Košarka

VIDEO: 'Legenda je rojena', Dončić še tretjič letos MVP kroga: 'To je tip košarkarja, ki se pojavi enkrat na 50 let'

Madrid, Ljubljana, 30. 12. 2017 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luka Dončić še naprej navdušuje ljubitelje slovenske, evropske in svetovne košarke. Mladi Ljubljančan je bil v 15. krogu evrolige najzaslužnejši, da je madridski Real sredi Carigrada premagal (79:77) branilce naslova, košarkarje Fenerbahčeja. Z indeksom 37 pa ni bil le najboljši posameznik na tekmi, temveč v celotni evroligi. S tem je še tretjič v sezoni prejel laskavo nagrado za najkoristnejšega igralca kroga.

Luka Dončić je proti Fenerbahčeju uprizoril eno najboljših predstav v karieri.
Luka Dončić je proti Fenerbahčeju uprizoril eno najboljših predstav v karieri. FOTO: Twitter
20 točk, 10 asistenc in 8 skokov. To so številke, s katerimi je čudežni deček svetovne košarke zaključil tekmo 15. kroga evrolige in to so številke, ki se jih ne bi sramoval marsikateri igralec, ki si kruh služi v najmočnejši ligi na svetu, ligi NBA. Zdi se, da za Luko Dončića ni ovir in da je le še vprašanje časa, kdaj bo tudi uradno naznanjen kot prvi izbor prihajajočega nabora za ligo NBA. Zgolj dva skoka sta 18-letnemu Ljubljančanu zmanjkala, da bi postal prvi igralec po Nikoli Vujčiću in sezoni 2006/07, ki bi mu v najmočnejšem evropskem tekmovanju uspelo doseči trojnega dvojčka. 

Tretjič MVP kroga
Z izjemno predstavo, po kateri ga je hvalil tudi legendarni trener Fenerbahčeja Željko Obradović, si je Dončić še tretjič v letošnji sezoni prislužil naziv najkoristnejšega igralca kroga (to je postal že v 3. in 4. krogu, op, p.) in še enkrat več dokazal, da je trenutno eden najbolj vročih, če ne celo najbolj vroč igralec košarkarske evrolige. Nihče drug v letošnji sezoni ni bil igralec kroga tolikokrat, kot je bil Dončić. Prav tako je Luka še četrtič letos srečanje zaključil s statističnim indeksom večjim kot 35. Za primerjavo, nobenemu drugemu igralcu med elito to ni uspelo več kot enkrat. Seveda si je s to predstavo tudi zaslužil mesto v elitni peterki kroga. Na spletni strani eurohoops.net so ob njegovem imeni zapisali le: "Legenda je rojena". V najboljši peterki kroga Dončiću družbo tokrat delajo Sergio Rodriguez (CSKA Moskva), Nemanja Nedović (Unicaja Malaga), Erick Green (Valencia) in Derrick Brown (Anadolu Efes). 

Je fenomen. Mislim, da gre za tip košarkarja, ki se pojavi enkrat na 50 let. Vassilis Spanoulis, košarkar Olympiakosa

Kljub skoraj popolni predstavi je Luka prepričan, da je lahko še boljši. Predvsem ga je nekoliko ujezilo dejstvo, da sta mu do zgodovinskega trojnega dvojčka zmanjkala zgolj dva skoka. Kljub izjemnim individualnim uspehom, pa vseeno ostaja skromen in na prvo mesto vselej daje moštvo, za katerega želi, da bi še naprej zmagovalo in osvajalo lovorike. "Kaj naj rečem? Se zgodi. Seveda bi si želel doseči trojnega dvojčka, toda najpomembneje je to, da je moštvo zmagalo. In tako moramo nadaljevati do konca sezone," je po zmagi v Carigradu dejal 18-letnik. Podobno kot Luka je razmišljal tudi njegov trener Pablo Laso. "Sam se ne oziram preveč na trojne dvojčke in ostale statistične podatke. Na koncu tekme sem ga videl, da je bil razočaran, ker ga ni dosegel proti takšni ekipi, v tako veliki dvorani. A sem prepričan, da mu bo to uspelo zelo kmalu in to večkrat. Če pa ne, pa tudi nič hudega, pomembno je zgolj to, da moštvo zmaguje," je po srečanju s Fenerbahčejem dejal izkušeni trener kraljevega kluba. 

