Košarka

VIDEO: Dragić: Vrnite košarko nazaj otrokom, da lahko sledijo svojim sanjam! Sramota!

Ljubljana, 06. 10. 2017 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V./STA/M.J./S.M.
Komentarji
263

Predsednik KZS Matej Erjavec je v ekskluzivnem pogovoru z novinarko 24UR Sanjo Modrić poudaril, da je ponujeni odstop najbolj realna rešitev za nastali položaj oziroma spor med košarkarskimi sodniki in klubi, kar naj bi bila zgolj 'maska' za dejanske zakulisne igrice, katerih glavni 'režiserji' naj bi bili ljudje, ki so že delovali na zvezi. Zelo ostro pa se je na dogajanje odzval Goran Dragić. ''Sramota,'' je zapisal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je spor med sodniki samo 'maska' za igrice v zakulisju?
    02:55
    Iz 24UR: Je spor med sodniki samo 'maska' za igrice v zakulisju?
  • Predsednik KZS Matej Erjavec o ponujenem odstopu
    03:02
    Predsednik KZS Matej Erjavec o ponujenem odstopu
  • Saša Dončić o sporu na KZS
    02:18
    Saša Dončić o sporu na KZS
  • Marko Milić komentira ponujeni odstop Erjavca in Nesterovića
    02:35
    Marko Milić komentira ponujeni odstop Erjavca in Nesterovića
  • Predstavnik društva košarkarskih sodnikov Slovenije Željko Jovanović
    00:38
    Predstavnik društva košarkarskih sodnikov Slovenije Željko Jovanović
  • Iz 24UR: Spor med sodniki in klubi še traja
    02:45
    Iz 24UR: Spor med sodniki in klubi še traja

Obenem je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec zapisal, da z generalnim sekretarjem Rašem Nesterovićem ponujata odstop in da naj na korespondenčni seji takoj glasujejo o tem, ali se ju razreši. "Mislim, da je takšna rešitev najboljša za vse, ki si želijo slovensko košarko zopet vrniti v preteklost. Predlog podajava, ker ocenjujeva, da je takšnih že večina, in da nima smisla vztrajati proti temu. Dobro veste, kakšna sva, spremenila se ne bova, zato je boljše, da najdete za vodenje KZS ljudi po svoji meri. Verjameva, da vam to ne bo težko. O predlogu glasujte čimprej, da se zadeve zaključijo," je med drugim zapisal Erjavec.

Zapletlo se je na relaciji košarkarski sodniki - klubi - Košarkarska zveza Slovenije, gre za zmanjševanje stroškov pri plačilih kilometrine sodnikom, zaradi česar so se sodniki odločili za stavko.

Spor med sodniki in KZS je po mnenju poznavalcev posledica tudi dejstva, da je vodstvo KZS, ki je z zmago na EP v košarki doseglo zgodovinski uspeh za Slovenijo, pretrgalo vezi z nekaterimi posamezniki, ki so slovensko košarko obvladovali dolgo časa, rezultatov pa v njihovem času ni bilo. In ti posamezniki naj bi bili 'režiserji' zadnjega upora košarkarskih sodnikov. Ker Erjavec in Nesterović menita, da je upor sodnikov uperjen proti njima osebno, sta se odločila, da temu naredita konec.

Razmere razjezile tudi Dragića

Ostro se je na aktualno dogajanje odzval prvi zvezdnik naše reprezentance Goran Dragić: ''Košarka se gleda in igra zaradi igralcev, ne pa zaradi sodnikov! Vrnite košarko otrokom, da lahko sledijo svojim sanjam! Sramota!''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erjavec o osebnih zamerah 

