. Upam, da vam bo Ministrstvo izplačalo nagrade, ki vam pripadajo in da boste še dolgo nosili ime Ponosne Slovenije v svet! Kapo dol! Za nekatere \'strokovnjake spodaj\', pa je bolje, da ostanete kar pri daljincu.
ddolores
13. 09. 2017 10.37
+3
Že vzadnjič sem pred tekmo z Latvijo napisal, da bo zmagovalec polfinalne tekme Slovenija - Španija evropski prvak. Zdaj sem še bolj prepričan- Če premagamo špance bomo evropski prvaki, in tako tudi bo!
srebrnibreg
13. 09. 2017 10.37
+9
Čestitam celotni ekipi in se posebej zahvaljujem Dragiču kateri ni dvignil nos in odpovedal udeležbo na tem prvenstvu ampak se z vso zavzetostjo priključil reprezentanci. S tem je dvignil celotno ekipo katera ima več samozavesti in hrabrosti. Dončič je pa itak bodoči kralj vsaj Evropske košarke, če bo nadaljeval po tej poti. Hvala še enkrat vsem za podarjene lepe trenutke in ponos na slovenski dres.
kor22
13. 09. 2017 10.36
zakaj pa nena za slovensko reprezentanco igrata še udrih pa vujačič, pa ki je zoran dragič?, ne spremljam košarke tak podrobno pa ne vem zato vprašam če kdo ve??
srebrnibreg
13. 09. 2017 10.37
+8
Dragič poškodovan ostala pa bahača in prepotentneža.
kor22
13. 09. 2017 11.09
+1
torej to pomeni kaj?, da ju zaradi tega noče zveza vpoklicat, ali sama nočeta, ker če je tisto prvo pol je treba zvezo nemudoma razpustit.
Maxx365
13. 09. 2017 11.32
+2
zveza ju je že večkrat poklicala, pa sta vedno odklonila, zdaj ju pač ne kličejo več
Optimal
13. 09. 2017 12.15
To pomeni, da je vsak od njiju večkrat odpovedal nastope, ko bi jih najbolj rabili. Posledica tega je, da nista zaželjena ker bi vrjetno vplivala bolj razdiralno kot povezovalno. Pa tudi sam ne spremljam ravno košarke - razen večjih tekmovanj.
Ferdo Crni
13. 09. 2017 09.50
-10
Gogi, Donke, Tonček, Prle ....... Lep pokazatelj podna od novinarstva. Vzdevki kar dežujejo ko našim gre. Ko jim ne gre, vzdevki kar nekam izginejo - niso več naši. Tudi če so tekme reprezentance na konkurenčnih televizijah patriotizem popolnoma izgine neznano kam. Torej vsiljena pretirana euforija ki ji ni para razen morda na balkanu. Celo brazilci so do svojih reprezentantov dostojno euforični. To pa presega vse meje.
korintos23
13. 09. 2017 09.57
+8
aki10
13. 09. 2017 10.35
+4
i141
13. 09. 2017 11.44
+0
blazter
13. 09. 2017 09.37
+8
Bravooooooo. Dokaz in dejstvo, da tudi nogometna reprezentanca potrebuje novega ,tujega strokovnjaka. Pri vseh ekipnih športih se je izšlo.
Deko
13. 09. 2017 13.03
+1
Razumnež
13. 09. 2017 08.42
+3
Ajde, bom še jaz pameten.... Danes ob 17:45 bomo gledali kdo bo dobil bron, jutri je pa finale.
korintos23
13. 09. 2017 09.04
+1
Razumnež
13. 09. 2017 09.07
-2
Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan...... (pa karkoli naj bi že to pomenilo)
korintos23
13. 09. 2017 09.22
+1
Ti samo sanjaj, če ti jepo, zakaj ne! Sanjaj.
the kop
13. 09. 2017 08.23
+11
SRCE BIJE ZA SLOVENIJO!!! BRAVO FANTJE!!
Apostol1
13. 09. 2017 08.21
+20
Pohvale reprezentanci ni kaj ob takem sojenju in ob umazani igri Latvijcev ,ki so sicer res dobri dobiti tekmo je res dosežek za spoštovat. Tudi jaz bi tule pohvalil Vilfana ker res se vidi da če nek košarkaš komentira , košarko je to vse kaj drugega kot pa naprimer Stare ,ki o skokih nima pojma in ga kljub več letnemu komentiranju tudi nikoli ne bo imel.
M65F
13. 09. 2017 08.47
+8
Vilfan je bil pa car včeraj... no, saj je vedno... :)
Klemzi28
13. 09. 2017 08.17
-5
Dej Zagorac nehi se štult na vse slike in kamere...prov dosadan model...sva trenirala skp skoz so ga porival naprej a zdj nč od nč... Tekma drgač fenomenalna..bravo naši :D
korintos23
13. 09. 2017 08.28
+8
aki10
13. 09. 2017 08.16
+9
Srce veliko kot Triglav! Na jok mi je šlo na konc tekme!! Bravo ŠAMPIONIIII!!!!!!!!
deltex
13. 09. 2017 08.14
+21
Odlično, res. Vse čestitke za borbenost in zmago. Pohvale tudi komentatorju Vilfanu za strokovno, realno hkrati pa čustveno spremljanje tekme. Latvijci so me pa hudo razočarali s svojo res grdo in umazano igro, sodniki pa, eh, še za razredno tekmovanje niso dorasli.
yurife
13. 09. 2017 08.29
+5
polimer
13. 09. 2017 08.14
+7
To je pa bila tekma. Sodnike bi pa moral nekdo kaznovati. So pravi diletanti. Gremo po zlato. Bravo fantje.
