Košarka

VIDEO: Kokoškov predstavil seznam reprezentance, predsednik Erjavec kot cilj izpostavil medaljo

Ljubljana, 29. 06. 2017 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./M.G./STA
Komentarji
8

Selektor slovenske moške članske reprezentance Igor Kokoškov je predstavil imena 19 košarkarjev, ki jih je povabil na priprave pred EP. Na seznamu je tudi Anthony Randolph, ni pa Alena Omića, Zorana Dragića in Jake Klobučarja. Začetek priprav je 19. julija, Goran Dragić, ki ima pohvalne besede za Randolpha, se bo ekipi pridružil 1. avgusta.

Več videovsebin
  • Goran Dragić o Dončiću, Randolphu in reprezentanci
    01:28
    Goran Dragić o Dončiću, Randolphu in reprezentanci
  • Izjava predsednika KZS Mateja Erjavca
    01:26
    Izjava predsednika KZS Mateja Erjavca

Slovenci bodo v pripravljalnem obdobju, ki se bo začelo 19. julija, odigrali devet pripravljalnih tekem. S pripravami bo začelo osemnajst košarkarjev, 1. avgusta pa se bo soigralcem zaradi pravil lige NBA pridružil še Goran Dragić. Na spisku selektorja Igorja Kokoškova je sedem košarkarjev, ki za Slovenijo še nimajo uradnega nastopa (Bolčina, Dončič, Hrovat, Kosi, Mahkovic, Randolph in Šiško), enajst igralcev na seznamu pa je lani v kvalifikacijah Sloveniji priigralo nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu.

Atnhony Randolph še nima slovenskega potnega lista, a naj bi ga dobil v kratkem in ker lahko v reprezentanci nastopi le en naturalizirani igralec, sta tako odpadla Alen Omić oziroma Mirza Begić. Na seznamu tudi ni poškodovanih Zorana Dragića in Jake Klobučarja. Kokoškov se je pogovoril z Omićem, ki je kot naturalizirani igralec igral za Slovenijo v zadnjem obdobju. Selektor je dejal, da je bil ta pogovor "zelo težak, saj je Omić čustveno sprejel dejstvo, da ne more na EP, toda ta odločitev ni proti njemu, ampak smo jo sprejeli zato, da naredimo ekipo, ki bo ustreznejša za EP". Tudi o Begiću je selektor menil, da ta čas še sodi med tiste, ki jih ekipa potrebuje na EP. Bo pa Kokoškov zelo pogrešal Zorana Dragića:  "Zelo bo manjkal, tako zaradi energije, borbenosti in srčnosti, ki jo vnaša na igrišču in tudi izven njega. Če vprašaš, kakšna je reprezentanca Slovenije, jo z Zoranom Dragićem najbolje opišeš. Žal še ni dokončal rehabilitacije, ki poteka sicer dobro in upamo, da se bo čim prej vrnil v reprezentanco."

Selektor je veliko besed namenil tudi pojasnilu odločitve izbora Randolpha. "Luka Dončić ni sodeloval pri, da tako rečem, lobiranju, da pride v ekipo Randolph, je pa dal ustrezne informacije, ne le tega, kako igra, ampak predvsem kako se obnaša v slačilnici in na splošno v življenju. Lahko igra na mestu krilnega centra ali centra, zato lahko popolni praznino, ki nastaja v ekipi. Med tistimi, ki bi lahko prišli v krog tistih, ki bi jih uvrstili kot naturaliziranega igralca v reprezentanco, je izpolnjeval največ kriterijev. Poleg tega ima izkušnje z igranjem in življenjem v Evropi, preveč tvegano bi bilo, če bi pripeljali koga neposredno iz ZDA," je izbor pojasnil Kokoškov.

Po besedah predsednika Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Mateja Erjavca, ki je včeraj obiskal Gorana Dragića, je cilj ekipe medalja, "kar je izpostavil tudi Dragić, in če si to želijo igralci, jih bo pri tem zveza tudi podprla". Po njegovem mnenju bo pomembna že prva tekma s Poljsko 31. avgusta. Erjavec je ob tem zatrdil, da se bodo v zvezi potrudili, da bo Randolph dobil državljanstvo. "To se bo zgodilo ob ugodnem razpletu tik pred zborom reprezentance 19. julija v Zrečah, saj je 11. julija seja parlamenta, kjer naj bi sprejemali spremembe zakona o izredni naturalizaciji za potrebe slovenskega športa, nato pa mora odločitev o podelitvi državljanstva Randolphu sprejeti še vlada," je navedel Erjavec.

