Košarka

VIDEO: Prepelič po porazu in spremembi pravil Fibe: To je navadno sranje, kvalifikacije so neregularne!

Minsk, 26. 02. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J./S.M./T.V./T.Š.
Komentarji
148

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtem krogu prvega dela kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu z 92:93 izgubila proti izbrani vrsti Belorusije. Poraz je še dodatno boleč, saj se bodo v drugi del kvalifikacij (po novem) prenesli prav vsi rezultati.

Več videovsebin
  • Izjavi Saše Zagorca in Klemena Prepeliča po porazu proti Belorusiji
    03:05
    Izjavi Saše Zagorca in Klemena Prepeliča po porazu proti Belorusiji
  • Zaključek tekme med Belorusijo in Slovenijo s komentarjem Petra Vilfana
    06:30
    Zaključek tekme med Belorusijo in Slovenijo s komentarjem Petra Vilfana
  • Vrhunci tekme med Belorusijo in Slovenijo
    03:26
    Vrhunci tekme med Belorusijo in Slovenijo

Če je še pred tekmo veljalo prepričanje, da tekma proti Belorusiji ni bistvenega pomena, kar se tiče točk v drugem delu kvalifikacij, se je čez noč vse spremenilo. Fiba (Mednarodna košarkarska zveza) je namreč reprezentancam sporočila, da se bodo v drugi del prenesle točke osvojene proti vsem ekipam in ne samo prvim trem v skupini, oziroma tistim, ki so si zagotovile nadaljevanje kvalifikacij. Zato je zmaga v Minsku za slovensko reprezentanco postala še bistveno bolj pomembna.

Tekmo v športni palači v Minsku so sicer bolje začeli gostitelji in po nekaj neodločnih posredovanjih v obrambi naše izbrane vrste povedli s 7:2. Sledil je hiter odgovor in po trojki novopečenega kapetana Klemna Prepeliča (Gašper Vidmar se je po tekmi proti Črni gori vrnil v Turčijo) ter polaganju Vlatka Čančarja je Slovenija prvič na tekmi povedla (11:9). Sledili so trenutki, ki so minili v znamenju naturaliziranega Američana v vrstah Belorusov, Devona Saddlerja. Eksplozivni organizator igre je namreč v nekaj več kot osmih minutah dosegel kar 13 točk in domačine spet popeljal v vodstvo (21:19). Z dvema točkama prednosti so Belorusi tudi dobili prvo četrtino. Domačini so v prvih 10 minutah igre zbrali kar 15 skokov, Slovenci le pet.

Evropski prvaki so drugo četrtino začeli bolje. Razigral se je Saša Zagorac, ki je imel ob prihodu v Minsk precej težav. Bil je namreč pridržan, saj je naj bi bil podoben enemu izmed nepridipravov, ki so se znašli na spisku iskanih oseb Interpola. Zaplet slovenskega krilnega centra ni vrgel s tira, na začetku drugega dela igre je namreč zadel tri trojke zapored in Slovenijo popeljal v vodstvo za šest točk. Gostitelji so se uspeli približati, a nato je Matic Rebec dosegel trojko, Žiga Dimec koš po lepi podaji Rebca, še eno trojko Jaka Blažič in Slovenci so povedli za devet točk. A s podobno mero so vrnili domačini. Dosegli so osem točk zapored in se povsem približali. Slovenija je na odmor odšla s točko prednosti.

Naši izbrani vrsti ni pomagalo niti 27 točk Jake Blažiča.
Naši izbrani vrsti ni pomagalo niti 27 točk Jake Blažiča. FOTO: Damjan Žibert
Drugi polčas so veliko bolje začeli Belorusi. Aleksander Kudravcov in Vitalij Liutič sta zadela za tri točke in domačo reprezentanco povedla v vodstvo za pet točk. Nekaj več kot pet minut pred koncem tretjega dela igre so domačini, ki so izgubili prve tri tekme, povedli za šest minut in Rado Trifunović se je odzval z minuto odmora. Še pred tem si je Preprelič prislužil tehnično osebno napako, kar so Belorusi kaznovali s tremi doseženimi točkami in prvič na obračunu povedli za devet. Kljub temu je, kot kaže, minuta odmora naši izbrani vrsti dobro dela. Štiri zaporedne točke je dosegel Rebec, trojko je dodal Blažič in zaostanek je takoj skopnel na le dve točki. A to še ni bilo vse. Po zaslugi razpoloženega Rebca so gostje spet povedli. Kljub temu so pred zadnjimi 10 minutami znova povedli košarkarji v rdečih dresih. Za to je s trojko poskrbel Saddler.