Matej Erjavec in Radoslav Nesterović sta se podpisala pod največji uspeh v zgodovini slovenskega kolektivnega športa.
Matej Erjavec in Radoslav Nesterović sta se podpisala pod največji uspeh v zgodovini slovenskega kolektivnega športa. FOTO: 24ur.com
"Osebne zamere proti nama z Rašem so očitno precej večje od dejanskega problema, ki vlada med košarkarskimi klubi in sodniki. KZS se od samega začetka omenjene problematike zavzema za konstruktiven dialog med sprtima stranema, mi pa smo le posrednik v celotni zadevi. vendar tudi posrednik se mora včasih umakniti," je med drugim Sanji Modrić v ekskluzivnem pogovoru za POP TV zaupal predsednik zveze Matej Erjavec, ki si obenem želi preveriti, ali z generalnim sekretarjem Rašem Nesterovićem sploh še uživata kakršnokoli zaupanje predstavnikov klubov in sodnikov. 
Zaradi stavke sodnikov se posledično ta konec tedna ne bo začelo domače prvenstvo, brez tekem pa so ostali tudi igralci v mlajših kategorijah. Erjavec in Nesterović se s sodniki nista uspela pravočasno dogovoriti za sodelovanje in prilagoditev stroškov, zato sta ponudila svoj odstop.
"To bo zelo kmalu vidno in znano. Če vsi skupaj menijo, da bo KZS delovala bolje z novimi ljudmi v vodstvu, imajo dovolj vzvodov, da to udejanjijo v praksi," je še dodal prvi mož KZS. Modrićeva pa je dobila odziv tudi od strokovnega komentatorja s preteklega evropskega prvenstva Saše Dončića, ki meni, da bi slovenska košarka ogromno izgubila z odhodom uspešnega dvojca Erjavec – Nesterović. "To bi bil največji absurd. Osebi, ki imata ogromno zaslug za letošnjo reprezentančno pravljico, ne bi smeli odstopiti. Verjamem, da bi se klubi in sodniki brez večjih težav morali dogovoriti o nadaljnjih postopkih glede sodniških taks, ki pa so po mojem mnenju le 'maska' za nekatere druge zadeve, ki se dogajajo v zakulisju," je poudaril trener ljubljanske Ilirije Saša Dončić.

Matej Erjavec in Igor Kokoškov
Matej Erjavec in Igor Kokoškov FOTO: Damjan Žibert
Predsednik Erjavec je še poudaril, da odgovora na oba predloga – se pravi vrnitev višine potnih stroškov ter zaupnico, ki jo je naslovil na predstavnike Združenja klubov – pričakuje v nekaj dneh, saj ga že v ponedeljek čakajo nove zadolžitve. Hkrati poudarja, da Košarkarska zveza Slovenije ni problem, ampak je del rešitve. "Mi smo samo posrednik v pogajanjih. Trenutno se o stavki sodnikov med seboj usklajujejo klubi ter sodniki. Navsezadnje klubi plačujejo sodnike in oni naj odločijo, koliko jim bodo plačali v prihodnje."
KZS je s predstavniki združenj klubov 2., 3. in 4. SKL ter Združenja ženskih klubov sprejela stališče, da so klubi pripravljeni sami poiskati kandidate za sojenje srečanj mlajših starostnih kategorij (U15 in U13 za fante in dekleta). Za kandidate bo KZS organizirala seminarje za pridobitev naziva sodnik.

