Košarka

VIDEO: Zvezda utišala Madrid, tudi izvrstni Dončić z najvišjim indeksom kroga premalo za bledi Real

Moskva, Atene, Madrid, 01. 12. 2017 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zmagovitega niza CSKA Moskve v Evroligi še ni konec, Moskovčani so tudi na tekmi desetega kroga rednega dela z odlično zadnjo četrtino precej zanesljivo odpravili Barcelono (92:78). Panathinaikos z domačo zmago nad Unicajo potrdil, da mu v Atenah (zaenkrat) ni kos nihče (82:71). Crvena zvezda zvečer presenetila Real sredi Madrida (83:87).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme CSKA Moskva - Barcelona
    01:46
    Vrhunci tekme CSKA Moskva - Barcelona
  • Vrhunci tekme Real Madrid - Crvena zvezda
    01:49
    Vrhunci tekme Real Madrid - Crvena zvezda

Pablo Laso je šele po slabih petih minutah aktiviral Luko Dončića, ki ni potreboval dolgo, da je žaromete na dvoboju s Crveno zvezdo preusmeril nase. V nekaj več kot treh minutah je svojemu najljubšemu klubu nasul devet točk, za izenačenje na 14:14 pa dobri dve minuti pred koncem tudi lepo zabil, ko mu je čez celo igrišče podal Rudy Fernandez. Dvorana WiZink Center je bila po zaslugi mladega Ljubljančana na nogah tudi v drugi četrtini, ko je Dončić kljub tesnemu pokrivanju kar dveh nasprotnikov nekako uspel zaposliti Felipeja Reyesa za lahek koš in 30:27. Ko je Laso Dončića dobrih pet minut pred polčasom potegnil na klop, so Beograjčani to izkoristili za konkretnejši rezultatski pobeg. Taylor Rochestie je za nameček zadel v zadnjem napadu za vodstvo Zvezde ob odmoru s 46:39. "Ohlajeni" Dončić v drugem polčasu ni zmogel prebuditi Reala, ki je zaostajal tudi že za 13 točk po trojki Pera Antića štiri minute pred iztekom četrtine.

Sergio Rodriguez (levo) je s soigralci ubranil prvo mesto na lestvici.
Sergio Rodriguez (levo) je s soigralci ubranil prvo mesto na lestvici. FOTO: AP

Prav z meti z razdalje so Beograjčani v Madridu blesteli, Real pa je v zadnji četrtini vseeno uspel izenačiti. Spet je bil v osrčju vseh pomembnejših akcij v zaključku tekme Dončić: na semaforju je bilo do konca tekme še dve minuti in štirideset sekund, ko je slovenski reprezentant z uspešnima prostima metoma poravnal izid (79:79), nato pa s še enim košem prišel že do 20. točke in novega izenačenja dobri dve minuti pred zaključno sireno (81:81). Rdeče-beli so imeli dobro minuto pred koncem tri točke prednosti (84:81), Real se je približal le na točko minusa in imel napad, ki ga je s prodorom ob Antiću zapravil Dončić. Navijači so skupaj z domačo klopjo sicer glasno zahtevali osebno napako, a je niso dobili, na drugi strani pa si je Antić ob izteku napada sedem sekund pred koncem tekme mojstrsko pripravil met za tri in ga zadel za ključnih 87:83 ter prvo gostujočo evropsko zmago v sezoni. Dončićev indeks 32 (20 točk, pet podaj in trije skoki) je bil torej premalo za beli balet, ki je po porazu s predzadnjo ekipo Evrolige zdaj na skromnem sedmem mestu na lestvici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francoski reprezentant Nando De Colo je z dvojnim dvojčkom (18 točk in enajst podaj) izdatno pomagal moskovskemu CSKA do zmage nad Barcelono, po kateri moskovski velikan ostaja na vrhu lestvice z osmimi zmagami in le dvema porazoma v rednem delu Evrolige. Tudi v vrstah Kataloncev sta blestela Francoza, a enajst točk in šest skokov Kevina Seraphina skupaj z enajstimi točkami in petimi podajami Thomasa Heurtela ni bilo dovolj. Barca je klonila že šestič v sezoni, pokopala jo je (pre)slaba zadnja četrtina. Še sredi omenjenega dela tekme je bil izid izenačen na 75, nato pa je CSKA z delnim izidom 13:0 odločil dvoboj. V ključnih trenutkih se je proti nekoč najhujšim tekmecem izkazal nekdanji realovec Sergio Rodriguez, ki je prispeval šest točk in dve podaji ter celo eno redkih blokad, s katero je dvignil dvorano na noge in se kasneje veselil sladke zmage.

Panathinaikosov parket ostaja eden najbolj negostoljubnih v Evropi, saj so zeleni pred domačimi navijači ugnali še Unicajo Malago (82:71) ter tako slavili še petič zapored. Španci, ki so četrtič zapored izgubili, so še v tretji četrtini vodili za sedem, nato pa povedli z delnim izidom 10:0. Po izključitvi Carlosa Suareza v zadnji četrtini je so spet sledile črne minute Andaluzijcev in po delnem izidu 11:0 je bilo vsega konec. James Gist se je izkazal s 17 točkami in enajstimi skoki, medtem ko je Nick Calathes dodal 16 točk in kar 12 podaj. Do izključitve je Carlos Suarez Atenčanom nasul 14 točk.

Izidi 10. kroga rednega dela:

Real Madrid ‒ Crvena zvezda 83:87 (24:19, 15:27, 19:21, 25:20)
Dončić 20 točk, 5 podaj in 3 skoki, Carroll 12; Rochestie 18 in 7 pod., Bjelica 16 in 6 sk., Antić 11

CSKA Moskva ‒ Barcelona 92:78
Panathinaikos ‒ Unicaja 82:71

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mike68
02. 12. 2017 08.26
-2
Real Madrid strmo pada navzdol. Res, da je nekaj poškodb, samo očitno tudi vodenje s strani trenerja ni najboljše, tako, da bo moral počasi razjahati. Luka je fantastičen, tudi če naredi kakšno napako, mu ni za zameriti, ker je še mlad. Sam enostavno ne more vsega in tudi ne more igrati celotne tekme, ker je tempo tekem ubijalski. Kakšna je rešitev za Luko? Mogoče v Evropi najti kakšen boljši klub ali pa počasi v NBA.
Flying spaghetti monster
02. 12. 2017 09.43
+1