Košarka

Helios po dramatični končnici v Laškem do uvodne finalne zmage

Laško, 29. 05. 2016 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Helios Suns so v prvi tekmi finala lige Nova KBM pripravilo novo presenečenje. V dvorani Tri lilije v Laškem so premagali Zlatorog s 64:62 in v seriji na tri zmage povedli z 1:0.

Desklan Jan Močnik je dosegel 13 točk.
Desklan Jan Močnik je dosegel 13 točk. FOTO: Damjan Žibert

Do uspeha so Domžalčani prišli v dvorani Tri lilije, ki je do zdaj v slovenskem prvenstvu veljala za skoraj neosvojljivo trdnjavo. Zlatorog je namreč v njej izgubil le eno tekmo v celi sezoni in še to ob koncu prvega dela, ko rezultat ni bil več v prvem planu. Zgodilo se je 27. februarja proti Rogaški, se pravi, da Laščani več kot tri mesece ali devet tekem niso izgubili na domačem parketu.

A Domžalčani, ki so po daljšem času nastopili v skoraj kompletni postavi, saj se jim je pridružil kapetan Željko Zagorac, so se jim tokrat hrabro postavili po robu in v dramatični končnici prišli do zaslužene zmage. Helios Suns je namreč vodil večji del drugega polčasa, ni pa znal zaključiti tekme nekaj minut pred koncem, ko je imel kar nekaj napadov zapored za vodstvo z desetimi točkami naskoka. Gostom se je ustavilo pri 63:56 štiri minute in pol pred koncem. Žoga ni šla skozi obroč, varovanci domačega stratega Aleša Pipana pa so strelski mrk gostov izkoristili in se 1:45 pred koncem približali na 62:63. V napeti končnici so odločali živci in malenkosti. Edini koš Helios Suns do konca je 25 sekund pred iztekom tekme zadel Luka Vončina, Zlatorog, ki je sicer igral brez svojega prvega strelca in skakalca Jamarja Abramsa, pa je v zadnjem napadu kar štirikrat poskusil izenačiti. Chris Booker (12 točk, 15 skokov) je bil dvakrat nenatančen, Goran Jurak prav tako ni zadel cilja, tik ob koncu pa je zgrešil še Dejan Jeftić. Helios je tako ob pomoči svojih glasnih navijačev naredil velik korak k drugemu naslovu prvaka Slovenije (2007), Zlatorog, ki so ga spodbujali združeni navijači iz okolice Celje, pa bo moral zmagati tri od naslednjih štirih tekem, če bo želel prvič v zgodovini dvigniti pokal za državnega prvaka. Prvi strelec tekme je bil Marja Čakarun, ki je za Helios dosegel 21 točk in 9 skokov (indeks 24). Trinajst točk je dodal Jan Močnik (6 podaj), 12 jih je zbral Djordje Lelić, osem in 12 skokov pa Hugh Robertson. Pri Zlatorogu je največ točk vknjižil Miha Vašl (16).

Izid:
Zlatorog Laško - Helios Domžale 62:64 (15:15, 15:18, 19:19, 13:12)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrvat_Ante
29. 05. 2016 21.44
-1
Domzale sampijon!