FOTO in VIDEO: Gogi, Donke, Tonček, Prle in preostali mojtim v polfinale Eurobasketa! Padla je stotica, Latvija in sodniška trojica

Slovenska košarkarska reprezentanca se je uvrstila v polfinale Eurobasketa 2017, potem ko je v četrtfinalu v dramatični tekmi s 103:97 premagala reprezentanco Latvije. V polfinalu se bo pomerila s špansko izbrano vrsto. Najboljši strelec Slovenije je bil Luka Dončić s 27 točkami, Goran Dragić jih je prispeval 26.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (13)

 • Slovenija Latvija EP 2017 - 3
 • Slovenija Latvija EP 2017 - 1
 • Slovenija Latvija EP 2017 - 2
 • Slovenija Latvija EP 2017 - 4
 • Slovenija Latvija EP 2017 - 5
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 6
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 7
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 8
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 4
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 5
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 1
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 2
 • Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 3

Latvijci so že na samem uvodu v tekmo pokazali, kaj je njihovo glavno orožje. S tremi trojkami v prvih petih minutah so povedli s 13:10. Slovenska izbrana vrsta je skušala odgovoriti na enak način in bila pri tem uspešna (2/3 met za 3 točke v uvodnih pet minutah), a izgubila malenkost preveč žog. Po treh prostih metih Gorana Dragića je na semaforju carigrajske dvorane Sinam Erdem pisalo 13:13, po košu centra Gašperja Vidmarja pa so Slovenci prvič povedli (15:13). Dobro minuto kasneje so po novem košu Vidmarja in drugi trojki Anthonyja Randolpha Slovenci vodili že za pet točk (20:15). Sledila sta še dva uspešno izvedena prosta meta Luke Dončića ter še uspešno izvedena trojka omenjenega 18-letnika za visoko vodstvo Slovenije (25:15). Po nešportni osebni napaki Janisa Timme je Dragić zadel dva prosta meta, nato pa še trojko (skupno Slovenija do tega trenutka 5/6 za 3) za vodstvo s 15 točkami razlike (30:15). Latvijci so se vrnili in naredili delni izid 5:0, s čimer so zmanjšali zaostanek na 20:30. Slovenci so do konca le uspeli zadržati latvijski nalet in dobili prvo četrtino z rezultatom 34:23.

Druga četrtina se ni začela po slovenskih željah, saj so Latvijci hitro zadeli izpod našega koša, Vidmar pa je napravil osebno napako v napadu, nato pa je Blažič zgrešil prvi prosti met. Oddolžil se je z zadetim drugim in Slovenija je ponovno povedla z desetimi točkami razlike (35:25). Nato je odličen slovenski met za tri potrdil še Klemen Prepelič, a je na drugi strani Timma odgovoril s tremi točkami (koš+dodaten prosti met). Latvijci so se v izjemno hitri košarki s košem Kristapsa Porzingisa znova približali na manj kot deset točk zaostanka. Sledila je minuta raztrgane igre na obeh straneh, prvo minuto odmora pa je zahteval latvijski selektor Ainars Bagatskis. Ta je Latvijcem dobro dela, saj so se z delnim izidom 9:6 približali na vsega pet točk zaostanka (39:44). Korak z vse bolj razigranimi Latvijci je uspel držati Dončić, ki je tri minute in pol do konca prvega polčasa s štirimi zaporednimi točkami Slovence povedel v vodstvo z 48:41.

Dairis Bertans je nato razžalostil slovenske navijače, delno pa so jih tudi sodniki, ki so spregledali marsikateri prekršek nad kapetanom Dragićem, huje pa jo je skupil, ko je v eni od napadalnih akcij dobil komolec v desno oko. Latvijci so s štirimi točkami po novi sumljivo dosojeni osebni napaki nad Davisom Bertansom ob zadeti trojki povsem približali, nato pa je Dončić dobil še tehnično napako, po kateri so Latvijci s črte prostih metov prišli do vodstva s 50:49. Nadgradili so ga s košem Timme preko rok Dončića (52:49). Latvijci so se razigrali, trojko je zadel še Janis Blums in Latvijo povedel v vodstvo s 55:51. To je bil tudi končni izid prvega polčasa. Drugo četrtino so dobili Latvijci z rezultatom 32:17. Še tri minute do konca prvega polčasa so zaostajali z 41:48, nato pa po seriji sumljivih sodniških odločitev in uspešnih metih v zadnjih treh minutah drugega polčasa naredili delni izid 14:3. Obe reprezentanci sta v prvem polčasu izvrstno metali za tri točke: Slovenija 50-odstotno (6/12), Latvija pa še tri odstotke bolje (8/15). 

