Košarka

James in Nowitzki sta za skrajšanje sezone v ligi NBA

New York, 16. 10. 2014 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Štirikratni najkoristnejši igralec (MVP) košarkarske lige NBA LeBron James in nemški zvezdnik Dirk Nowitzki sta vodstvo lige NBA pozvala, naj razmisli o skrajšanju prvenstva, katerega redna sezona ima 82 tekem.

LeBron James
LeBron James FOTO: Reuters

Oba košarkarja sta ta teden spregovorila na isto temo v luči ideje vodstva lige, da naj bi tekme trajale le 44 minut namesto običajnih 48 minut. To idejo bodo prvič preizkusili na nedeljski pripravljalni tekma med Brooklyn Nets in Boston Celtics, glavna sprememba pa je skrajšanje igralnega časa četrtine z 12 na 11 minut.

Tako LeBron James kot Dirk Nowitzki pa sta ob tem poudarila, da ni težava v dolžini tekme, ampak v dolžini sezone. Oba sta pripravljena igrati za manj denarja, če bo vodstvo lige upoštevalo predlog zvezdnikov in skrajšalo redni del sezone.

"Manj tekem v sezoni resda pomeni manj koncesij, manj prodanih vstopnic in podobno, a na koncu dneva je treba zaščititi glavno nagrado, to pa smo košarkarji," je dejal James: "Če zaradi preveč tekem v sezoni in premalo časa za regeneracijo prihaja do številnih poškodb med igralci, potem ne moremo promovirati košarke na način, kot si ga zasluži."

Zvezdnik Indiane Paul George bo zamudil uvod v novo sezono lige NBA, potem ko si je na pripravljalni tekmi v Las Vegasu v dresu reprezentance ZDA pred svetovnim prvenstvom zlomil nogo. Američani so nato osvojili svetovni naslov. Vsaj dva meseca nove sezone, ta se bo začela 25. oktobra, bo izpustil tudi petkratni prvi strelec lige Kevin Durant (Oklahoma City), ki si je zlomil stopalo.

"Ne pravim, da je prav za vse poškodbe krivo ogromno število tekem, ki jih moramo odigrati v ligi NBA, a vsaka malenkost bo pomagala," je še dejal James in poudaril, da so igralci pod velikimi fizičnimi obremenitvami.

Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki FOTO: Reuters

James skrajšanja tekem za štiri minute ne vidi kot koraka v pravo smer. "Same minute ne pomenijo ničesar. Ko enkrat pripotuješ na tekmo, se ogreješ, bi lahko igral tudi 50 minut, če bi bilo treba. Ko stečeš na parket, je vseeno, ali odigraš 22 ali 40 minut.Vsakič, ko zaigraš, ima to posledice na telesu."

A ker je vodstvo lige NBA pred kratkim podpisalo novo televizijsko pogodbo, vredno 24 milijard dolarjev, po kateri naj bi prenašali še več tekem lige, igralci krčenja koledarja najbrž še lep čas ne bodo dočakali.

James se tega sicer zaveda, a vseeno poudarja, da je treba razmišljati v to smer. Sam predlaga 66 tekem v rednem delu sezone, toliko, kot so jih košarkarji odigrali med tako imenovanim lockoutom oziroma prekinitvijo vseh dejavnosti v ligi.