Selektor Igor Kokoškov in predsednik KZS Matej Erjavec.
Selektor Igor Kokoškov in predsednik KZS Matej Erjavec. FOTO: 24ur.com
Po besedah selektorja Kokoškova je v slovenski skupini izjemno močna Francija in tudi vedno neugodna Grčija. "Toda mi nikogar ne podcenjujemo, nikogar pa se ne bojimo in se bomo na vsaki tekmi borili kot levi. Pet tekem v skupinskem delu nas čaka v sedmih dnevih in moramo zato 'podaljšati' klop, da bi igrali vsi, ki bodo odšli na Finsko, ter da bo ekipa na ta način ves čas turnirja lahko igrala na visoki ravni. Cilji so visoki. Želimo dobiti prvo tekmo, tekma s Poljsko bo ključ za pot v Istanbul," je dejal srbski trener na slovenski klopi Kokoškov.

Slovenska reprezentanca bo na evropsko prvenstvo odpotovala 28. avgusta. Slovenci bodo nastopali v skupini A na Finskem. Našim košarkarjem je pripadla čast, da odigrajo prvo srečanje na jubilejnem 40. evropskem prvenstvu. V četrtek, 31. avgusta, se bodo Slovenci pomerili s Poljsko. V soboto, 2. septembra, Slovenijo čaka obračun proti domači Finski, v tretjem kolu pa se bo četa Igorja Kokoškova srečala z Grčijo. Po dnevu premora Slovence čaka tekma z Islandijo, v zadnjem kolu pa se bodo naši košarkarji pomerili še z izbrano vrsto Francije. V drugi del, ki bo potekal v turškem Istanbulu, napredujejo štiri najboljše reprezentance.

Seznam košarkarske reprezentance
Seznam košarkarske reprezentance FOTO: 24ur.com

Širši seznam reprezentance:
Jaka Blažič (branilec, Baskonia, Španija), Tomaž Bolčina (center, Helios Suns, Slovenija), Vlatko Čančar (krilo, Mega Leks, Srbija), Žiga Dimec (center, Krka, Slovenija), Luka Dončić (branilec, Real Madrid, Španija), Goran Dragić (organizator igre, Miami Heat, ZDA), Gregor Hrovat (krilo, Union Olimpija, Slovenija), Jan Kosi (krilni center, Sixt Primorska, Slovenija), Miha Lapornik (branilec, Bilbao Basket, Španija), Blaž Mahkovic (krilni center, Igokea, Bosna in Hercegovina), Edo Murić (krilo, Banvit, Turčija), Aleksej Nikolić (branilec, Brose Baskets, Nemčija), Klemen Prepelič (branilec, Limoges, Francija), Anthony Randolph (krilni center, center, Real Madrid, Španija - še nima slovenskega državljanstva), Matic Rebec (organizator igre, Krka, Slovenija), Luka Rupnik (organizator igre, Fuenlabrada, Španija), Žan Mark Šiško (organizator igre, Ilirija, Slovenija), Gašper Vidmar (center, Banvit, Turčija), Saša Zagorac (krilni center, Parma, Rusija);

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Breder1805
30. 06. 2017 14.28
+1
ojoj samo eden naturaliziran?? Kaj pa so potem ostali Zagorac? Prepelić? Nikolić? Murić? Mahković? Dragić,.....? Haloooo pol pa še Omić, ? Kdaj pa bo objavljena postava slovencev?
bent2
29. 06. 2017 17.14
+1
Vedno (ampak res vedno) pri teh reprezentančnih akcijah nekdo izvisi. Bodisi zaradi poškodbe ali pa kakšnih drugih mahinacij. Če ne bi bilo tega, bi bila Slovenija v samem vrhu evropske košarke že najmanj desetletje. Škoda. Ampak, da vas malo potolažim: tudi en sam igralec lahko dela razliko. Samo poglejte npr. Nemčijo...ko je bil Nowitzki na vrhuncu, so osvajali tudi medalje, čeprav je bil ostali kader povprečen, ali celo podpovprečen. V tej akciji bo Slovenija imela 2 vrhunska košarkarja +Randolpha, ki je imel nedolgo nazaj tudi zajetno minutažo in dobro statistiko v NBA (drugače ga kot igralca ne poznam), in pa ostali nadebudni a še vedno po kvaliteti povprečni kader. Mogoče bo to tokrat dovolj.
Jure Strle
29. 06. 2017 17.13
-2
če jim pa z to ekipo kaj rata osvojit pol pa svaka čast
revolution17
29. 06. 2017 13.15
+11
Super ekipa!!! Pogrešam edino Domna Lorbeka in Slokarja, pa tudi škoda da se je Zoran Dragić poškodoval..
provokatorr
29. 06. 2017 17.04
+2
zoran dragič naj bi se ekipi priključil kasneje, ko bo saniral poškodbo. okrog 1.8
revolution17
29. 06. 2017 18.17
+3
Dloading
29. 06. 2017 18.57
+1
provokatorr
29. 06. 2017 13.04
+9
žal slovenija z veliko boljšimi ekipami od te ni osvojila medalje, ker je bilo preveč težkih karakterjev. upam, da jim letos končno uspe.