Slovenija - Latvija EuroBasket 2017 - 6

Dragić je uspešno poveljeval slovenski izbrani vrsti, kljub temu da je prejel izjemno grob udarec v oko. (Foto: Fiba)

Slovenska izbrana vrsta je pripravila odgovor sodnikom in Latvijcem na začetku tretje četrtine: z delnim izidom 11:0 je Kokoškova četa v 24. minuti povedla z 62:55. Še naprej je blestel Goran Dragić, ki je s košem pet minut in pol do konca tretje četrtine (kar je bila še njegova 22. točka) Slovenijo znova popeljal do dvomestnega vodstva (67:57). Na drugi strani je s tremi točkami odgovoril Rolands Smits, kmalu pa je sledila četrta osebna napaka Porzingisa, ki pa ga je latvijski selektor vseeno pustil na parketu. Vidmar je z uspešno izvedenim prostim metom dve minuti in pol do konca tretje četrtine Slovenijo popeljal v vodstvo z 69:60. Po trojki Dončića je na semaforju slabo minuto do konca tretjega dela pisalo že 74:64. Z atraktivnim zabijanjem Vidmarja pa je Slovenija 24 sekund do konca četrtine povedla z dvanajstimi točkami razliki. Latvijci so v zadnji sekundi tretje četrtine še uspeli zadeti izpod koša in v zadnjih deset minut vstopili z desetimi točkami zaostanka (66:76). 

Zadnja četrtina se praktično ne bi mogla začeti bolje, saj jo je z dobro obrambo otvoril Randolph, nato pa zadel še trojko, a kaj ko je na drugi strani v enem od naslednjih napadov uspešno vrnil Davis Bertans in znižal na 69:79. Sledili pa sta novi sumljivi sodniški odločitvi: Vlatko Čančar je ob odlični obrambi prejel osebno napako, nato pa je slovenska klop dobila še tehnično napako. Sledili so trije zadeti prosti meti Porzingisa, nato pa še trojka Dairisa Bertansa. Nato je slednji zadel še met s polrazdalje in približal Latvijo na vsega dve točki zaostanka (79:81). Za nekoliko lažje dihanje Slovencev je z noro trojko z desetih metrov (od table) poskrbel Dončić: ta je to nadgradil še z individualno akcijo in novo trojko za vodstvo Slovenije tri minute in pol do konca z 91:83. Na drugi strani je hitro s košem s polrazdalje odgovoril Davis Bertans. Sledila sta dva koša Porzingisa, ki je nato zadel še trojko in Latvijce približal na vsega točko zaostanka (92:93). Nato pa drama: Edo Murić, ki sicer ne slovi kot izrazito dober izvajalec prostih metov, je dvakrat zadel s črte prostih metov, sledila je dobra obramba nad Dairisom Bertansom, nato pa je kapetan Dragić v slogu pravega kapetana zadel iz težkega prodora za vodstvo Slovenije s 97:92. Sledila je minuta odmora na zahtevo latvijskega selektorja in hiter koš Porzingisa za znižanje zaostanka na 94:97. Dončić je s črte prostih metov na drugi strani odgovoril za novo vodstvo s petimi točkami (99:94), nato pa je Porzingis zgrešil met za tri točke. Randolph je na drugi strani zadel dva prosta meta, nato pa je z noro trojko odgovoril Davis Bertans (101:97). Slovenci se niso dali in z dvema prostima metoma je Prepelič postavil končni izid tekme: 103:97. 

Eurobasket 2017, četrtfinale:

Slovenija - Latvija 103:97 (34:23, 17:32, 25:11, 27:31)
Dončić 27, Dragić 26, Prepelič 17, Randolph 16, Vidmar 9; Porzingis 34, Dav. Bertans 23, Dai. Bertans 12. 

Prijavnica

 • Moški
  Ženska
 • S klikom na gumb ODDAJ PRIJAVNICO se strinjam s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 554
Gfx Proteus 13.09.2017 13:01:44
Fantje ne nosim kape, ampak jo bom kadar boste igrali da bom lahko rekel KAPO DOL! Za uspeh je potrebno 1/10 znanja in 9/10 trdega dela. Zasluženo v POLFINALU!!! iz cele evrope smo med 4 najboljšimi, fenomen ki ga tako majhna nacija nikoli nebo pozabila in modrost motiv in želja ki jo v težkih časih črpamo od vas JUNAKOV ki ste vzor slovenskega naroda. PONOS! sLOVEnija
Več komentarjev