Košarka

Dončiću vso srečo zaželel tudi legendarni Nash, trener Dallasa odločno: Igral bo v prvi peterki!

Dallas, 22. 06. 2018 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J./STA/Ž.L.
Komentarji
61

Luka Dončić je le nekaj ur potem, ko je bil kot tretji izbran na letošnjem naboru lige NBA, prispel v Dallas, kjer so ga pričakali kot kralja. Aktualni evropski prvak s Slovenijo in madridskim Realom je že poziral v novem dresu in opravil nekaj obveznosti z mediji in pokrovitelji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Luka Dončić v NBA
    01:20
    Iz 24UR: Luka Dončić v NBA
  • Iz 24UR ZVEČER: Dončiću čestitke z vsega sveta
    01:17
    Iz 24UR ZVEČER: Dončiću čestitke z vsega sveta
  • Iz 24UR ZVEČER: Mirjam Poterbin: Težko je opisati z besedami, kar sva z Luko doživljala
    01:58
    Iz 24UR ZVEČER: Mirjam Poterbin: Težko je opisati z besedami, kar sva z Luko doživljala
  • Luka Dončić na uradnem slikanju med NBA draftom
    01:49
    Luka Dončić na uradnem slikanju med NBA draftom
  • Pogovor z Luko Dončićem po NBA Draftu
    01:43
    Pogovor z Luko Dončićem po NBA Draftu
  • Mirjam Poterbin ponosna na sina Luka
    00:14
    Mirjam Poterbin ponosna na sina Luka
  • NBA draft 2018 tudi v znaku Slovenca
    01:55
    NBA draft 2018 tudi v znaku Slovenca
  • Luka Dončić je uradno izjavo podal v slovenščini
    00:38
    Luka Dončić je uradno izjavo podal v slovenščini