Kje so bo čudežni deček ustavil?
Kje so bo čudežni deček ustavil? FOTO: Twitter
Legende ga hvalijo
Izjemne predstave Luke Dončiča opazijo tudi ostali igralci. Tako se je po tekmi s Fenerbahčejem oglasil legendarni grški košarkar Olympiacosa Vassilis Spanoulis. "Je fenomen. Mislim, da gre za tip košarkarja, ki se pojavi enkrat na 50 let," je bil poln hvale na račun Dončiča Spanoulis. Ta izjava pa ima za Luko še dodatno težo, saj je Luka nedavno priznal, da je legendarni Grk njegov košarkarski vzornik. "Spanoulis je moj idol in zaradi njega nosim dres s številko 7. Rad igram tukaj, užitek mi je priti v Grčijo, imajo super navijače, ki podpirajo svoje moštvo tudi, ko izgublja," je še dejal Dončić, ki je v letošnji sezoni prav proti Olympiacosu dosegel osebni strelski rekord, potem ko je Grkom 'nasul' 33 točk. Košarkarski strokovnjaki so torej enotni, da je pred Luko izjemna kariera. Mladi Slovenec pa mora sedaj le nadaljevati s trdim delom in potem, kot bi dejali Američani: 'Le nebo je meja'.

Predstava Luke Dončića proti Fenerbahčeju:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pedritsegonita
01. 01. 2018 09.41
+3
Zadeli smo dobersedno sedmico. Vedeli smo, da bo odličen , samo da bo takšne ogromne korake delal pa ni si mislil nihče. Vsi veliko so nekako potrebovali določen čas, da so dozoreli. On je že sedaj dozorel. Neverjetno.
anakondabox
01. 01. 2018 09.28
+9
Ko boste vi, vsak na svojem področju, dosegli v svoji življenjski karieri vsaj desetino tega kar je dosegel osemnajstletni mladenič L.D. potem boste imeli pravico do 'majhnega negativnega čivka'. Prej pa ne! Bravo Luka, si na poti neprekosljive kariere , ki jo dosegajo zgolj geniji. Čestitke!!!
dark horse
30. 12. 2017 19.02
-9
Spoštujem njega,njegove dosežke njegov doprinos Evr prvaku Slovenije,klubu itd ampak oprostite do statusa legende pri 18 letih kjer je še 15 let igranja pred njim je še daleč. Če bo popravil met bo mogoče 1x top 10 na celemu svetu. Do takrat pa uživajmo v njegovih predstavah brez raznoraznih pridevnikov čudežni,legenda itd
sac81
31. 12. 2017 15.03
-1
deltex
30. 12. 2017 19.01
+24
Car vseh carjev. Zadnjič sem ga srečal v Celju, nasmejan, nič kaj zvezdniški, seveda so ga ljudje prepoznali, ga pozdravljali, v trgovskem centru se je sprehajal kot vsi drugi, ni vstopil skozi kakšen VIP vhod, kot marsikatere "zvezde", ki to niso...
KakovostenSmeh
31. 12. 2017 10.43
+7
mastaflash
31. 12. 2017 13.56
+1
sosedova pepca in joco iz sosednje vasi je isti..cez navaden vhod pa to, nic kaj zvezdnisko
hopcefizelj
01. 01. 2018 13.47
+0
Dany75
30. 12. 2017 16.08
+58
Luka vso sreco in veliko zdravja v letu 2018,ter veliko uspehov z Realom in Slovensko reprezentanco !
fihner
30. 12. 2017 18.47
+6
pako-san
30. 12. 2017 22.23
-8
Ma ne pretiravajte prosim vas. Ali si ti admin tako ne. U.men?
Maxx365
31. 12. 2017 17.32
+1
nobenega pretiravanja ne vidim, to so samo dejstva