Košarka

Dončić izključen po najslabši predstavi v novem letu

Indianapolis, Chicago, 19. 01. 2019 22.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na gostovanju pri Indiana Pacersih je Luka Dončić odigral eno najslabših tekem v več kot enem mesecu, njegovi Dallas Mavericksi pa so v Indianapolisu še dodatno izgubili stik z mesti, ki vodijo v končnico lige NBA (99 : 111). Pacersi so odlično ustavili 19-letnega Ljubljančana, ki je po 24 minutah na parketu v jezi brcnil žogo in moral izključen zapustiti parket.

Dončić (na fotografiji) zapušča parket v Indianapolisu.
Dončić (na fotografiji) zapušča parket v Indianapolisu. FOTO: AP

Indiana Pacersi so se s trenerjem Natom McMillanom izvrstno pripravili na Luka Dončića, ki se po izjemni debitantski sezoni v ligi NBA zelo resno spogleduje tudi z uvrstitvijo na tekmo vseh zvezd, ki bo februarja v Charlottu. Vsekakor nobena ekipa v tem letu ni tako dobro ustavila 19-letnega Ljubljančana kot ravno Pacersi, ki so z nepopustljivim Victorjem Oladipom ves čas dihali za ovratnik prvi violini Dallas Mavericksov.

Dončić je moral predčasno z igrišča, ker je zaradi brcanja žoge dobil drugo tehnično napako:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je bil iz minute v minuto bolj nezadovoljen in po 24 minutah mu je prekipelo, ko je v zaključku tretje četrtine po uspešno izvedenem prostem metu domačih v visokem loku brcnil žogo prek koša za svojo drugo tehnično napako večera ter posledično izključitev. Tako malo točk, osem, ni dosegel že več kot en mesec, Indiana pa je proti Dallasu brez Dončića tekmo mirno pripeljala h koncu za tretjo zmago na zadnjih štirih tekmah.

Dončić bi lahko v Indianapolisu postal prvi novinec po Timu Duncanu (1998), ki bi na šestih zaporednih tekmah dosegel vsaj 25 točk. Postal bi lahko tudi prvi novinec z vsaj 25 točkami, petimi skoki in petimi podajami na petih zaporednih tekmah po Michaelu Jordanu v sezoni 1984/85, v kateri je Jordanu ta podvig uspel kar dvakrat.

Mislil je, da igra nogomet
"Nisem igral dobro. Gotovo je bila to ena mojih najslabših tekem v tej sezoni, tako da ja ... Bil sem frustriran," je dejal kljub porazu za šale razpoloženi Dončić, ki je zatrdil, da je želel samo žonglirati in da bo moral še izpopolniti svoje nogometne veščine. "Nisem vedel, da bi me lahko izključili. V Evropi so pravila drugačna," se je svojih nekaznovanih potez na evropskih parketih še spomnil nekdanji član ljubljanske Olimpije in madridskega Reala.

"Povzročili smo to, da mu je bilo neprijetno. To je bil ekipni podvig. Poskušali smo le igrati bolj na telo z njim," je priznal tudi center domače ekipe Myles Turner. Izkazala sta se njegova soigralca Tyreke Evans (19 točk) in Domantas Sabonis (16 točk in 11 skokov), medtem ko je Dončić metal 3/14 iz polja in 0/5 z razdalje, polovično uspešen je bil tudi s črte prostih metov (2/4).

TEKMA

Vrhunec košarkarskega maratona v Indiani, ovacije Nowitzkemu
Oladipo je 12 točkam dodal osem skokov in šest podaj, a večina njegovega dela je ostala očem (in statistiki) skrita. Dallas se je v zadnji četrtini po polaganju Devina Harrisa sicer približal na 92 : 83, toda Pacersi so z nizom 13 : 5 pokončali vse upe gostov. Harrison Barnes je bil z 20 točkami na koncu njihov najboljši strelec, DeAndre Jordan pa je 15 točkam dodal še 16 skokov ob že tretjem zaporednem porazu Mavsov.