Tudi zvezdnik Dallasa Nowitzki je eden od zagovornikov oziroma pobudnikov predloga, da bi skrajšali redni del sezone NBA. "Mislim, da res ne potrebujemo kar 82 tekem, da bi dobili po osem najboljših ekip v vsaki konferenci. To bi lahko opravili precej hitreje. A razumem, da gre tu za denar, in da vsaka tekma manj pomeni manj denarja za vse, tako za ligo, lastnike kot igralce. Rekel bi, da je bilo število tekem v šestdesetih letih ravno pravšnje, pa četudi jih je bilo že takrat veliko," je dejal nemški zvezdnik in eden najbolj priljubljenih košarkarjev lige.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srcan Janko
18. 10. 2014 20.56
+2
james je reva kot je to že večkrat pokazov....GROZA ZA NJEGA..... dirk bo šu pa tko čez en let v penzijo k je že starc
JAMES23
18. 10. 2014 02.44
+0
KING JE 10Kg..lažji ...tak da bo trgo gate...........
ghee
17. 10. 2014 09.46
+1
ne verjamem da se bo kej nardil vlede tega ...nba je biznis ..in zakaj bi zgublal denar zarad par igralcev k se javijo... money rules the world.nazalost
icecool
16. 10. 2014 19.41
+5
ka zdj neki komplicirajo, če so v preteklosti lahko igral 82 tekem bojo tud sedaj zmogel te napore... drugač pa če bi čas igranja enakomerno porazdeli na vse igralce nebi bli tej presrani zvezdniki tako obremenjeni.
Hachi
16. 10. 2014 16.16
+1
ni problem v igralnem casu, problem je v tem, da kompletna tekma traja bistveno predolgo. nesteto timeoutov, kratkih, dolgih, reklame gor, reklame dol, bla bla bla, vse za sov in da gledalci cimvec popijejo in pojejo. s tem, ko pri nas tekma traja uro in pol do dve, v NBA traja in traja. s tem samo skrajsajo cas za regeneracijo, prenatrpanost urnika,... in tega so igralci navelicani. ce bi bil problem v golem casu igre, bi pac vec menjali, v tem ni problem. najvecji problem imajo tisti, ki vsako tekmo sedijo na klopi, ker imajo po parih tekmah cist otopele riti od vsakodnevnega sedenja in gledanje iz prve vrste.
nnee
16. 10. 2014 15.39
+3
nivo v nba ligi pri taki kondicijo v končnici nebi imel razlike 44 /48 min
Il Capitano3
16. 10. 2014 14.55
+1
To da bi tekme skrajšali iz 48 minut na 44 minut meni osebno ni všeč. Raje vidim, da skrajšajo sezono iz 82 na recimo 70 ali pa še manj tekem. Že res da 4 minute na tekmo manj na koncu sezone pomeni precej zmanjšan igralni čas, ampak če se ostane na 82ih tekmah se utrujenost igralcev ne bo bistveno zmanjšala kot je James povedal. Še vedno bi ostalo isto šetevilo potovanj z letalom in noči v hotelu pa voženj z busi itd. Če se sezona skrajša na 70 tekem rednega dela bi igralci imeli več časa za počitek in regeneracijo. Drugače pa mislim da bi mogli spremnit pravila glede uvrstive v končnico. Meni se ne zdi pošteno, da se v končnico uvrsti najboljših 8 ekip iz vsake konference. To bi bilo v redu če sta konferenci izenačeni, ampak zahodna konferenca je že leta in leta močnejša od vzhodne. Lani recimo so deveto uvrščeni Sunsi za las zgrešili končnico na zahodu. Z takim razmerjem zmag in porazov kot so ga imeli bi v vzhodni konferenci po rednem delu zasedali 3. mesto če se ne motim. A nebi bi bilo boljše da se v končnico uvrsti 16 najboljših ekip neglede na konferenco. Pa če to pomeni da bi gledali končnico z 12imi ekipami iz zahoda bi pač gledali končnico z 12imi ekipami iz zahoda. Nivo košarke v končnici bi tako definitivno bil še višji. Ne vem zakaj sicer, ampak imam občutek da se v kratkem nič bistvenega ne bo spremenilo. Prevelike denarne vsote se tukaj vrtijo. Zmanjšanje števila tekem bi pomenil denarno izgubo in to je nažalost vse kar šteje. Ampak število poškodb v zadnjih letih je preveliko in upam, da se kaj ukrene. Lp
Il Capitano3
16. 10. 2014 14.47
+3
To da bi tekme skrajšali iz 48 minut na 44 minut meni osebno ni všeč. Raje vidim, da skrajšajo sezono iz 82 na recimo 70 ali pa še manj tekem. Že res da 4 minute manj na tekmo ne koncu sezone pomeni precej zmanjšan igralni čas, ampak če se ostane na 82ih tekmah se utrujenost igralcev ne bo bistveno zmanjšala kot je James povedal. Še vedno bi ostalo isto šetevilo potovanj z letalom in noči v hotelu pa voženj z busi itd. Če se sezona skrajša na 70 tekem rednega dela bi igralci imeli več časa za počitek in regeneracijo. Drugače pa mislim da bi mogli spremnit pravila glede uvrstive v končnico. Meni se ne zdi pošteno, da se v končnico uvrsti najboljših 8 ekip iz vsake konference. To bi bilo v redu če sta konferenci izenačeni, ampak zahodna konferenca je že leta in leta močnejša od vzhodne. Lani recimo so deveto uvrščeni Sunsi za las zgrešili končnico na zahodu. Z takim razmerjem zmag in porazov kot so ga imeli bi v vzhodni konferenci po rednem delu zasedali 3. mesto če se ne motim. A nebi bi bilo boljše da se v končnico uvrsti 16 najboljših ekip neglede na konferenco. Pa če to pomeni da bi gledali končnico z 12imi ekipami iz zahoda bi pač gledali končnico z 12imi ekipami iz zahoda. Nivo košarke v končnici bi tako definitivno bil še višji. Ne vem zakaj sicer, ampak imam občutek da se v kratkem nič bistvenega ne bo spremenilo. Preveliki denarne vsote se tukaj vrtijo. Zmanjšanje števila tekem bi pomenil denarno izgubo in to je nažalost vse kar šteje. Ampak število poškodb v zadnjih letih je preveliko in upam, da se kaj ukrene. Lp
ILoveGaming
16. 10. 2014 13.55
+8
Zmanjšati na 70 mislim da bi bilo to idealno ali celo mogoče na 60 kar pa mislim da bi bila že prevelika izguba denarja...drugače se pa strinjam res ne potrebujemo 82 tekem da se izve kdo so top 8 v usaki konferenci.