Košarka

VIDEO: Francozi so se igrali z ognjem, Grkom po visokem zaostanku zmanjkalo časa

Helsinki, 02. 09. 2017 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoska košarkarska reprezentanca je na presenetljiv uvodni poraz na evropskem prvenstvu odgovorila z zmago nad Grčijo (95:87). Sprva je kazalo, da se v Helsinkih obeta enosmerni promet, a so se Grki vrnili iz izgubljenega položaja in precej zakuhali končnico dvoboja drugega kroga.

Francozi po boleči finski klofuti in porazu po podaljšku z eno od gostiteljic turnirja niso imeli "pravice" do še enega spodrsljaja. Eni izmed favoritov letošnjega EuroBasketa niti proti Grčiji, ki je uvodoma premagala Islandce, niso začeli najbolje, a nato so po polovici prve četrtine le vzeli reči v svoje roke in prvič občutneje povedli (14:7), predvsem po zaslugi košev Evana Fournierja. Ta je hitro zbral kar devet točk in bil neustavljiv pod košem. Po novi odlični akciji, ki jo je s prodorom skozi obrambo Grkov zaključil Joffrey Lauvergne, je bila prednost dve minuti pred iztekom prve četrtine že dvomestna (20:10). Francozi so pridno izkoriščali napake Grkov in večkrat zadeli tudi pod osebno napako, četrtino pa so sklenili s kar 27 točkami, skorajda polovico je prispeval Fournier. Razen občasnih prebliskov so bili Balkanci tudi v drugi četrtini ves čas v podrejenem položaju, zaostanek pa se je višal in po novem košu z dodano osebno napako, zadel je Nando de Colo, je bilo na semaforju rekordnih 51:33. Ob polčasu je naskok galskih petelinov znašal 19 točk (55:36), poleg Fournierja se je s 13 točkami razigral tudi Lauvergne, medtem ko je pri nerazpoloženih Grkih izstopal Nick Calathes (6). Drugi polčas so Grki odigrali malce bolje in se vsaj za hip približali temu, da bi bil zaostanek pred zadnjo četrtino znosnejši. A potem ko je Thanasis Antetokounmpo silovito zabil in dvignil dvorano na noge, so si Grki z novo tehnično napako pokvarili možnost za začetek uspešne rezultatske serije. Za točko so sicer dobili tretjo četrtino, a ostajali daleč od kakšnega epskega preobrata.

Lauvergne in De Colo sta si takole ponagajala sredi prvega polčasa tekme v Helsinkih.
Lauvergne in De Colo sta si takole ponagajala sredi prvega polčasa tekme v Helsinkih. FOTO: AP

A kmalu bi se zgodilo ravno to: Grki so z delnim izidom 12:0 resno zakuhali situacijo sredi zadnje četrtine s tremi meti za tri točke Georgiosa Printezisa in Kostasa Sloukasa. Glasni balkanski navijači so "ponoreli" ob povratku njihovih ljubljencev v igro, ko je za tri zadel še Calathes, je bil izid že 72:78. Toda Francozi so še pravočasno spet naravnali roke, koša De Coloja z razdalje in Fournerja sta pogasila vse grške upe dobre tri minute pred iztekom igralnega časa (86:74). Vztrajali so sicer do konca, prednost se je dobro minuto pred koncem spet stopila na vsega sedem oziroma šest točk, a bolj kot to se Grkom ni uspelo približati.

Evropsko prvenstvo v košarki, 2. krog:

Grčija ‒ Francija 87:95 (15:27, 21:28, 21:20, 30:20)
Printezis 22 točk, Calathes (4 skoki, 4 podaje) in Sloukas 15 (7 pod. in 5 sk.); Fournier in Lauvergne 21 (11 sk.), De Colo 16, Heurtel 13 (4 pod.)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuckyBastardo
02. 09. 2017 22.10