Organizator igre beloruske reprezentance je "vajo ponovil" še na začetku zadnje četrtine in spet poskrbel za vodsto s štirimi točkami prednosti. Na srečo naše reprezentance je na enak način, torej s trojko, udarec vrnil Blažič. Prvi slovenski strelec je nato dosegel še štiri zaporedne točke, svojo četrto trojko na tekmi je dodal Zagorac in Trifunovićeva četa je spet nekoliko lažje dihala. Razpoloženi Kudravcov je nato poskrbel, da so se Belorusi še enkrat vrnili v igro in dobri dve minuti pred koncem je bila razlika le še dve točki. Po prodoru Seddlerja je bil izid spet izenačen, po polaganju Ljutiča pa so Belorusi 12 sekund pred koncem povedli! Belorusi so nato s prekrškom zaustavili prodor Prepeliča, ki bi z dvema prostima metoma izsilil podaljšek, a je v drugo zgrešil in domačini so se veselili odmevne zmage. Slovenija je vknjižila drugi poraz.

"Naziv evropskih prvakov ti braniš vsak dan. Vsak dan moreš dokazovat, da si najboljši. Takšnih 'kiksov' si ne smeš privoščiti. Nekateri so, smo, šli v to tekmo, kot da je prijateljska. Kot da ni nobenega tekmovalnega naboja. Glede tega (spremembe pravil) pa nimam kaj komentirati. Te kvalifikacije so tako ali tako neregularne, tisoč in ena stvar se spreminja v zadnjih trenutkih. Mislim, da je to eno veliko sranje, ampak vsi smo v istem sranju. To moramo sprejeti. Na to nimamo vpliva. Ta tekma je bila zelo pomembna, a kot kaže bomo pomembne točke morali iskati proti, na papirju, precej težjim tekmecem," je brez dlake na jeziku po tekmi svoje mnenje podal Klemen Prepelič.

Slovenska izbrana vrsta je tako zapravila prvo priložnost, da si zagotovi vozovnico za drugi del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu. V drugem delu se bo sicer »slovenska« skupina A združila s skupino B, v kateri so Latvija, Švedska, Turčija in Ukrajina. Po polovici prvega dela v tej skupini ni več neporažene ekipe. Turki in Ukrajinci so zmagali po dvakrat, Latvijci in Švedi pa po enkrat.

Klemen Prepelič je v zadnjem napadu zgrešil prosti met za podaljšek.
Klemen Prepelič je v zadnjem napadu zgrešil prosti met za podaljšek. FOTO: Damjan Žibert

