Košarka

VIDEO: Navdahnjeni Curry izenačil serijo, Iguodala jezen na navijače: 'Zakaj ga niste ujeli?'

Oakland, 19. 05. 2016 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stephen Curry je po neprepričljivem uvodu v drugo tekmo konferenčnega finala eksplodiral in Oklahoma City Thunder v tretji četrtini natresel 17 od svojih 28 točk za zanesljivo prednost Golden State Warriors in zmago, s katero je serija zdaj izenačena (118:91). Tekmo zaznamoval tudi njegov "izlet" na tribuno.

Stephen Curry je v tretji četrtini sredine tekme spet pokazal, da je tisti pravi. Na fotografiji (z brisačo na glavi) po koncu druge tekme. Levo Kevin Durant.
Stephen Curry je v tretji četrtini sredine tekme spet pokazal, da je tisti pravi. Na fotografiji (z brisačo na glavi) po koncu druge tekme. Levo Kevin Durant. FOTO: AP

Le minuto in 58 sekund je Stephen Curry potreboval, da je praktično lastnoročno prelomil drugo tekmo finala zahodne konference med svojimi Golden State Warriors in tretjimi nosilci Oklahoma City Thunder. Zdelo se je, da so gostje v Oaklandu še drugič našli pravi recept za dvakratnega MVP (najkoristnejšega igralca) sezone, ki je nato v slabih dveh minutah dosegel več točk kot prej v dobrem polčasu. Samo v tretji četrtini je Oklahomi natresel 17 točk in prelomil tekmo v korist Bojevnikov, branilci naslova pa so tako kot v prvem (Houston Rockets) in drugem (Portland Trail Blazers) krogu končnice silovito odgovorili na uvodni poraz. Tekmi št. 3 in 4 bosta na sporedu v nedeljo in torek v Oklahoma Cityju, prebujenje Curryja pa bo gotovo skrbelo navijače Gromov. Ti so MVP-ja sezone zadržali pri ničli od zadnje minute prve četrtine, toda po petih minutah drugega polčasa se je Curry prebudil in pri 7:09 na semaforju zadel za tri točke. Nato je Kevin Durant storil osebno napako ob njegovem metu z razdalje in zaradi protestov dobil še tehnično napako, najboljši igralec zadnjih dveh sezon pa je izkoristil vse štiri proste mete. Prednost je le še rasla in Curry je prispeval še dve trojki in en met z razdalje, ob katerem je s prstom stopil na črto. Tako se je lastnoročno podpisal pod serijo 15:2, ki je Bojevnike odpeljala na 20 točk prednosti dobrih pet minut pred koncem četrtine. Curry se je v 28 minutah znašel pri 30 točkah.

Curry je s skupnim metom 9/15 (za tri 5/8) pomagal svoji ekipi do 50,6-odstotne uspešnosti, Klay Thompson je dodal 15 točk ob sicer poraznem izkoristku (5/17), dvomestno število točk pa so pri kalifornijskem moštvu dosegli še Andre Iguodala (14), Marreese Speights (13), Festus Ezeli (12), Harrison Barnes (11) in Draymond Green (10). Predvsem Green se je izkazal tudi v ostalih prvinah, skokih (8) in podajah (7). Durant je bil sicer prvi strelec z 29 točkami, a jih je kar 23 prispeval že v prvem polčasu. Manjkali so razpoloženi soigralci, ki so zadeli le 36 od 60 metov. Russell Westbrook je blestel na prvi tekmi s 27 točkami, a jih tokrat zmogel le 16 (met 5/14). Je pa s kar 12 podajami že drugič zbral dvojnega dvojčka. Thunder je v igri držal tudi Steven Adams z desetimi skoki in devetimi točkami. Tudi Gromi so se tako kot Bojevniki proti Dallas Mavericks in San Antonio Spurs v prejšnjih krogih končnice znašli v seriji, ki je bila izenačena na 1:1, a so nato (tako kot Bojevniki) obakrat napredovali. Oklahoma je vodila le na začetku tekme, nato pa je Golden State z nizom 11:2 zaključil drugo četrtino in na odmor odšel z osmimi točkami prednosti (57:49). Curry je v svojih prvih desetih minutah skozi mrežico spravil enajst točk, a je Grome blizu držal Durant v izjemnem prvem polčasu.

Curry je takole poletel med občinstvo v prvi četrtini.
Curry je takole poletel med občinstvo v prvi četrtini. FOTO: AP

"Žogo smo tokrat dobro selili od enega do drugega ter iz določenih situacij izvlekli naše prednosti. Tako bi morali igrati vedno," je po tekmi dejal Curry. "Ko smo šli na odmor, sem si mislil, dobro nam kaže. Ampak potem smo nasprotnikom dovolili, da je Curry prišel na prave obrate in Golden State je prišel do pomembne prednosti," pa je menil trener Oklahome Billy Donovan. V zadnji četrtini je Curry več časa presedel, saj ga je trener prihranil za naslednje tekme. "V garderobi smo bili vsi razočarani. Čeprav se zdaj na domače igrišče podajamo z izidom 1:1, si ne smemo dovoliti, da bi popustili," pa je po tekmi dejal Durant. Eden izmed najzanimivejših dogodkov tekme se je pripetil že v prvi četrtini, ko se je Curry v boju za žogo znašel med gledalci. Ti so se kar malce sramotno - sploh glede na to, da gre za najboljšega igralca v zgodovini kluba - umaknili 28-letnemu zvezdniku, ki je tekmo nato odigral z oteklim komolcem. "Mislil sem si: 'Zakaj ste se umaknili? Samo ujemite Stepha!' Če pa je kdorkoli drug pa mu pustite pasti ..." si je občinstvo v Oaklandu privoščil Iguodala.

Izid:

- finale zahodne konference:
Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 118:91
Izid v zmagah je izenačen na 1:1.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.