Luka Dončić je že v Teksasu, natančneje v Dallasu, v domu prvakov lige NBA iz leta 2011. Dragulj slovenske in evropske košarke, ki je bil na letošnjem naboru najmočnejše košarkarske lige na svetu izbran kot tretji, je torej že prispel v nov dom za naslednjih nekaj sezon. Evropski Madrid pa je zamenjal za divji jugozahod Združenih držav Amerike, kjer pa so navijači in vsi v klubu že poskrbeli, da bi se 19-letni Ljubljančan čimprej počutil kot doma. "Dobrodošel v družini Mavericks," so zapisali na uradni spletni strani franšize, katere član je po novem evropski prvak s Slovenijo in madridskim Realom. Še preden je Luka prispel v Dallas, ga je toplo pozdravil in mu izrekel dobrodošlico legendarni Dirk Nowitzki, ki že vse od leta 1998 igra za moštvo iz Teksasa. Iz franšize so tudi takoj sporočili, da bo Luka odslej nosil dres s številko 77, to je številka, s katero je lani septembra v Carigradu osvojil naslov evropskega prvaka s Slovenijo. Sedaj pa bo upal, da mu ta številka prinese srečo tudi v novi sredini. Takoj ko je prispel v klubske prostore pa je že začel z opravljanjem obveznosti, ki jih je dolžan izpolniti za nove delodajalce in sponzorje. Tako je že sledilo fotografiranje in snemanje v novem dresu, Vsi v Sloveniji pa seveda upajo, da je beseda tekla tudi o prihajajočih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kjer Slovenijo čakata pomembna obračuna s Španijo in Črno goro. Če Dallas ne bo dal zelene luči, Luka namreč ne bo smel pomagati svojim soigralcem na ključnih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2019. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo vprašanje, na katerega je moral Luka odgovoriti po prihodu v Teksas, je bilo seveda o Teksasu. "Vem, da so tukaj kavboji, vem veliko o njih, druge zgodovine pa ne poznam tako dobro. Vem, da je zelo vroče, v moji državi je večino časa zelo vroče. Zaenkrat mi je zelo všeč," je uvodoma dejal nov slovenski up v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Seveda je hitro sledilo vprašanje o razlikah med košarko v Evropi in v ZDA. Spomnimo, Luka je v Evropi osvojil skoraj vse, kar se osvojiti da in zato bo zagotovo še dodatno motiviran, da uspe tudi na on stran Velike luže. "Evropska košarka je zelo težka, fizična. Težko je igrati proti evropskim zvezdnikom. Profesionalec sem že od 15. leta in ko sem igral z vsemi zvezdami v Evropi, sem si vselej dejal, mogoče pa kakšnega premagam," je o evropski košarki spregovoril novi član Dallas Mavericks. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je to novi Steve Nash?
Številni nekdanji igralci in novinarji, ki podrobno spremljalo ligo NBA, so dejali, da jih Lukova igra močno spominja na igro legendarnega organizatorja igre Pheonix Suns Steva Nasha. "Če želim biti tako dober kot Steve Nash, bom moral trdo delati in v to vložiti veliko truda. Včeraj mi je po naboru poslal sporočilo in to je bilo nekaj neverjetnega. A trenutno si ne želim, da bi me primerjali s komerkoli, vsi igralci v NBA so na najvišjem možnem nivoju." Pred zbranimi novinarji je o Luki spregovoril tudi trener Mavericks Rick Carlisle, ki je že spregovoril nekaj spodbudnih besed na račune slovenskega čudežnega dečka. "Mislim, da bo od začetka igral v prvi peterki. Uporabil bom enako taktiko kot sem jo, ko je v klub prišel Dennis Smith. Začel bo od prve minute. Igral ob Harrisonu Barnesu in Dennisu Smithu in to so igralci, ki bodo dopolnjevali drug drugega. Mislim, da lahko Luka igra na štirih različnih položajih," je z izbranimi besedami o Luki spregovoril prvi mož stroke v Dallasu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Luka Dončić se bo zelo dobro vključil v ekipo, kjer bo igral skupaj z morda največjim evropskim zvezdnikom lige Dirkom Nowitzkim, in moram reči, da sem navdušen, da bo prišel k nam. Njegove podaje so izjemne, met, še posebej za tri točke ... celotna igra je izjemna. Luka je zelo šolan igralec za svoja leta in sam sem vedno trdil, da bi ga morali izbrati," je že takoj po naboru dejal priznani košarkarski novinar in analitk Tim Cato. "Vedno sem trdil, da bi moral biti prva izbira nabora, ampak tudi tretja izbira je izjemen dosežek. Zelo sem navdušen nad tem, da pride k nam v Dallas," je dejal Cato, ki je prepričan, da je Dallas dokazal, da so mednarodni igralci zelo pomembni za ligo NBA.

Na vprašanje, ali ima kakšen nasvet za Dončića, pa je Cato v šali dejal, da se bo moral najprej predvsem privaditi na prometno gnečo velikega ameriškega mesta. "Ampak mislim, da bo to hitro ugotovil tudi sam," je dejal Cato.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Luka ni bil presenečen, da ga je izbral Dallas
Ljubljančan je v izjavi za slovenske medije dejal, da ni presenečen, da ga je na naboru lige NBA v Brooklynu izbrala ekipa Dallas Mavericks, zahvalil se je vsem slovenskim navijačem, ki so spremljali nabor, in ponovil, da si je vedno že kot majhen otrok želel igrati v ligi NBA. "Občutki so neverjetni. Vedno sem hotel biti igralec NBA. Ko sem zaslišal svoje ime, sem bil brez besed. Zelo sem srečen," je dejal Dončič, ki ga je kot tretjega igralca v prvem krogu nabora izbrala ekipa Atlanta Hawks, vendar ga je nemudoma predala Dallasu. Dončić si je najprej nadel rdečo kapo Atlante, kmalu pa jo zamenjal z modro Dallasa. Nad tem, da ga je Atlanta prepustila Dallasu, ni presenečen. "Veliko več sem govoril z Dallasom. Zelo so mi bili všeč. Nisem bil tako presenečen. Zelo sem vesel, da sem v Dallasu," je dejal Dončić in dodal, da se zelo veseli igranja z legendo evropske košarke Dirkom Nowitzkim. "Zelo sem vesel, da se bom lahko učil od njega."