Izid, 4. krog kvalifikacij za SP:
Belorusija - Slovenija 93:92 (26:24, 20:23, 29:27, 18:18)
Saddler 25, Salaš 20, Kudravcov 18; Blažič 27, Prepelič 17, Rebec 14.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deko
27. 02. 2018 20.21
Nič hudega fantje.. mal se boste mogl zamislit. mi smo z vami sLOVEnija
RdečiKarton
27. 02. 2018 18.34
+1
Ne razumem čemu morajo evropski prvaki sploh igrat kvalifikacije...
Deko
27. 02. 2018 20.18
BožidarBa?narr
27. 02. 2018 10.00
-2
Igrali ste kot nekoč Nachbarjeva ali Lakovičeva Barcelona a pušili kito kot stara Emona
ElanFun
27. 02. 2018 09.23
+4
Popušili ko prepelice.
ko-da
27. 02. 2018 09.20
+12
Menim, da ni vprašanje sramote, če izgubiš z Belorusi, poglejte Hrvate, kaj izgubijo doma (Romuni), Španci so se izvlekli z Belorusi in podobno, vprašanje je pristopa naših igralcev na takšno tekmo. Poglejte samo igro, tekamo gor in dol po igrišču brez nekih idej, brez akcij, zaključujemo mete na silo ipd., tukaj se je bolj za zamislit. Žal, nimamo nobene izdelane akcije, sam Prepelič pa ne more premagovat vseh reprezentanc.
RdečiKarton
27. 02. 2018 09.29
+2
Pristop je problematičen. Ne mešaj hrčkov zraven, ker niso niti do gležnjev evropskim prvakom v košarki. Odnos do tekme je zaskrbljujoč. Jih selektor ni znal/bil sposoben motivirat?! Me ne zanima! Na takšne tekme se ne hodi kot na prijateljske.
moare
27. 02. 2018 08.56
+2
Bolje s štirimi, kot z Zagorcem in podobnimi. Samo Prepelič brez Vidmarja ne more narediti vse sam, vsi ostali so za drugo ligo
IzbrisanIZportala
27. 02. 2018 09.02
+7
Zagorac je bil kar dober - med boljšimi od najslabših, ... je nametal par trojk .... na malega mi je šel Blažić, v zadnjih 2 minutah je 3x rinu pod koš in dobil 3 blokade in banane - tko da je v zadnjih 2 minutah SAMO ON STRAN VRGU 6 pik.
RdečiKarton
27. 02. 2018 09.30
+4
Kaj pa vsi ostali?!? Ma za 5. ligo niso ne pa za SP. Ne morem verjet kako lahko tako sramotijo svoje ime in SLO repko.
modelx
27. 02. 2018 09.42
+2
še polagat ne zanjo. gre polagat z zunanjo roko in dobi banano. pa šolarček ga mora pobananat
Sisli288
27. 02. 2018 10.53
+0
@modelx predvidevam da si vrhunski košarkar
modelx
27. 02. 2018 11.11
precej sem jo preigral v mladih letih, tako, da kaj tudi vem.
Sisli288
27. 02. 2018 11.26
+1
čudno da toliko veš, nisi pa uspel v košarki...
Mungos2
27. 02. 2018 08.44
-4
Edina, in res edina slovenska reprezentanca, ki se res bori s srcem, je hokejska !!! Vsi ostali so sami manekeni in pametnjakoviči !
breivik
27. 02. 2018 09.00
+6
...najbolj luserska je pa tak nogometna..en kup izgovorov za nesposobnost...hvala bogu, da so Srečkota nagnali...
Mf1988
27. 02. 2018 08.15
+1
Hahahahahahahaha
IzbrisanIZportala
27. 02. 2018 08.12
+30
Ni sramotno kdaj pa kdaj zgubiti - tudi od slabšega od sebe, - SRAMOTNO JE TAKO GNILO IGRATI, in to ekipa ki nosi naziv prvaka Europe. To je to kar jaz govorim in mislim, SLO lige v vseh športih so LOLI FOG, ni kakovostnega igralskega kadra, z izjemo po 2-3 posameznika ki igrajo v tujini , brez teh smo na dnu, lahko nas premagujejo v vseh športih vsi luzerji. Sramotno porazna igra košarkarjev. Kaj takega svet od nekih prvakov še ni videl. SRAM naj jih bo. Razne košarkaške organizacije niso POPOLNOMA NIČ KRIVE ZA TAKŠNO GNILO IGRO.
peT99
27. 02. 2018 08.15
+10
Mal kruto napisano, vendar včerajšnja igra res ni bila na nekem nivoju.... mogoče za škl... žal se res pozna, da ključnih igralcev ni... s trenutno igro bom resnično presenečen, če bi se uvrstili na sp... in to bo že dovolj..
RdečiKarton
