Košarka

Dončić v ameriških medijih že odkrito o ligi NBA: Če zabijem prek LeBrona, se lahko upokojim!

Madrid, New York, 19. 06. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Real Madrid lahko v kratkem potrdi zmago v finalu španskega prvenstva, dvojna krona z naslovom španskih in evropskih prvakov pa bi predstavljala najlepše "darilo" ob napovedanem slovesu Luka Dončića. Čeprav pri Realu še upajo, da bi Luka lahko ostal še kakšno sezono, je z izjavami v ameriških medijih bolj ali manj potrdil, da igra zadnje minute v belem dresu.

Dončić (levo) se bo za žogo kmalu boril na severnoameriških igriščih.
Dončić (levo) se bo za žogo kmalu boril na severnoameriških igriščih. FOTO: AP
Dončićev agent Bill Duffy pravi, da je njegov varovanec oživel igro legendarnega Steva Nasha. Kanadski zvezdnik je za Yahoo Sports o primerjavah dejal: "Mislim, da je Luka sanjski talent. Velik je in dovolj gibljiv v tej moderni igri, lahko brani več položajev. Ima nabor spretnosti, zmagovalno miselnost in vodstvene sposobnosti."

Že konec marca smo ekskluzivno napovedali, da bo Luka Dončić po tej sezoni zapustil vrste madridskega Reala in okrepil enega od klubov v ligi NBA. 19-letni Ljubljančan se je prijavil na letošnji nabor, ki ga bo konec tega tedna gostil Brooklyn. Dončić se bo nabora udeležil, če Real na četrti tekmi finala španskega prvenstva premaga Kirolbet Baskonio, a za zdaj še ni jasno, v kateri severnoameriški ekipi bo nekdanji član Olimpije pristal.

V Španiji sicer še niso povsem opustili upanja, da bi Dončić še kakšno sezono ostal na Pirenejskem polotoku, a tudi z zadnjimi izjavami, ki so se pojavile v ameriških medijih, je bolj ali manj potrdil, da se poslavlja od aktualnih evropskih prvakov.   

Navdušen sem, ker bom igral proti vsem tem zvezdam
"Če zabijem prek LeBrona, se lahko upokojim (smeh). Šalim se, ampak ne, seveda, da si želim v Združene države Amerike prinesti tudi mojo osebnost," je v telefonskem pogovoru za Yahoo Sports povedal Dončić, ki ne skriva občudovanja do zvezdnika Cleveland Cavaliers LeBrona Jamesa.

Pika na i uspešne sezone bi lahko prišla že v kratkem, ko lahko Real poleg evropskega potrdi še osvojitev španskega naslova.
Pika na i uspešne sezone bi lahko prišla že v kratkem, ko lahko Real poleg evropskega potrdi še osvojitev španskega naslova. FOTO: AP

"Moj najljubši igralec je LeBron. Preprosto izjemen je, lahko igra na položajih od ena do štiri, morda celo pet," je nadaljeval Dončić. "Izjemno bo, pa če me bodo izbrali kot prvega ali petega, še posebej za Evropejca je to izjemno. To moram pokazati na parketu. Po moji prvi sezoni v vlogi novinca bom videl, kdo je naredil napako, da me ni izbral. Motiviran sem ob prijavi na nabor. Navdušen sem, ker bom igral v ligi NBA in nastopil proti vsem tem zvezdam. Največji izziv bo zame ta, da se tam obdržim dolgo časa."

Sonca in kralji kljub zanimanju po Aytona in Bagleyja
Phoenix Suns, Sacramento Kings in Atlanta Hawks so si po pisanju naših severnoameriških kolegov vsi v živo ogledali Dončića v dresu madridskega velikana, a naj bi se Phoenix, ki ga vodi nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Igor Kokoškov, na naboru kot prvega izbral Deandreja Aytona, medtem ko Sacramento na položaju organizatorja igre veliko stavi na De’Aarona Foxa in naj bi se v Brooklynu raje odločil za postavnega Marvina Bagleyja III.

Tu so še Memphis Grizzlies in Dallas Mavericks, Dončić pa po izvrstni predstavi na tretji tekmi španskega finala, ko je Baskonii ob zmagi nasul 20 točk in jim dodal še devet skokov in tri podaje, ne skriva, da je njegov priljubljen položaj na parketu organizator igre.

Nič ne kaže, da bo Igor Kokoškov (na fotografiji) v Arizoni združil moči z Dončićem tako kot na nepozabnem EuroBasketu 2017 na Finskem in v Turčiji.
Nič ne kaže, da bo Igor Kokoškov (na fotografiji) v Arizoni združil moči z Dončićem tako kot na nepozabnem EuroBasketu 2017 na Finskem in v Turčiji. FOTO: AP

Želim igrati za soigralce
"Če povem po pravici, res raje igram organizatorja igre, ko lahko imam žogo v rokah in igram za druge," pravi Dončić. "To, da lahko igram na položajih od ena do štiri, je prednost, ki jo imam v primerjavi z vsemi drugimi. Želim igrati za soigralce in jih izboljšati. Res imam raje žogo v rokah in igram za vse ostale. Karkoli bi naredil za mojo ekipo. Vesel sem, ko lahko igram organizatorja. Lažje mi je. Bolj se lahko borim pod košem in ustvarim več za soigralce," je nadaljeval.

"Od začetka, ko sem prišel v Real Madrid, sem videl, da zelo rad ustvarjam za druge. Rad igram 'pick-and-roll' z žogo in podajam z vseh položajev. Od začetka sem si želel biti organizator igre. V Evroligi igra veliko nekdanjih igralcev iz lige NBA in pridobil sem veliko izkušenj. Še posebej letos je za menoj dobra sezona. Uspelo se mi bo prilagoditi na NBA, saj tam ni težje zadeti ... Je pa drugače. V Evropi je denimo razlika v pravilu treh sekund, ni toliko prostora. V NBA je več igre na telo, več prostora, tudi to je moja prednost."

Užival bom v izzivu NBA
Dončić je za uspešno športno pot hvaležen družini, ki ga spremlja vse od prvih košarkarskih korakov v Ljubljani. Pravi, da bo "užival v izzivu", ki mu ga bo predstavljalo nastopanje v ligi NBA, čeprav se mu zdi, da je šele pred kratkim debitiral za člansko moštvo Reala.

"Ko grem na igrišče, uživam. Sem timski igralec in rad sem z mojimi fanti," o svoji košarkarski filozofiji še pove Dončić. "Ko gremo na kosilo, gremo s celotnim moštvom. To mi je všeč. Mama je bila pomemben del mojega življenja, moja babica in vsi v moji družini. Vem, da imam izvrstno družino in prijatelje, vedno mi bodo pomagali na tej novi poti. Užival bom v izzivu NBA. Vse skupaj se je zgodilo tako hitro. Še kakšno sekundo nazaj sem igral za prvo ekipo Real Madrida, z igralci, ki so 15 let starejši od mene. Zdaj je pred mano ta preskok."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kairos22
19. 06. 2018 08.31
+13
Super fant z velikim potencialom
bekson74
19. 06. 2018 07.47
+58
Naj ti uspe...pa kdaj še za reprezentanco kakšno prvenstvo odigraj pa bo vse o.k.