V zvezni državi Indiana je bila sobotna tekma vrhunec tretje celodnevne proslave, ki je posvečena košarki v eni najbolj košarkarsko "norih" zveznih držav v ZDA. 14-urni košarkarski maraton je vključeval kar pet srednješolskih tekem, univerza Indiana State je proslavila tudi 40-letnico legendarne ekipe, ki jo je na prag osvojitve naslova popeljal legendarni Larry Bird.

Ovacije je na parketu dobila tudi Dallasova legenda, Nemec Dirk Nowitzki, ki je verjetno zadnjič stopil na parket dvorane Bankers Life Fieldhouse. Glasen aplavz se je razlegel že ob njegovem vstopu v igro v prvi četrtini, v zadnji pa so gledalci vzklikali "Hočemo Dirka!" in trener Teksašanov Rick Carlisle jim je slabe tri minute pred koncem ob vsesplošnem navdušenju le ugodil. Toda legendarni Nowitzki je še tretjič v sezoni ostal brez koša (met 0/5), je pa vknjižil skok in blokado v nekaj manj kot desetih minutah.

Dvojni dvojček Dwyana Wada na njegovi (najbrž) zadnji tekmi v Chicagu je ponesel Miami do zmage:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Goran Dragić zaradi rehabilitacije po poškodbi kolena ni igral niti na tekmi proti Chicago Bullsom, ki jo je ekipa Miami Heat v gosteh dobila s 117 : 103. Obračun je bil nekaj posebnega za gostujočega zvezdnika Dwayna Wada, ki je odigral svojo zadnjo tekmo v rojstnem mestu. Odigral jo je zelo dobro, dosegel je 14 točk, vpisal deset skokov in sedem podaj.

"Želel sem si le zmage. Nisem hotel, da dosežem 30 točk, a grem iz dvorane poražen," je po tekmi razlagal 37-letni Wade, ki se namerava posloviti ob koncu sezone. Gledalci so ga toplo pozdravili, na koncu se jim za spodbudo ni pozabil zahvaliti. "Navijači so pokazali veliko spoštovanje za to, kar sem dal košarki, to pa zelo cenim," ni skrival navdušenja nad navijači ekipe, za katero je igral v sezoni 2016/17.

Josh Richardson je za zmagovalce dosegel 26 točk, 21 jih je prispeval Dion Waiters. Pri Bikih, ki so izgubili že deseto zaporedno tekmo, jih je Zach LaVine vpisal 22, Lauri Markkanen pa je tekmo končal z 20 točkami in devetimi skoki.

TEKMA

"Vroči" James Harden se je tokrat ustavil pri 48 točkah, Houston pa je po podaljšku strl odpor Los Angeles Lakersov (tudi) na krilih Erica Gordona:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svoje strelske sposobnosti še vedno razkazuje zvezdnik Houston Rocketsov James Harden. Ta je pri zmagi nad Los Angeles Lakersi dosegel 48 točk, kar je bila že njegova 19. zaporedna tekma, v kateri je dosegel 30 točk ali več, desetič na zadnjih 13 tekmah jih je dosegel vsaj 40. A ni bil glavni junak svoje ekipe, ki se je vrnila po zaostanku 18 točk, toliko je zaostajala na začetku drugega polčasa, in zmagala po podaljšku. To vlogo mu je prevzel Eric Gordon, ki je odigral šele svojo drugo tekmo po odmoru zaradi poškodbe. Prevzel je odgovornost v zadnjih minutah, dve sekundi pred koncem je zadel met za tri točke in izsilil dodatne minute, v katerih je zadel še nekaj odločilnih prostih metov. Tekmo je končal pri 30 točkah.

Ekipa Oklahoma City Thunder je v Philadelphii zmagala v zadnjih sekundah rednega dela, junak je bil Paul George, ki je pet sekund pred koncem po zaostanku svoje ekipe za dve točki zadel trojko in izsilil še prosti met, ki ga je tudi zadel. Jimmy Butler nato ni bil tako uspešen kot George, njegov met ni zadel cilja, tako da so se zmage veselili gosti. To je bil že 19. zaporedni poraz 76ersov proti Oklahomi, George je pri tem sodeloval z 31 točkami, Russell Westbrook jih je dodal 21. Pri domačih je bil z 31 točkami najučinkovitejši Joel Embiid.