27. 02. 2018 08.35
+8
Če so pa dotični posamezniki igrali prijateljsko tekmo!!! Nekateri se na igrišču niso niti malo spotili. S takšno igro ne bi nikoli postali evropski prvaki. Se je kar poznala odsotnost prve peterke. Ne moreš takšne tekme igrat s pol moči! Res sramotno so zgubili v zadnjih sekundah.
peT99
27. 02. 2018 08.03
+4
Če prav razumem so pravila spremenili med samimi kvalifikacijami ? Potem se tudi meni zdi to skrajno nekorektno.... to je tako, kot če bi se med sojenjem spremenil zakon, in bi proces tekel po novem zakonu... pa vemo, da ni tako... In potem se čudimo, da sta tako nba kot evroliga v sporu s FIBO. Kaj imajo v glavi te ki vodijo fibo ? Uničujejo košarko, že na lanskem evrobasketu je bilo veliko govora o temu, sedaj to uničevanje samo še stopnjujejo....
peT99
27. 02. 2018 08.04
+6
Imam občutek, da bodo na SP sodili spet kakšni sodniki iz tretje urugvajske ali havajske košarkaške lige...
dajno
27. 02. 2018 09.20
dajno
27. 02. 2018 09.21
+1
Mogoče nogometni, bomo imeli tudi ofsajde
infostriker
26. 02. 2018 22.44
+22
Kvalifikacije so za druženje in piljenje forme. Ne pa da se razprodaja ugled reprezentance ...
IzbrisanIZportala
27. 02. 2018 08.51
+6
Ne bluzi, kvalifikacije niso za druženje - ker če se samo družiš potem dobiš to kar smo dobili - SRAMOTNO IGRO. Kvalifikacije so še kako resna zadeva - moraš si priboriti mesto za na svetovno prvenstvo. Razumeš ??? Prijateljske tekme pa so za druženje in piljenje forme ter uigravanje ter spoznavanje novih igralcev. Tko da ne govort neumnosti.
Hellsrael
26. 02. 2018 22.36
+24
Ood belorusov zgubit...... nisem pricakoval
rcarlos
26. 02. 2018 22.31
+34
Sploh ne vem ka je fora teh kvalifikacij... Dečki se trudijo, se npr. uvrstijo na svetovno prvenstvo potem pa na svetovnem tak ne morjo igrat ker pridejo NBA zvezde in toti odpadejo. Pri nas se to tak ne pozna v veliki meri (3-4 košarkarji) npr. pri špancih se bojo toti tja uvrstili pol se pa komplet ekipa zamenja in one zvezde požanjejo vso slavo ko dobijo medaljo toti ki pa zdaj kvalifikacije igrejo pa kot da jih ni blo. Kr neki tak sistem.
maske-so-padle
26. 02. 2018 22.26
-2
Tud če se ne uvrstijo. Za mene so naredil vse na EP. Nekaterim komentatorjem se pa vidi, da še niso preboleli poraza v finalu (nekateri), spet drugim izpada že po prvem delu.
boy36
26. 02. 2018 22.29
+1
mackintosh
26. 02. 2018 22.38
+0
...U.D.B.A...
26. 02. 2018 22.25
+9
Hahaha to je to k se sred iger menjajo pravila hahaa fosil k vodjo svet
ehjaehja
26. 02. 2018 22.21
+30
Slovenci smo navijali za vas in bomo vedno navijali za vas in vam stali ob strani! VSEENO samokritičen je pa tudi dobro bit in priznat poraz in se ne izgovarjat na druge,noben predsednik in nobena skupščina košarkarske zveze ni kriva da ste odigrali slabo v obrambi in zgubljali žoge. glavo gor ni konec sveta samo bolj se potrudite,nimamo najboljših je pa to odlična priložnost za vas da pokažete da ste iz pravega testa! MI SLOVENCI!!
265004
27. 02. 2018 08.56
GlavniModerator
26. 02. 2018 22.17
+15
ok, ce bi se od zacetka vedl, bi se reku. Sam tole pa res postaja komedija vse skupi. Nej crkne fibe, euroliga in nba sta vec kot dovolj
rcarlos
26. 02. 2018 22.15
+7
Interpol bi meu Zagorca haha, mogoče pa svojo ekipo sestavljajo :D
zojalu
26. 02. 2018 22.22
+3
Danes jim je dokazal, da je košarkaš ....
Rolesx
26. 02. 2018 21.52
+0
ko majo slovenci američane in osvojijo zlato pa to ni sranje haha
konstruktor
26. 02. 2018 21.42
+3
Ah ja tile Fibini prdci stari.......bi jih bilo treba mal prevetriti....