Košarka

Turki pred domačim občinstvom priznali premoč Rusom, Srbija boljša od Latvije

Ljubljana, 01. 09. 2017 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./M.G./N.A.
Komentarji
4

Zaključil se je prvi krog evropskega prvenstva v skupini D, v kateri nastopajo reprezentance Belgije, Velike Britanije, Srbije, Latvije, Rusije in gostiteljice Turčije. Srbija je na uvodni tekmi premagala Latvijo z 92:82, a je imela precej težje delo, kot se zdi na prvi pogled. V Ülker Sports Areni pa so domači košarkarji kljub bučni podpori s tribun izgubili proti Rusom z 73:76.

Timofej Mozgov je bil s 20 točkami eden izmed najvidnejših ruskih košarkarjev.
Timofej Mozgov je bil s 20 točkami eden izmed najvidnejših ruskih košarkarjev. FOTO: AP

Na zadnji tekmi 1. kroga skupine D sta se pomerili reprezentanci Turčije in Rusije. Gostitelji prvenstva so ob peklenski navijaški kulisi v dvorani, sicer večji del tekme zaostajali, v zadnji četrtini pa uspeli ujeti ruske košarkarje, kar pa ni zadostovalo za zmago. V začetku so sicer na krilih domačih navijačev povedli Turki, vendar pa so jih gostje kmalu ujeli. Na tribuni je bilo mogoče ujeti razočaranega Bobbyja Dixona, ki zaradi poškodbe kolka ni mogel pomagati soigralcem. Ruska izbrana vrsta je proti koncu četrtine povedla za kar sedem točk, vendar so uspeli Turki po osebni napaki s prostimi meti zaostanek ob koncu prve četrtine zmanjšati na 15:20.

Kljub dokaj izenačeni predstavi v začetku so Rusi uspeli prevzeti vajeti v svoje roke in v svojo prid zaključiti prvi del. V drugi četrtini so bili Turki na parketu povsem nemočni in Ruski košarkarji so si zagotovili kar deset točk prednosti, ki so jih kronali s prostim metom košarkarja Brooklyn Netsov Timofeja Mozgova. Turki so vendarle uspeli zaostanek zmanjšati, okrepili so obrambo, medtem ko so Rusi ostali popolnoma brez idej za napad. Dodatna turška samozavest je bila po godu tudi polni Ülker Sports Areni, ki je domače košarkarje nagradila z glasnim aplavzom. Tri minute pred koncem polčasa so Rusi uspeli ubraniti vodstvo (27:33), vendar pa so domači po trojki Erkana Veyselogluja spet zadihali za ovratnik visokih ruskim košarkarjem. Ob tem so se Rusi vnovič uspeli zbrati in si priigrati vodstvo (30:36). Tik pred koncem se je domačim izbrancem ponudila možnost za izenačenje, vendar pa je bil met nenatančen in druga četrtina se je končala z rezultatom 33:36 v prid Rusije. 

Tretja četrtina se je pričela dokaj izenačeno, tako Rusi kot tudi Turki pa so naredili nepregledno število napad v napadu. Turškim košarkarjem je rusko prednost dokončno uspelo ujeti, z metom Veyselogluja, vendar pa so gostje z metom Andreyja Zubkova povedli za dve točki. V turških vrstah je blestel 22-letni Cedi Osman, ki je po vodstvu Rusije z metom za tri točke turško reprezentanco vnovič približal nasprotniku. Ta si je s prostimi meti pred koncem tretje četrtine zagotovil prednost štirih točk (51:55). Tudi zadnja četrtina je postregla s tesnim dvobojem, najprej si dve točki izborili Rusi, vendar pa so domači to nadoknadili z metom Semiha Erdena. Dvorana v Istanbulu je završala od veselja, ko so Turki prvič po prvi četrtini prišli v vodstvo, ki jim ga je po uspešnem izvajanju prostih metov uspelo zadržati. Kljub temu pa so v nadaljevanju do prednosti vnovič prišli ruski košarkarji, ki so si zagotovili prednost treh točk (62:65), vendar pa so se jim Turki nevarno približali po napaki gostov, ki jo je kaznoval Veyseloglu. V zadnjih minutah je napetost preplavila polno Areno, saj sta se moštvi nenehno izmenjavali v vodstvu, po tesni končnici pa so si Rusi po trojki Alexeyja Shveda in unovčenih prostih metih Vitalija Fridzona zagotovili prvo zmago na prvenstvu. 

Marjanović (desno) je bil pomemben člen za srbsko reprezentanco pod obema obročema.
Marjanović (desno) je bil pomemben člen za srbsko reprezentanco pod obema obročema. FOTO: Twitter

Na tekmi med Srbijo in Latvijo je pri Srbih je blestel Bogdan Bogdanović, sicer član NBA-moštva Sacramento Kings, ki je dosegel 30 točk. 14 jih je dodal Milan Mačvan, 13 pa Boban Marjanović. Pri poražencih Latvijcih je največ, 23 točk prispeval Dairis Bertans

Latvijci, ki imajo v svojih vrstah dva nbajevca, in sicer Kristapsa Porzingisa in Davisa Bertansa, so odlično pričeli tekmo. V šesti minuti so vodili že za sedem točk (14:7), kar je srbskega selektorja Aleksandra Đorđevića prisililo v to, da vzame prvo minuto odmora. Ta njegovim varovancem ni prav veliko pomagala, saj so Latvijci dobri dve minut do konca prve četrtine vodili že za dvanajst točk (22:10). Do konca prve četrtine je Đorđevičevi četi uspelo znižati zaostanek, s trojko Bogdana Bogdanovića v zadnji sekundi so prišli na vsega tri točke zaostanka (21:24). 

Latvijci so s petimi točkami izvrstnega Porzingisa odlično otvorili drugo četrtino, toda Srbi so se vrnili v igro in v 14. minuti tekme izenačili na 30:30. Sledila je minuta odmora na zahtevo latvijskega selektorja Ainarsa Bagatskisa. Srbi so se nato z uspešno izvedenima prostima metoma Milana Mačvana sploh prvič prebili v vodstvo (32:30). Srbi so nadaljevali z odlično igro, po zabijanju razpoloženega Bobana Marjanovića je na semaforju pisalo že 39:32. Latvija se je do konca prvega polčasa še uspela približati – po zadetih prostih metih Zanisa Peinersa pa je znova prešla v vodstvo s 45:44. Tega so kronali prav s košem Peinersa v zadnjem napadu in polčas dobili s 47:45. 

Srbi so se s trojko Marka Gudurića ponovno prebili v vodstvo s 50:49 v drugi minuti drugega polčasa. Varovanci Aleksandra Đorđevića so vseskozi držali prednost, a se žilavi Latvijci niso predali, tako da se Srbom v prvih petih minutah tretje četrtine ni uspelo odlepiti (55:54). Sledil je kar triminutni strelski mrk Latvijcev, kar so Srbi znali izkoristiti in z delnim izidom 7:0 povedli z osmimi točkami prednosti (62:54). Latvijski selektor Bagatskis je tako znova zahteval minuto odmora. Ta je očitno učinkovala, saj so Latvijci vknjižili štiri točke zapored, na koncu pa so Srbi po 30 minutah tekme vodili s 65:60 in po seriji hitrih protinapadov in raztresene igre latvijskih košarkarjev v četrti minuti povedli z osmimi točkami prednosti (73:65). Bogdanović je v uvodnih minutah zadnje četrtine kot prvi na tekmi presegel mejo dvajsetih točk. Ko so se zdeli Latvijci že odpisani, so znova pokazali svojo trmo. S trojko Porzingisa so Latvijci dobre tri minute do konca celo povedli (75:73). Sledil je hiter odgovor Srbije, ki je z delnim izidom 7:0 povedla s petimi točkami prednosti (80:75). Srbi so po zaslugi razigranega Bogdanovića vodstvo uspešno zadržali vse do konca in se veselili prve zmage na prvenstvu z 92:82. 

Belgijci pričeli z zmago nad Veliko Britanijo
Že pred tekmo Srbija in Latvije je bil odigran prvi obračun skupine D, na katerem so Belgijci s 103:90 premagali izbrano vrsto Velike Britanije.

Skupina D (Istanbul), 1. krog:

Belgija - Velika Britanija 103:90 (24:26, 30:27, 19:14, 30:23)

Srbija – Latvija 92:82 (21:24, 24;23, 20:13, 27:22)
Bogdanović 30, Mačvan 14, Marjanović 13; Dai. Bertans 23, Porzingis 18

Turčija – Rusija 73:76 (22:21, 18:19, 18:16, 15:20)
Osman 28, Shved 22, Mozgov 20.

Skupina C (Cluj):
Madžarska - Hrvaška 58:67

Španija - Črna gora 99:60

Romunija - Češka 68:83

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ricketts
01. 09. 2017 16.32
-17
vutraš
01. 09. 2017 18.00
+7
TOX6
01. 09. 2017 09.07
-5
Manoa še kaka fotka kosarkasa iz serbije. Vse ostsle ste predstavili??
Mitja Anzur
01. 09. 2017 13.22
-5