Izjemen zaključek tekme v Philadelphii med 76ersi in ekipo Oklahoma City Thunder:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Buddy Hield je bil junak Sacramento Kingsov v Detroitu, kjer je tudi zadel met za zmago: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Indiana Pacers ‒ Dallas Mavericks 111 : 99
(Luka Dončić 8 točk, 6 podaj, 5 skokov, 3 ukradene in in 2 izgubljeni žogi v 24 minutah za Dallas.)

MVP

Chicago Bulls ‒ Miami Heat 103 : 117
(Gorana Dragića ni bilo v ekipi Miamija.)

MVP

Philadelphia 76ers ‒ Oklahoma City Thunder 115 : 117
Charlotte Hornets ‒ Phoenix Suns 135 : 115
Detroit Pistons ‒ Sacramento Kings 101 : 103
Orlando Magic ‒ Milwaukee Bucks 108 : 118
Atlanta Hawks ‒  Boston Celtics 105 : 113
Toronto Raptors ‒ Memphis Grizzlies 119 : 90
Houston Rockets ‒ Los Angeles Lakers 138 : 134 (podaljšek)
Denver Nuggets ‒ Cleveland Cavaliers 124 : 102

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nobody75
20. 01. 2019 20.22
FlatyEric
20. 01. 2019 19.58
+6
Ne more biti vedno najboljše. Pridejo tudi takšni trenutki. Glavo pokonci pa gremo naprej.
cekinar
20. 01. 2019 17.48
-3
Od kje vam pa informacija,da Dwayne Wade igra zadnjo sezono v NBA?
bosanc.si
20. 01. 2019 17.35
+14
To je pa njegova slaba stran,tudi če slabo igraš, se ne moreš tako obnašati
Slojeslo
20. 01. 2019 16.55
+2
In ka zaj, če je slabo igral lejte kak daleč je prišel. Svaka mu čast! Pač zavist vaša.
nadali
20. 01. 2019 15.34
+22
Nič hudega.. Včasih ima vsak lahko slab dan... tudi Luka.. In na napakah se veliko naučimo
Prototip
20. 01. 2019 15.26
+6
Mal preveč že solira in premalo zaposluje soigralce, se bo moral malo prizemljiti,saj ne more sam premagati nasprotnika,,,,,drugače pa kapo dol,,
FAUSTOS1
20. 01. 2019 15.13
+29
dobro ,da so ga izkljućili ker sicer tem mladeničem preveč zraste ego in mislijo ,da so nedotakljivi-upam ,da se zaveda ,da je oškodoval celotno moštvo ter ,da poraz moštva je velik del njegova krivda-a še vedno sem njegov fan ter vem ,da takšnih otroških napak ne bo več delal
pako-san
20. 01. 2019 15.05
+4
Izvrstno pripravili na Doncica??? A na druge igralce pa ne al kaj...ker butast komentar spet. Kot da Doncic sam igra
Maxx365
20. 01. 2019 15.23
+12
Ne, ta komentar kaže samo na to, da ga druge ekipe zelo resno jemljejo in da ga imajo za enega od ključnih členov Mavericksov, na katerega se še posebej pripravijo.
pako-san
20. 01. 2019 17.35
Maxx,saj imas prav glede tega! Ampak se to drugace pol napise!
upornik19
20. 01. 2019 14.52
-4
res je počasen glede organiziranje napada...........tam ne pustijo čakat napad ali pa obramba če boš preveč mislu si oplel
Maxx365
20. 01. 2019 15.31
+11
Včasih je treba prisluhniti tudi strokovnim komentatorjem v studiu, predvsem na ESPN. Komentatorji so si namreč večinoma enotni, da to kar laiku zgleda kot počasna igra Dončića je pravzaprav njegova prednost, ker z umirjeno in potrpežljivo igro moti ritem igre nasprotnikov in uspešno gradi napade svojega moštva. Je nekaj svežega od igre večine tamkajšnjih igralcev, predvsem mlajših, ki nepremišljeno bezljajo od koša do koša in venomer poudarjajo, da gre za zelo zrelo igro, ki jo kaže en 19-letnik.
