Košarka

Kokoškov na priprave povabil tudi Gorana Dragića in Luko Dončića, med pomočniki tudi Lakovič

Ljubljana, 09. 06. 2016 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Moško košarkarsko reprezentanco le še dober mesec loči od začetka priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017. Selektor Igor Kokoškov je pripravil širši seznam kandidatov za nastop v reprezentanci, ki obsega imena 27 košarkarjev. Na njem sta tudi zvezdnik Miami Heata Goran Dragić in član Real Madrida Luka Dončić.

Dragić je dobil povabilo Kokoškova.
Dragić je dobil povabilo Kokoškova. FOTO: AP

Na Kokoškovovem širšem seznamu kandidatov je 16 igralcev, ki še nimajo uradnega nastopa v slovenski članski vrsti, od tega jih deset do danes še ni sodelovalo na pripravah članske A-reprezentance. Znani so tudi pomočniki, ki bodo pomagali novemu selektorju. Poleg Rada Trifunovića in Aleksandra Sekulića, ki sta v članski izbrani vrsti delovala že v preteklosti, bo trenerski štab sestavljal tudi nekdanji kapetan Jaka Lakovič, ki še vedno zanesljivo drži rekord v številu nastopov (86) v dresu z državnim grbom.

Slovenija se bo za nastop na evropskem prvenstvu med 31. avgustom in 17. septembrom merila v skupini E. Čaka jo šest tekem po sistemu doma in v gosteh, nasprotnice pa bodo izbrane vrste Bolgarije, Kosova in Ukrajine. V celotnih kvalifikacijah za EuroBasket 2017, ki bo potekal na Finskem, v Izraelu, Romuniji in Turčiji, bo sodelovalo 27 reprezentanc. Te so razvrščene v sedem kvalifikacijskih skupin. Na prvenstvo bodo napredovale zmagovalke posameznih skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance celotnih kvalifikacij. Priprave se bodo začele 20. julija. Poleg širšega seznama kandidatov so znani tudi dokončni termini domačih kvalifikacijskih tekem. Žreb je že poprej določil, da bodo vse tekme v Sloveniji potekale ob sredah, vse pa se bodo začele ob 20. uri. Uvodoma bo 31. avgusta v dvorani Tivoli gostovalo Kosovo, 7. septembra v celjskem Zlatorogu sledi obračun z Ukrajino, teden dni pozneje, znova pod šišenskim hribom, pa bo potekal še obračun z Bolgarijo.

"Po podrobni analizi seznama potencialnih reprezentantov sem se odločil za 27 igralcev. Vse dosedanje odločitve in tudi tiste v prihodnje bom sprejel zgolj s pogledom na to, kaj je najboljše za košarko v Sloveniji. Na seznam je bilo nemogoče uvrstiti vse igralce, svojo odločitev pa sem baziral na kombinaciji nekaterih izkušenih in mladih igralcev, od katerih pričakujem, da se bodo dokazali in prevzeli odgovornost v reprezentanci že to poletje. Reprezentanca ni le sestav ducatih najboljših igralcev, ampak je to ekipa 12 najboljših košarkarjev v državi, ki tvorijo ekipo. Čaka nas dolgo in naporno poletje. Pričakujem, da se bo moštvo odlično pripravilo in se kvalificiralo na evropsko prvenstvo. Od igralcev pričakujem, da bodo na priprave prišli motivirani in lačni zmag. Zavedati se moramo pomembnosti tega tekmovanja za nadaljnji razvoj celotne slovenske košarke. Kot glavni trener sem se naučil, da marsikatere stvari ne moreš nadzorovati, a lahko nadziraš svojo pripravo in pripravo lastne ekipe. Na tem segmentu bom svoje delo nadaljeval kar se da predano in profesionalno. Ne glede na to, da sem nov član slovenske članske reprezentance, sem prepričan, da si nihče ne želi uspehov te ekipe bolj kot jaz," pravi selektor Igor Kokoškov.

Seznam:
Jan Barbarič (Portorož), Jaka Blažič (Laboral Kutxa), Tomaž Bolčina (Tajfun), Domen Bratož (Tajfun), Vlatko Čančar (Union Olimpija), Žiga Dimec (Krka), Luka Dončić (Real Madrid), Goran Dragić (Miami Heat), Zoran Dragić (Himki), Erjon Kastrati (Krka), Jaka Klobučar (Istanbul), Luka Kraljević (Jolly JBS), Luka Lapornik (Krka), Miha Lapornik (Union Olimpija), Blaž Mahkovic (Union Olimpija), Blaž Mesiček (Union Olimpija), Gezim Morina (LTH Castings), Edo Murić (Partizan), Aleksej Nikolić (Brose Baskets), Mitja Nikolić (Union Olimpija), Alen Omić (Gran Canaria), Klemen Prepelič (Baskets Oldenburg), Matic Rebec (Krka), Žan Mark Šiško (Cibona), Miha Vašl (Zlatorog), Gašper Vidmar (Banvit), Saša Zagorac (Union Olimpija).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rcarlos
12. 06. 2016 11.50
+0
Nwm kje sta brata Lorbek in pa Begič... Temu očitno nekaj stvari glede košarke ni jasno... Kot kaže so košarkarji recimo iz Portoroža kvalitetnejši od te trojice :D ... Adijo EP 2017 :)
dannyer
10. 06. 2016 13.33
-5
Ni povabil Begiča, brata Lorbek , niti ni probal stopiti v stik z udrihom ???da ne omenim vujačiča . naloga selektorja je, da stopi z vsemi v stik ne glede na preteklost . potem pa v pripravah poišče 12 terico, ki bo sinhrona . za to pa nam nikoli ne rata če pa trenerji ne naredijo tistega kar delajo v tujini .
poluks25
10. 06. 2016 09.35
+0
zakaj pa ne bo nobene tekme v stozicah???, mamo konkretno dvorano in pol igramo v starem tivoliju...
hohner77
10. 06. 2016 09.32
-2
A Udrih ni povabljen?
retropil
09. 06. 2016 17.56
+3
sami prijatelji slovenije predhodni komentatorji... :)
ZelenGrm
09. 06. 2016 16.17
-7
samo da ni slokarja pa sem vesel
grumf
10. 06. 2016 08.55
-1
Jest nisem glih vesel.. Je pa res, da že 10 let čakam, da enkrat eksplodira. pa zgleda da nam nikol dočaku.
.jest
10. 06. 2016 17.29
-2
Dragić, Vujačić, Begić, če bi bil jaz eden izmed njih ne bi nikoli zaigral za slovenceljne. Malo si preberite komentarje o nogometni reprezentanci na ć.
catman
09. 06. 2016 16.16
-7
Aja? Goran reče, da bo špilal kvalifikacije, pa je kao Kokoškov đek? Mislim, če ta nov model ne bi povabil Gorana..... Lukec se pa že naj enkrat za vselej izjasni, če misli igrati za Slo repko, ali bo prodana dušica.
a.kralj1994
09. 06. 2016 14.20
+9
Helios je prvak, pa nima igralca v repki...zdej a Helios nima nobenga slovenca v ekipi al nima nobenga tok doberga igralca, da bi lahko bil v repki...pa tok se hvalijo, da imajo ogromno otrok v klubu (baje da okrog 700 !?!?) ja kje pa so potem tile ta mladi domžalčani??? sj so v vseh kategorijah prvaki...a ni tko? a se motm?