Košarka

Šest točk Dončića in Realova serija v zadnji četrtini dovolj za zmago belih v Kaunasu

Kaunas, 20. 01. 2017 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Othello Hunter in Trey Thompkins sta tudi s pomočjo slovenskega košarkarskega zvezdnika Luke Dončića poskrbela za precej rutinirano zmago madridskega Reala v Kaunasu (74:59). Žalgiris je bil dolgo časa blizu kraljevemu klubu, a proti koncu so varovanci Šarunasa Jasikevičiusa povsem popustili.

Thompkins je za zmago Reala prispeval 12 točk.
Thompkins je za zmago Reala prispeval 12 točk. FOTO: AP

Luka Dončić je na parketu v Kaunasu prebil skoraj 28 minut in pol, slovenski biser pa je belemu baletu s šestimi točkami in petimi skoki pomagal do 13. zmage v tej evropski sezoni. Stara znanca, Žalgiris in Real sta se v Evroligi pomerila štiriindvajsetič, sta bila po pol ure igre še povsem skupaj, nato pa je pretehtala večja kakovost v vrstah gostov. Othello Hunter (14 točk in 6 skokov) in Trey Thompkins (12 točk) sta bila vodilna košarkarja Reala, ki je dobro začel in s trojko Dončića v peti minuti povedel. Po zaslugi Augusta Lime (13 točk) se je četrtina končala z izenačenjem na 17, nato pa so varovanci Pabla Lasa do konca polčasa z nizom 10:0 pobegnili na prvo občutnejšo prednost (41:33). Izbranci nekdanjega člana Uniona Olimpije Šarunasa Jasikevičiusa se niso predali in v tretji četrtini spet poravnali izid, ki pa ni dolgo zdržal. V 34. minuti je Jaycee Carroll z razdalje odlepil Madridčane na +14, potem ko je Thompkins s tremi zaporednimi trojkami v slogu Jasikevičiusa prelomil tekmo v gostujočo korist. Real je do konca obračuna zgolj še nadziral neulovljivo prednost.

Dončić je odigral največ minut v gostujočih vrstah, slabih 29, obračun pa je sklenil z valorizacijo 12, potem ko je šestim točkam in petim skokom dodal še štiri podaje in eno ukradeno žogo. Jaka Blažič je prispeval dve točki v klavrnem večeru za Baskonio, ki je bila v Prieju na tekmi z Olympiakosom že blizu prave katastrofe (92:62). Skromni Baski so zaostajali vso tekmo, razlika pa je bila na koncu 30 točk. Pri gostih se je Blažič v slogu celotnega moštva med strelce vpisal z dvema točkama, domači pa so si strelsko vlogo lepo porazdelili, saj so trije, Vasilis Spanoulis, Georgios Printezis in Kostas Papanikolau, dvoboj končali pri 12 točkah. Darušafaka je z zmago nad Unicsom iz Kazana (71:64), Brad Wanamaker je prispeval 16 točk, sedem skokov in pet podaj, skočila na mesta, ki vodijo v končnico. Ekipa nekdanjega osvajalca Evrolige Davida Blatta je skorajda povsem ustavila prvega strelca tekmovanja Keitha Langforda (16 točk), ki je zadel le štiri mete iz igre. Ante Žižić je večino od svojih 13 točk in petih skokov vknjižil v odločilni zadnji četrtini, ko je Darušafaki pomagal do pomembne zmage. Pri gostih sta se izkazala še Artsiom Parakhouski (13 točk in osem skokov) ter Pavel Antipov (13 točk).

Že v četrtek je nemški so Brose Baskets Bamberg v Moskvi pri CSKA zmagal s 85:64, a Alekseja Nikolića ni bilo v postavi Nemcev. V Milanu je Zoran Dragić, čeprav so s soigralci iz Emporia Armanija precej popustili ob koncu, le vknjižil zmago. Turki so v zadnji četrtini ublažili poraz in se precej približali, zaloga iz prvih treh četrtin, po tridesetih minutah je milanska ekipa vodila z 71:60, pa je bila dovolj velika, da je zmaga ostala doma. Dragić je v slabih 13 minutah na parketu dosegel štiri točke, dodal pa še dva skoka in eno podajo.

Izidi 18. kroga Evrolige:

Žalgiris ‒ Real Madrid 59:74
(Luka Dončić 6 točk, 5 skokov, 4 podaje in 1 ukradena žoga v 28:26 min.)

Olympiakos ‒ Baskonia Gasteiz 92:62
(Jaka Blažič 2 točki in 1 ukradena žoga v 11:23 min.)

Darušafaka Dogus ‒ Unics Kazan 71:64

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
21. 01. 2017 16.17
+1
Crveno-beli razturajo pa se najmanjsi budžet imajo ...