Košarka

Jeseničani ne nameravajo plačati dodatne kotizacije za eurobasket

Jesenice, 02. 04. 2014 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lansko izjemno uspešno evropsko prvenstvo v košark še ni povsem zaključeno s finančnega vidika. Odprto ostaja vprašanje plačila kotizacije s strani občin. Občina Jesenice Košarkarski zvezi Slovenije ne namerava plačati 200.000 evrov dodatne kotizacije.

Slovenska reprezentanca je osvojila peto mesto.
Slovenska reprezentanca je osvojila peto mesto. FOTO: Damjan Žibert

Na Jesenice sta se v začetku minulega tedna odpravila predstavnika košarkarske zveze, generalni sekretar Iztok Rems in Darijan Košir. Sestanek se je nanašal na plačilo dodatne kotizacije za lansko evropsko prvenstvo, kar je bilo, kot trdijo na košarkarski zvezi, ob potrditvi Celja za nadomestno lokacijo del predhodnega dogovora županov v zvezi s sofinanciranjem prvenstva.

Sprva je bilo načrtovano, da bi tekme predtekmovanja potekale v štirih dvoranah, na Ptuju, v Novem mestu, v Kopru in na Jesenicah, a so kasneje Ptujčani in Novomeščani od organizacije prvenstva odstopili, nadomestno dvorano so ponudili v Celju, kjer pa so organizacijo tekem pogojevali z neplačilom kotizacije. Dodatno breme je tako padlo na pleča Jeseničanov in Koprčanov, ki so se kot trdijo na košarkarski zvezi v skladu z dogovorom zavezali pokriti celjsko kotizacijo. Zadnji dogodki kažejo, da zadeva ni tako enostavna.

"Občinski svet Občine Jesenice je prejšnji četrtek sprejel odločitev, da ne podpira plačilo kotizacije za celjski del. Tisto, kar smo podpisali in o čemer smo se dogovorili, smo tudi plačali in izpolnili absolutno vse. Znesek 600.000 evrov na podlagi podpisanega dogovora o kotizaciji smo zvezi izplačali v treh obrokih. Kot občina Jesenice smo svoje odigrali in smo tudi izpeljali, kar je bilo našega vložka v to aktivnost," je dejal jeseniški župan Tomaž Mencinger.

O plačilu celjskega dela kotizacije pa Mencinger pravi: "Bilo je veliko dogovorov, pogovorov, a nobenih zaključkov in sklepov, žal se je ugotovilo tudi to, da je bilo veliko stvari nerealiziranih. Košarkarsko zvezo sem že obvestil o sklepu občinskega sveta ter stanju, zdaj so na potezi oni."

Na košarkarski zvezi odločitve jeseniške občine ne želijo komentirati. "Kot smo povedali tudi drugim medijem, za enkrat o tem ne bomo dajali izjav, če bomo kako ukrepali naprej, pa bomo, kot vedno, sporočili javnosti," je sporočil tiskovni predstavnik zveze Anže Blažič.

Še prejšnji teden je Blažič trdil, da dvomov o poplačilih ni: "To je bilo namreč dogovorjeno že kar nekaj časa nazaj in nikakor ne gre za novo informacijo. Koper je dodatno kotizacijo že izplačal, Ljubljana je poravnala svoje osnovne obveznosti, ostanejo še Jesenice, kjer so seveda privolili v takšen dogovor."

Na Jesenicah so igrale reprezentance Srbije, Litve, Latvije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije.
Na Jesenicah so igrale reprezentance Srbije, Litve, Latvije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije. FOTO: Aljoša Kravanja

Po podatkih, ki so na voljo na spletni strani Supervizorja je Občina Jesenice KZS izplačala 610.000 evrov, Mestna občina Koper pa 502.028,85 evrov. Iz javno dostopnih podatkov izhaja, da s strani Mestne občine Ljubljana na KZS ni bilo izplačil.

V zvezi s tem so iz ljubljanske občine poslali potrdilo o izvršenem izplačilu. "Mestna občina Ljubljana je vse obveznosti do KZS v zvezi z Eurobasketom 2013 že poravnala. Kot dokaz v priponki posredujemo odredbo za plačilo - nakazilo in potrdilo plačila. Razlogov, zakaj to ni razvidno iz aplikacije Supervizor, ne poznamo. Predlagamo, da se za pojasnila obrnete na skrbnika, Komisijo za preprečevanje korupcije," so pojasnili na Mestni občini Ljubljana, predložili pa tudi potrdilo, da je bila zadeva plačana. Košarkarska zveza Slovenije je sredstva od Ljubljane prejela, plačani znesek pa znaša 567.833,11 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
02. 04. 2014 20.43
+1
in zakaj so jeeseničani plačali 600l, barjani pa manj, čeprav je bilo finale pri mostiščarjih?
modelx
05. 04. 2014 00.08
ok, pluse razumem, minusov bez komentarja pa ne. kje so proti argumenti?
RHS
02. 04. 2014 19.46
+1
Najprej so uničil hokej zdej nočjo plačat tist kar bi mogli v zvezi z košarko. Cilj, da se košarko sprav na Jesenice je bil uničt hokej. Dons se delajo lepe ja sam stalno isti akterji. Ma skinite jih, da bo mir
Kiki hajime
02. 04. 2014 16.42
+1
Izjemno uspešno LOL. A vas niso učili, da lagati pa napihovati ni lepo
me987
02. 04. 2014 15.09
+1
nekako ne razumem.. Ljubljana plača 567.833,11€ (končna številka, piše zgoraj - Mestna občina Ljublja je vse obveznosti do KZS v zvezi z EUrobasketom 2013 že poravnala), Koper plača 502.028,85€, Jesenice so pa plačale 610.000€. Zakaj bi sedaj plačali oni 810.000€, ostali pa toliko, kot sem napisal, se pravi cca 300.000 manj?
MIRKOKING
02. 04. 2014 19.04
+5
Ker so dobili največ denarja iz Evrope! Vse občine so se prijavile skupaj na razpis za Evropska sredstva. Celje je reklo, da teh sredstev ne rabi in da naj tisti, ki bo vzel njihov del plača, še njihovo kotizacijo...
aljen
02. 04. 2014 15.06
+4
Absolutno podpiram Občino Jesenice... Kakršna je bila organizacija KZSja, takšni so zaključki.