Luka Dončić in komisar lige NBA Adam Silver
Luka Dončić in komisar lige NBA Adam Silver FOTO: AP

Na vprašanje, kaj bo moral najprej spremeniti pri košarki, ki je v NBA drugačna od evropske, kjer je pri 19 letih praktično osvojil že vse, kar se je dalo osvojiti, je Dončić odgovoril, da je veliko razlik. "Vse je bolj fizično, košarka je hitrejša, igrišče je bolj odprto, tako da mislim, da je veliko stvari, ki so drugačne," je dejal. Tudi v NBA namerava zmagovati, in čeprav bo težje kot v Evropi, meni, da je Dallas dobra ekipa in se z njo lahko uvrsti v končnico. O tem, na katerem položaju bo igral, še ni razglabljal in pravi, da bo to odvisno od trenerja. Dončić se je s slovenskimi novinarji našel šele na samem koncu prireditve okrog nabora, vmes pa je opravil številne intervjuje za ameriške medije, med njimi tudi za lokalne iz Dallasa, katerih predstavniki menijo, da je klub naredil dobro izbiro. Govoril je tudi z novim trenerjem Rickom Carlislom, po telefonu pa ga je poklical tudi lastnik kluba, milijarder Marc Cuban.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je med pohodom po hodnikih športne dvorane Barclays center po naboru naletel na slovenske novinarje. Od njih je dobil državno zastavo in se takoj z njo tudi fotografiral ter prosil, ali jo lahko obdrži. Želja se mu je uresničila, na koncu pa je posebej pozdravil vse slovenske navijače, ki so ostali pokonci in spremljali nabor. "Vem, da je to velika stvar zame in je velika stvar zanje. Hvala vsem Slovencem, ki so gledali," je dejal Dončić, ki iz New Yorka potuje naprej v Dallas, kjer bo prva naloga najti stanovanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nevzdrzni
24. 06. 2018 13.48
+4
Bravo luka ti si nas ponos!! Vso srečo in čim majn poškodb
aristotel
24. 06. 2018 11.33
-1
Primerjati Luko z organizatorjem Stev Nasha je popolno neznanje in nepoznavanje vlog in zmožnosti igralcev,Stev Nash je primerljiv z Goranom Dragičem klasični organizator kar Luka ni in nikoli ne bo vsaj v NBA ne tu se igra veliko hitreje,Luka je drugi bek strelec oziroma krilo...
Uporabnik1245345
24. 06. 2018 12.14
+2
V Realu je bil klasični organizator. Lahko igra več pozicij. Ja, kot klasični organizator izgleda malo počasen in štorast, pa je bilo kljub temu dovolj, da so zmagali Evroligo, domačo ligo in še domači pokal.
Nabru3
24. 06. 2018 11.03
+1
Kakšna je zgodba z Lukovim očetom? Ko poslušam in gledam, je vse okoli njegove mame, kako je oh in sploh zaslužna za vse. Ata je odpisan, brez zaslug?
Ciymbalta
23. 06. 2018 21.35
-5
Luka Dončič kdo to sploh je? Luka odslej nosil dres s številko 77, to je številka, s katero je lani septembra v Carigradu osvojil naslov evropskega prvaka s Slovenijo. Kaj je igral sam proti Sloveniji da je osvojil naslov
mejacrnikal
24. 06. 2018 09.47
+2
Zakaj komentiras ce ne ves kdo je Luka Doncic?
oježeš
23. 06. 2018 12.16
-3
Dončič je odličen košarkaš. Ampak z zapisi in številom zapisov pa vseeno pretiravate.
mejacrnikal
24. 06. 2018 09.47
+3
3# pick na naboru NBA to ni mala stvar ves
Uporabnik1245345
24. 06. 2018 12.16
+3
Število člankov je visoko, ker je bil v petek draft. Draft je pa dogodek, na katerega smo čakali več let, ker nas je zanimalo, kako visoko se bo uvrstil največji talent naše košarke. Nekateri smo počakali do enih ponoči, da smo si to lahko ogledali v živo.
Viejo cabron
23. 06. 2018 12.13
-2
mufic v kolikor ti ta stran ni zanimiva ti predlagam da se spelješ na NovaTV. Tam je mesto za take zavistneže in negativce.
YUGO45.
23. 06. 2018 12.07
+37
Bravo Lukaaa..Cela Slovenija je ponosna...tudi tisti ki so ti fous..Srečno!
Ciymbalta
23. 06. 2018 21.36
-1
jmis
23. 06. 2018 11.46
-26
joj bi bla fora, da bo pol na parketu izpadu zelo povprečen... no, bomo videli
Pop92
23. 06. 2018 10.08
+23
SUPEEER, zaj pa ima 4 mesece časa, da pridobi na fizični pripravjenosti, tam so le tri tekme na teden...Vsi omenjajo mamo, če ste gledali draft, so vsi imeli "američani mamice in ateke polek... tk da pšššš
resslovenka
23. 06. 2018 09.34
+33
Lahko smo ponosni. 💗
mufic
23. 06. 2018 09.26
-24
mastaflash
23. 06. 2018 09.08
+30
bravo mali, po novem zacnem gledat nba
Fair
23. 06. 2018 08.44
+50
Ne razumem, zakaj imate nekateri toliko pripomb na Lukovo mamo.... Res je, da ženska živi kot ptička na veji, ampak mogoče se je odrekla katerim svojim sanjam, da lahko podpira in skrbi za sina. Tako mami kot očetu gre zahvala, da sta vzgojila tako pridnega, zagnanega in predanega sina. Luka je car kar se košarke tiče, malo več energije pri intervjujih pa vseeno ne bi škodilo... bi bil še bolj všečen :)
Krematorij666
23. 06. 2018 11.17
+4
V najtežavnejši letih, ko marsikdo zabluzi ga je vzgajala akademija
pako-san
23. 06. 2018 08.23
-91
Pogorel bo po celi crti...
Fair
23. 06. 2018 08.31
+82
Že zdaj, pri 19 letih je dosegel več, kot boš ti kdajkoli... Pri teh letih namreč težko dosežeš še več.... Pa ne se toliko sekirat :)
Kliko7
23. 06. 2018 09.25
-45
GeorgeBest1968
23. 06. 2018 11.13
+24
Evropski prvak s Slo in Realom in pokalni prvak.
Think Pink
23. 06. 2018 08.19
+51
Nisem ravno fan košarke, a očitno bom začel gledat NBA tekme. Bravo Luka.
sid33
23. 06. 2018 08.06
+40
Glavna zvezda nabora je bila dončičeva mama, twiter bo pregorel...
mufic
23. 06. 2018 09.28
-3
starcov
23. 06. 2018 07.59
+12
nevem a oceta pa nima nas luka......vsaj tko zgleda da ma sam mamo
PošteniSlovenec
23. 06. 2018 07.44
-47
Trener Dallasa odločno: Igral bo nekaj malega v zadnji cetrtini!
Fair
23. 06. 2018 07.44
+63
Čestitke Luka.... zdaj pa z dvignjeno glavo samo naprej. Pa če kdaj ne bo šlo, ne obupaj.... mi smo s tabo. In ostani na realnih tleh, vsaj tako kot Goran Dragić.
Kliko7
22. 06. 2018 22.56
-39
Zelo grdo, da očeta ni zraven in se mama zraven rine, ki nima veze s pokrovitelji in kosarkarsko srenjo!
tim38
23. 06. 2018 07.31
+52
kakšen komentar, vsak,ki ima čisto vest si lahko le želi tako požrtvovalno mamo. kje vse vidiš problem, ne morem verjeti
cekin11
23. 06. 2018 07.53
-33
se strinjam...sam šleple se na sinovo slavo...
mufic
23. 06. 2018 09.28
-6
mejacrnikal
23. 06. 2018 10.12
+11
Oce se niti enkrat ni javil niti na twitterju glede drafta....to da se ona rine zraven pa nevem kaj ni to tvoj problem..ce imas pa tezave s tem obisci psihiatra lLP