V tem je tudi srž spora, saj je KZS lani decembra na predlog klubov sprožila akcijo, kako klubom omogočiti nižje plačilo stroškov, hkrati pa še vedno zagotoviti dobro in pošteno plačano sojenje. Prvi krog v elitni ligi Nova KBM ter 1. ženski SKL, 2. SKL in 3. SKL je tako odložen za nedoločen čas. "Če bo Združenje klubov in Društvo košarkarskih sodnikov sprejelo najin predlog o vrnitvi kilometrine na prejšnje stanje in nama hkrati izglasovalo zaupnico, se lahko državno prvenstvo začne v nekaj urah. Po drugi strani pa se lahko spor še zavleče in pripelje do uničenja celotnega sistema. Najprej sodniškega, nato klubskega, reprezentančnega in na koncu celotne slovenske košarke," je dodal Erjavec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
07. 10. 2017 12.35
-3
če bi košarko ukinli spora ne bi bilo!
valjhunsinkajtimara
07. 10. 2017 11.53
-5
...? Slovenija je polna nekih svetovnih in evropskih prvakov, pa od tega nimamo nic... Men ze presedajo
valjhunsinkajtimara
07. 10. 2017 12.27
-4
Mislim, da imamo celo svetovnega prvaka v metsnju balin kugle.
Cisto na hitro
07. 10. 2017 11.52
+1
So zavohali denar?
mb6
07. 10. 2017 11.35
+2
Verjetno sem površno prebrala članek.... Ampak, jaz ne najdem natančnih podatkov, kaj zahtevajo sodniki in kaj jim KZS ponuja. Govorijo o nžjih plačilih stroškov in o dobrem ter poštenem plačilu sodnikom. Koliko, na kakšen način...? Spet samo en kup izjavter članek, ki nima ne glave ne repa...
Iztok Strel
07. 10. 2017 11.58
+3
se strinjam! Najprej naj povejo kakšne so taxe za sodnike kaj jim zraven še plačajo in to vse kategorije potem pa lah debatiramo. Pa treba je vedeti da ti sodniki hodijo v službo in sodijo zaradi svojega veselja.......... Vsaj tako sem jaz sodil hokej pred leti. Zaradi veselja, ker sem imel rad ta šport in ne zaradi denarja. Če so bili vsi stroški povrnjeni je bilo ok. Bili pa so primeri ko sva dva sodnika iz Ljubljane šla sodit v Maribor dečke ali pa članice in sva ob povratku na Trojanah ugotovila, da sva že v minusu. Ampak ko sva bila doma nama je pivo vseeno pripadalo pa čeprav iz najinega žepa ;)
tiger101
07. 10. 2017 11.06
+1
a so se že začel kregat ?
mastaflash
07. 10. 2017 10.33
+5
spet se vse maze s politicnim dr.ek.om a pa res tut ena stvar ni kontaminirana s tem???
TvojPrijatelj
07. 10. 2017 10.32
Kapetan, moj kapetan. Kdor ne skače ni slovenc hej hej hej
Yokte
07. 10. 2017 09.57
+24
DRAGIČ JE VELIK ŠPORTNIK, PONOS SLOVENIJE !!!!!!!!
JanšaBoy
07. 10. 2017 10.09
-42
starcov
07. 10. 2017 13.43
+3
User416781
07. 10. 2017 17.25
+2
@kretinizem - kaj si pa ti naredil za Slovenijo, da imaš lahko tako dolg jezik...?!
Yokte
07. 10. 2017 09.57
+11
DRAGIČ JE VELIK ŠPORTNIK, PONOS SLOVENIJE !!!!!!!!
Yokte
07. 10. 2017 09.33
+6
Kot povsod v sistemu, starim odklenkanim voluharjem v ozadju je zmanjkalo slave in prepoznavnosti, dobro živeli in kradli denar so pa tudi prej.
gibson.dario
07. 10. 2017 09.18
-15
Naženite to Sanjo Modrič. Sramota za vso novinarstvo. Na EP se ni mogla zadržati, da ne bi govorila v svojem jeziku, pa čeprav naj bi bila slovenska televizija. Brez prevoda za Slovence!
rossi66
07. 10. 2017 09.24
-10
Kaj ces, se ena srbijanka... zato sta se pa tako ujela s tastarim Donkeyem...
JanšaBoy
07. 10. 2017 09.36
-10
Hej Dario...kaj pa razni Doncic,Dragic,Muric,Handanovic,Dugonjic,itd,it,ditd,itd ....a so oni Slovenci? :))))))
deltex
07. 10. 2017 11.01
-5
Smet, smeti, same smeti. Je pa dobro, da jih imamo, ker potem vidimo razliko, ko jih počistimo.
Uporabnik113089
07. 10. 2017 08.44
+10
V državi v kateri čakaš na specialistični pregled tudi po dve leti in pol, so takšne igrice normalen pojav. Srčno upam da se bodo tekmovanja v sezoni 2017/2018 začela prej kot leta 2025.....
rossi66
07. 10. 2017 08.12
-47
Koliko cirkusa za nic! Ma kaj Dragic palamudi, "dajte kosarko nazaj otrokom...", ha, ha... Saj jim nihce nicesar ne jemlje, ne kosarke, niti nogometa ne itd... Otroci rabijo zogo, dva kosa, dva gola in to je to... In brez skrbi, sledili bodo sanjam. Vzornike in idole, pa naj si poiscejo med ljudmi, ki dejansko prispevajo nekaj koristnega clovestvu, ne pa show biznis kot kosarkarji in ostali profesionalni sportniki...
Viejo cabron
07. 10. 2017 08.20
+25
Otroci so žrtve preigravanja me KZS in sodniško organizacijo in zaradi tega ne igrajo lig. Razumeš Dragičev komentar-poanto!!??