M65F
13. 09. 2017 08.11
-2
Fenomenalna tekma! Kapo dol! Drugače pa.. ali samo mene moti, da novinarka POP TV po tekmi začne intervju v hrvaškem jeziku?? Marija, saj so frantje ravno za Slovenijo dosegli zmago in prva beseda po tekmi v hrvaškem jeziku?? Me je kar zmrazilo.... Še dobro, da so po tekmi v dvorani našo Golico vrteli in ne kakšne iz južnih krajev, kot je to navada v Sloveniji ...
M65F
13. 09. 2017 08.16
-8
Saj res... zdaj pa začnite minuse nabijat...
deltex
13. 09. 2017 08.16
+6
Ne moti me toliko jezik, kot dejstvo, da pogovora ni prevedla.
Klemzi28
13. 09. 2017 08.19
-2
Sej anglešk tud nezna govort...kva je zadnjič Randolfu prbila...da smo čakal da se zbudi...čist zabite ma ta bejba
aki10
13. 09. 2017 08.23
+12
Pač je bil selektor prvi pred mikrofonom in to je to. Če bi bil kateri igralec pomoje ne bi blo v hrvaščini ane... jaooo v čem slovenceljni iščejo dlako v jajcu
M65F
13. 09. 2017 08.24
-5
Mene pa. Ker se vedno MI prilagajamo in vedno sklonimo glavo in smo ponižni... vsi, ki hodijo na obalo v Hrvaško, govorijo (načeloma) v njihovem jeziku... jaz ne, Če bi fantje to na igrišču delali, bi bil Latvoja v polfinalu in ne Slovenija.
korintos23
13. 09. 2017 08.25
+1
Ni bilo ravno tako, se vidi da ne obvladaš hrvaškega jezika!
korintos23
13. 09. 2017 08.25
+2
aki10, takim jaz teslo pravim, veliko teslo!
korintos23
13. 09. 2017 08.27
+5
MFrela, komu se te ti prilagajaš? Fantje igrali s srcem za Slovenijo in sploh ni važno kdo je kdo, Za Slovenijo so igrali ti pa samo za vaših par procentov.
M65F
13. 09. 2017 08.30
-4
@aki10: nisem pričakoval da bo selektor govoril v slovenskem jeziku... samo novinarka SLOVENSKE televizije (bi pa lahko... Dlako v jajcu, slovenceljni? Če bi imeli vsi malo več spoštovanja so naše domovine in našega jezika - te debate tukaj sploh ne bi imeli...
M65F
13. 09. 2017 08.34
-2
@korintos23 - ne, ne obvladam ga in ga tudi nimam želje obvladat... O katerih nekaj (mojih/naših) odstotkih govoriš? Teslo - lepa slovenska beseda, ima vsaj dva pomena... nam morda lahko zaupaš, katerega si mislil? :) :) ):
korintos23
13. 09. 2017 08.36
+6
MFrela, kako pa te veš da je bila hrvaščina? Kaj pa če je bila srbohrvaščina? Lahko pa da so se malo po črnogorski zmenili. Makedonščine tudi ne obvladaš?
korintos23
13. 09. 2017 08.37
+2
MFrela, ti si veliki Slovenec in govoriš angleško?
M65F
13. 09. 2017 08.43
-3
Se opravičujem - verjetno ni bila hrvaščina. Recimo temu, da to ni bil slovenski jezik... Ja, govorim angleško, italijansko, nemško in rusko... zakaj sprašuješ? Potrebuješ prevajalca?
korintos23
13. 09. 2017 09.06
+1
Moj jezik je pa Slovenski! Zakaj bi drugim v rito lezel?
aki10
13. 09. 2017 10.15
+3
korintos +++++++++ svaka čast... temu je pa bol pomembn, da govori rusko pa italijansko kot hrvaško, saj ga s hrvaškim jezikom razume še 5 narodov iz bivše nam skupne države. Pač vid se, da ma očitno velik proti južnim bratom, to je pa osebek s kakšnim ni potrebno izgubljat besed..
aki10
13. 09. 2017 10.17
+1
Dam glavo, če bi se Sanja pogovarjala s selektorjem v angleščini, da ne bi rekel ene besede proti in ne bi omenjal "zakaj pa ne govori v slovenščini?!" jook jook... prov na bruhanje mi gre tak folk
M65F
13. 09. 2017 14.41
+1
@aki10 - nismo imeli vsi srbohrvaščine v šoli.... ha, ha, za vas je očitno samoumevno, da znaš Hrvaško... no, enim pač ni. In, samo povem svoje mnenje... predvidevam, da ste starejši od mene in bi lahko vedeli, da je tukaj pač debata in izražanje mnenj... in nikogar ne silim, da misli tako, kot jaz... in pričakoval bi tudi obratno... Krasen dan vam želim... :)
LuckyBastardo
13. 09. 2017 08.10
+5
Cari ste. Bravo fantje.
odkimasin
13. 09. 2017 08.07
-16
Segedina za selektorja!
peT99
13. 09. 2017 08.05
+17
Bravo, neverjetna borbenost in želja ! Kar se pa sodnikov tiče, jah FIBA si je s tem ep naredila pravzaprav sramoto.....