VIDEO: Vratar Jan Oblak v tesni končnici videl zgrešen met sestre Teje za morebitno zmago nad Francozinjami

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na prvi tekmi Eurobasketa 2017 v skupini C izgubila proti Franciji (68:70). Varovanke Damirja Grgića so se hrabro borile v Pragi, a v tesni končnici so morale priznati premoč aktualnim evropskim podprvakinjam. Teja Oblak je dve sekundi do konca tekme zgrešila met za tri točke, ki bi Slovenkam prinesel zmago.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Rebeka Abramovič

Slovenke so bile na pragu zmage, a so na koncu ostale praznih rok. (Foto: Twitter)

Francozinje so obračun začele bolje, hitro so povedle 7:0, Slovenke pa so prvi koš na zgodovinskem prvem Eurobasketu dosegle prek Teje Oblak. Sledil je nov niz Francozinj, ki so v prvi četrtini povedle tudi z dvomestnim številom točk (4:15). Nato so se Slovenke zbrale in do konca prve četrtine znižale zaostanek na 9:18.

Z delnim izidom 6:0 (koši Shante Evans, Nike Barič in Eve Lisec) so Slovenke odlično vstopile v drugo četrtino in se približale na vsega tri točke zaostanka (15:18). Sledile so nove dobre minute varovank Damirja Grgića, ki so prek Evansove prišle do točke zaostanka z 19:20. V 15. minuti tekme pa so Slovenke prišle do izenačenja na 21:21. Na presenečenje marsikaterega gledalca v praški dvorani, kjer je bil tudi slovenski vratar Jan Oblak, sicer brat reprezentantke Teje Oblak, so Slovenke prvič povedle z izidom 26:25. Kazalo je, da bodo na odmor odšle celo z vodstvom, a so štiri sekunde do konca Francozinje povedle s 34:33 s spornim košem Marielle Amant, ki je koš morda dosegla celo po izteku francoskega napada. To je bil tudi končni izid prvega polčasa. 

Organizatorji so si privoščili tudi rezultatsko nepozornost, ko so pozabili prišteti prosti met Rebeke Abramovič pri 43:40, zato so naknadno (pred pričetkom zadnje četrtine) dodali točko slovenski izbrani vrsti, kar je pomenilo, da je izid pred zadnjo četrtino poravnan na 48:48.

V zadnji četrtini so Slovenke prišle celo do zajetnega vodstva šestih točk (57:51), a Francozinje so se tudi po nekaj sporno dosojenih osebnih napakah uspele približati. Slovenija je vodila še s 66:61 dve minuti in pol do konca tekme, nato pa so aktualne podprvakinje z delnim izidom 8:0 prevzele pobudo in povedle z 69:66. Do konca so Slovenke znižale na 68:70, imele pa so tudi met za zmago, Teja Oblak je dve sekundi do konca poskusila z metom za tri točke, a njen cilj je zgrešil cilj. 

Kljub temu so Slovenke pustile dober vtis, saj pred prvenstvom nihče ni pričakoval, da se bodo lahko borile s favoriziranimi Francozinjami. Blestela je Nika Barič, ki je vknjižila 18 točk, 12 jih je dodala kapetanka Maja Erkić, veteranka Sandra Piršič pa jih je prispevala 11. 

"Ponosen sem na svojo dekleta in to fantastično publiko tu v Pragi. Danes je bilo lepo biti Slovenec na Češkem. Žal nismo zmagali, a dokazali smo, da smo zasluženo na evropskem prvenstvu. Mislim, da smo si zaslužili zmago, žal so o zmagovalcu odločale malenkosti. Morda dva, trije zgrešeni meti ... A dejstvo je, da je za nas odločilna tekma proti Grčiji v soboto in tedaj moramo pokazati pravi obraz," je po tekmi razlagal slovenski selektor Damir Grgić. Najboljša strelka tekme Nika Barič je pristavila: "Pred tekmo smo se dogovorile, da bomo ne glede na rezultat igrale do zadnje sekunde. Čeprav smo na začetku izgubljale že za enajst točk, smo se zbrale, pričele igrati agresivno po celem igrišču in borbenost se je izplačala. Žal se nam na koncu ni izšlo, odločal je en met, ki ni zadel cilja. A dokazale smo, da lahko igramo proti vsem reprezentancam v Evropi, zato bomo naslednjo tekmo proti Grkinjam šle na vso moč in skušale zmagati. Vsaka čast navijačem na tribunam. Meni se je to zgodilo prvič v karieri, da je cela dvorana vseh 40 minut navijala za nas. Bilo je enkratno in res hvala vsem."

EP v košarki, prvi krog:

Skupina C
Slovenija ‒ Francija 68:70 (9:18, 24:16, 15:14, 20:22)
Barič 18, Erkić 12, Piršič 11, Lisec in Evans po 10; Ciak 16, Miyem 12, Tchatchouang 10

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 25
TistoPravo 17.06.2017 10:06:27
Dobre babnice...le najboljše izgubljajo tako
Več komentarjev