rossi66
07. 10. 2017 08.29
-26
Otroci so zrtve???? Daj ohladi se malo, no!! Kaksne zrtve neki, otroci bodo se vedno lahko igrali kosarko, po mili volji... Dajte no malo vklopit mozgane, preden stresate take nebuloze!
Iztok Strel
07. 10. 2017 08.37
+0
deltex
07. 10. 2017 08.52
+22
Rossi, uvrstil si se na lestvico TOP 5 največjih primitivcev v Sloveniji. Čestitam!
Viejo cabron
07. 10. 2017 08.55
+15
rossi manjka ti čustvene inteligence in ubogi so tisti kateri te morajo prenašati.
rossi66
07. 10. 2017 09.18
-17
Pan..., z mojo custveno inteligenco je vse ok. To potrjujejo trije odrasli otroci in zena skoraj 30 let. A imas mogoce kaksno inteligentno pripombo, ali je to zgoraj vse kar zmores?
Iztok Strel
07. 10. 2017 09.21
+5
To je vse kar vsi zmoremo samo ti si pameten ...........
rossi66
07. 10. 2017 09.26
-6
mastaflash
07. 10. 2017 10.36
+7
ni kosarka le za blokom al pred solo..kosarka je spirt s pravili in disciplino...ce mu to vzames dobis zoganje brez repa in glave..vsaj s tem si bodimo na jssnem
suey
07. 10. 2017 11.02
+1
Dosti pojmov ti ni jasnih, upom da jih bodo tvoji otroci našli kje drugje, že če jim ti kot oče nisi v pomoč.
gripson
07. 10. 2017 12.33
+1
rossi, tvoja žena ve da komentiraš? In tvoji otroci vedo kaj komentiraš?
maske-so-padle
07. 10. 2017 13.02
pomagaj si sam in bolničar iz Polja ti bo pomagal
neopredelen
07. 10. 2017 08.02
+6
Ko da se igra kosarka ali bilo kir drug sport zaradi sodnikov? Igra se zaradi igralcev in gledalcev. Sodniki so tam ko so zaradi igralcev in ne obratno!! ZALOSTNO, SRAMOTA!+!!
Oto Hafner 1
07. 10. 2017 06.40
+2
ni mogoce gledati videa ker so reklame
JbmTiMt
07. 10. 2017 06.17
+26
cim zavohajo denar in priloznost so voluharji na plani. kdo so te osebe. javno jih lincat.
GlavniModerator
06. 10. 2017 22.52
-16
moska kosarka financira zensko, ze tako komej svojo prezivi, kako bo se zensko. Ampak tako to je v novodobni neoliberalni drzavi, na koncu bosta obe kosarki propadli...
Chaparral M
06. 10. 2017 22.15
+19
Tipično za Slovenceljne!!! Kdo bo koga in na kakšen način!
Martin Riggs
06. 10. 2017 21.42
+77
moj mali je 4 leta star pa je malce gledu, kolk sem mu pac dovolu glede na uro ko so bile tekme. zdaj je nor na kosarko. In zdaj so vidl stričeki spet denar v vsem tem, kar sta ta dva nardila in imela jajce za to. SE PRIDRUZUJEM DRAGICU....SRAMOTA
rossi66
07. 10. 2017 08.39
-23
Predstavi svojemu pobu mlado slovensko sahistko, svetovno mladinsko prvakinjo. Naj mu bo ona vzor in idol! Ali pa kaksnega nadebudnega mladega slovenskega znanstvenika, kaj pravis? Ampak neeee, je bolj fensi basket nabijat, ha? Pa ne dokoncat srednje sole..., ha, ha
Yokte
07. 10. 2017 09.36
+6
Rosii zrihtaj si podstrešje, en kup navlake.
rossi66
07. 10. 2017 10.01
-5
Pred kratkim smo ga postimali, zdaj je gor se eno stanovanje. Stara sara je sla vbogajme, tako da smo OK. Ampak hvala za nasvet...:-)
DeycoSI
07. 10. 2017 12.06
+1
pa ke je s teboj majmun? berem tvoje komentarje in mi je slabo! ce si res tolk star, kot trdis, si pravi kreten. in tvoji "odrasli" otroci se mi res smilijo!
rossi66
07. 10. 2017 13.53
-1
Deyco..., no, no, no..., kaj te v soli niso ucili spodobnega izrazanja? Proti slabosti pa pomagajo tabletke...
ehjaehja
06. 10. 2017 21.17
+70
ne samo košarko,vrnite nazaj tudi nogomet pa ostale športe otrokom!
rossi66
07. 10. 2017 09.28
-7
deltex
07. 10. 2017 11.07
+3
"Oboleli je pahnjen v psihotičen svet halucinacij in blodenj. Prepričan je, da ga drugi preganjajo, mu sledijo, ga opazujejo in mu želijo škodovati, celo streči po življenju. Strahove vidi vsepovsod. Opazne so nenavadnosti v govoru in pisanju, misli so nejasne, celo nepovezane, težko jih razberemo in razumemo". Rossi, to so znaki shozofrenije.
deltex
07. 10. 2017 11.09
rossi66
07. 10. 2017 11.46
-1
Deltex..., strinjam se. A taksno diagnozo so ti postavili? Ja kaj naj recem, ker sem socutna oseba, socustvujem s tabo. Ne obupaj!
DeycoSI
07. 10. 2017 12.09
lej ga kr.tena. bolj grem dol po komentarjih, povsod neko provociranje in smeti... ka se mors tolko uzigat? pa nick si spremeni, nevem kaj mas z rossijem ce imas taksno razmisljanje
rossi66
07. 10. 2017 13.55
Deyco..., se en brezveznik, ki nima pojma da moj nick nima nobene povezave z motoristekom... nic ne provociram, povem svoje mnenje.