brezcasni
20. 01. 2019 14.32
+5
ni panike..slab dan po toliko dobrih predstavah..vse to gre zraven...mogoče mu celo bolj koristi kot povprečno odigrana tekma z 20 pikami.......sicer pa ko ti dopiz..... moraš to tud pokazat,zaradi naslednje tekme.....ki bo spet dobra.....
Exiip
20. 01. 2019 12.37
+27
Slab dan luka...glavo gor...in gremo naprej...
PickaKadicka
20. 01. 2019 12.32
+23
Ma js ga čist razumem. Vsako tekmo se trudi, zbere ful točk, ekipa pa kr zgublja. Sori, Dallas je res zanič. In zdej mislijo, da bojo največje zvezde pripeljali v Dallas. Z Dirkom so imeli srečo. Ostale velike zvezde bojo šle pa raj v druge klube, kot v Dallas. Namesto, da Dallas prodaja Smitha, bi raje Dončiča dali na trg, bi mu s tem naredili večjo uslugo, ker bi ga zagotovo kupil boljši klub.
Apostol1
20. 01. 2019 12.29
+10
Vsekakor bo tudi še kakšen slab dan , to pa je normalno , ne gre vedno vse tako kot po maslu in to ne glede ali si navaden človek ali pa super zvezda . Upam pa da bomo že v naslednjih dneh brali o njemu to kar že beremo ves čas in to je ,da je njegova prva sezona v NBA ligi fenomenalna , kar je vsaj do sedaj ,čista resnica in če še rečem , da bo tako še naprej se nisem prav nič zlagal.
Uporabnik458403
20. 01. 2019 11.48
+25
Doncic sploh ni slabo igral je pa zgresil veliko metov, katere ponavadi zadene..... Brez tezav si je priigral mete......... Kar se tice dveh tehnicnih napak, predvsem druge pa je po mojem to namerno narejeno, da se poskusa obrniti potek igre.........tekma je bila prakticno izgubljena in je potrebno marsikaj...... Trenerji velikokrat protestirajo namerno,da dobijo tehnicno ali pa jo vsaj izivajo............. Kosarka ni samo igra in metanje na kos, temvec tudi igra psihe..... Da ne spomnim na nogomet, ko navijaci kluba namerno naredijo sran je, da se proba tekmo obrniti in velikokrat to zalaufa...........
mike1968
20. 01. 2019 11.38
+19
Saj ni bil tako slab večer. Igral je le pol tekme in verjamem, da bi zagotovo dosegel vsaj 20 točk, če ne bi bil izključen
SlovenskiDomoljub
20. 01. 2019 11.20
+1
Upam da ni tak tip da ne prenese poraza. Upam tud da bo druga tekma boljsa
the kop
20. 01. 2019 11.18
-21
vsak dan o Dončiču, čisto vsak dan! raje pišite o resničnih problemih ne pa eni nepomembni košarki!!
Sigmar
20. 01. 2019 11.37
+30
pijdi pposlušat radio Ognjišče in gledati kanal SLO3
Denis Dervisevi?
20. 01. 2019 13.44
-3
the kop
20. 01. 2019 16.32
+2
bolj zanimivo kot vsak dan poslušati nakladanje o dončiču!!
Pop92
20. 01. 2019 11.07
+41
Ima da Luka po končani sezoni vzame malo počitka za regeneracijo, pol pa s polno paro v fitnes, delat mišični masi in poiskat boks trenrja in delat na eksplozivnosti, da se iz Luke naredi gorila. Drugače pa škoda takših brezveznih izbruhov. Upam na boljšo tekmo jutri. Dallas je prvi polčas odigral super, veliko prodorov do koša, podaj, čistih metov, Luka bi lahko z lahkoto dosegal trojne dvojčke, a priznajmo manka mu malo čvrstosti, ampak za 19 letnika, KAPO DOL IN PONOSEN SEM, DA SEM ROJEN V ISTI DRŽAVI KOT HALLELUKA (WONDER BOY LUKA)...
Anticripstoned
20. 01. 2019 10.57
-30
So ga prebrali...gotof je...