Košarka

Eurobasket 2015 v Franciji, Nemčiji, Latviji in na Hrvaškem

Madrid, 08. 09. 2014 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znane so države gostiteljice evropskega košarkarskega prvenstva prihodnje leto. Skupinski del eurobasketa bodo gostile Francija, Nemčija, Latvija in Hrvaška, zaključni del pa se bo odvijal v francoski Lille Areni, ki sprejme 27 tisoč gledalcev.

Pokal Eurobasket 2013 - 6
Pokal Eurobasket 2013 - 6 FOTO: Damjan Žibert

Odločitev o novih gostiteljicah EP je Fiba Europe podrobneje predstavila na današnji novinarski konferenci na prizorišču SP 2014 v Madridu. Nosilec EP bo francosko mesto Lille, kjer bodo potekali zaključni boji. Predtekmovanja pa bodo razdelili med štiri države.

Po lanskem EP v Sloveniji, kjer so zmagali prav Francozi, bi moralo naslednje srečanje najboljših evropskih košarkarskih ekip potekati v Ukrajini, a so tej državi zaradi negotovih političnih razmer in bojev v vzhodnem delu tekmovanje odvzeli.

Skupinski del EP bo v Zagrebu, Montpellierju, Berlinu in Rigi. Zaključni del bo v areni v Lillu, ki bo sprejela 27.000 ljudi.

"To je za košarkarsko zgodovino pomemben dogodek, saj nismo glasovali le za eno mesto ali državo, ki bo gostilo EP prihodnje leto," je dejal predsednik Fiba Europe Turgay Demirel. "Vse kandidature so bile kvalitetno pripravljene in ni bilo lahko izbrati. Rad bi se zahvalil vsem kandidatom," je še dodal Demirel.

Potem ko je postalo jasno, da Ukrajina ne bo gostila EP, je zanimanje za prvenstvo stare celine pokazalo 16 držav, osem jih je oddalo kandidaturo (Hrvaška, Finska, Francija, Nemčija, Izrael, Latvija, Poljska in Turčija). Za skupinski in finalni del so se potegovale Hrvaška, Francija in Turčija, slednja je nato sporočila, da želi gostiti le finalni del. Vse ostale države je zanimal le skupinski del prvenstva. Prvič v zgodovini bo košarkarsko EP gostilo več držav.

"Prisotnih je veliko čustev. Gre za zgodbo, ki se je začela leta 2010 skupaj z Nemčijo in vesel sem, da se je končno zgodila," je bil presrečen predsednik francoske košarkarske zveze Jean-Pierre Siutat in pripomnil: "Moramo začeti delati."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gregi82
08. 09. 2014 19.35
+11
dobro da niso rekli na štirih kontinentih
jakarib
08. 09. 2014 18.37
+11
Francija je osvojila prvo zlato v Sloveniji, Slovenija ga bo v Franciji. Srečno! :)
nastjamarko
08. 09. 2014 17.37
+29
Bravo mi. Sami organizirali tekmovanje tle morajo pa 4 države skupaj. D: