Košarka

FOTO: Helios z zmago na četrti tekmi finala proti Zlatorogu še drugič v zgodovini državni prvak

Domžale, 05. 06. 2016 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Heliosa so po letu 2007 drugič v zgodovini kluba postali državni prvaki v košarki. Na četrti tekmi finalne serije so s 64:56 premagali Laščane in se s skupnim izidom 3:1 veselili naslova. Pri zmagovalcih je največ, 19 točk dosegel Marjan Čakarun, pri poražencih pa jih je Dejan Jeftić zbral 12.

Če sem iskren, takšnega zaključka sezone nismo pričakovali niti sami. Šli smo korak za korakom. Ta lovorika je v prvi vrsti nagrada za njih. Danes sem zaradi mojih igralcev in krasnih navijačev najsrečnejši človek na svetu. Jakša Vulić, trener Heliosa
Za Zlatorog je to bil še četrti finale (za njihovega trenerja Aleša Pipana sedmi), prav vse pa so Laščani izgubili (prav tako trener Pipan). Domžalčani, ki jih vodi hrvaški trener Jakša Vulić, so z naslovom nasledili košarkarje Tajfuna. Najboljši strelec pri zmagovalcih je bil Marjan Čakarun, ki je vknjižil 19 točk. Sledili so mu Hugh Robertson (11) ter Jure Močnik in Simo Atanacković s po osmimi točkami. Za najkoristnejšega igralca finala (MVP) je bil izbran prav najboljši strelec današnje tekme Čakarun. 

Domžalčani so do naslova prišli nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo. V izločilne boje so se podali s četrtega štartnega mesta in najprej izločili najboljšo ekipo prvega dela lige Nova KBM Rogaško. V polfinalu so presenetili serijskega prvaka iz zadnjih let iz Novega mesta, v finalu pa so nadigrali še Laščane, ki so v finale vstopili s prednostjo domače dvorane. Z naslovom so si košarkarji Helios Suns vsaj na papirju zagotovili udeležbo v ligi Aba v prihodnji sezoni, kamor je uvrščena tudi Krka, ki je osvojila prvo mesto v ligi za prvaka. Prav danes je tudi postalo uradno, da je Union Olimpija dobila povabilo za nastop v evropskem pokalu.

Atraktivno zabijanje Robertsona.
Atraktivno zabijanje Robertsona. FOTO: Aljoša Kravanja

Po pričakovanjih je bila tudi četrta tekma izenačena in razburljiva. Teža uspeha je na začetku nekoliko ponagajala gostiteljem, ki niso bili pri metu, pa tudi skok so jim Laščani prevzeli tako v obrambi kot napadu. Posledično si ti na začetku druge četrtine povedli z 22:14. A le za kratek čas. Domžalčani so se z delnim izidom 10:0 otresli začetnega pritiska in prevzeli vajeti igre v svoje roke. Izjemen je bil njihov začetek drugega dela. Z osmimi zaporednimi točkami prvega strelca finala Čakaruna so povedli 39:31, s trojko Jana Močnika pa so prednost povišali na 42:31 in v dvorani povzročili val navdušenja. Na krilih občinstva in ob veliko boljšem skoku pod obročema (v 3:4 11:5, na koncu 36:37) je Helios Suns na zadnji odmor odšel s 47:38. Zadnja četrtina ni minila brez drame, saj Helios Suns ni tako zlahka zadržal prednosti. Najprej dve minuti in pol ni zadel koša 47:43, nato pa sta ga reševala Robertson in Čakarun. Predvsem slednji je bil z osmimi točkami v zadnji četrtini ključni mož; njegovi koši so bili za 51:43, 55:51, 58:54 in 60:54 osemdeset sekund pred koncem tekme. V zadnjih sekundah je posel dokončal Jan Močnik s črte prostih metov.

Državno prvenstvo, finale, 4. tekma:
Helios Suns Domžale – Zlatorog 64:56 (14:17, 16:12, 17:9, 17:18) /3:1/

/izid finalne serije/

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
05. 06. 2016 21.48
+8
Bravo Helios !!!!!