Košarka

Košarkarice odštevajo dneve do začetka kvalifikacij za Eurobasket

Kranjska Gora, 03. 06. 2014 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ženska košarkarska reprezentanca se nahaja pred sklepnim delom priprav v kvalifikacijah za nastop na EP. Zadnji del bodo opravile v Zrečah. Od tam bodo odpotovale proti Slovaški, kjer jih v Košicah v nedeljo čaka prva tekma kvalifikacij za nastop na EuroBasketu 2015.

V zadnji teden priprav se članice podajajo z dobro popotnico. Po prvem porazu v pripravljalnem obdobju pred dobrim tednom dni proti Črnogorkam so minuli konec tedna nanizale dve zmagi proti Finkam. "V zadnjem tednu smo največ pozornosti namenili uigravanju in odpravljanju napak iz prejšnjih tekem ter dodali še nekaj napadalne kombinatorike, uigravali pa smo tudi rezervne obrambne različice. Tekmi s Finsko sta nam prišli zelo prav, saj so se Finke predstavile kot izredno agresivna in čvrsta ekipa. S prilagajanjem smo imeli predvsem v prvi tekmi nekaj težav, v drugi tekmi pa smo reagirali bolje," uvodoma strne misli selektor Tomo Orešnik.

Helena Boada
Helena Boada FOTO: KZS

Njegove izbranke so bile v petek z 19 točkami Nike Barič od Skandinavk boljše z 71:67, v nedeljo, tedaj zaradi viroze brez Trboveljčanke ter Tine Jakovine, ki je na prvi tekmi prejela močan udarec v nos, pa še s 87:82. Učinek Baričeve sta v drugo uspešno nadomestili Teja Oblak (16 točk in pet podaj) in Helena Boada (10 točk in štiri podaje), medtem ko sta bili med opaznejšimi posameznicami na obeh tekmah kapetanka Sandra Piršič (12 in 18 točk) ter Eva Komplet (17 in 13 točk). "Zadnja tekma je pokazala, da smo naredili korak naprej v napadu, ki je deloval dobro. Pokazali smo raznovrstno igro, našli smo pravo ravnotežje med igro po globini in zunanjo linijo, dobro izkoriščali razpoložene igralke, žal pa si še vedno privoščimo preveliko število izgubljenih žog. Veseli me, da so nosilke igre dvigajo v pripravljenosti in da smo dvignili naš učinek," nadaljuje Gorenjec na slovenski klopi, ki obenem pripomni: "Malce manj sem zadovoljen z obrambo, kjer se na trenutke odzovemo premalo zbrano in tekmicam omogočimo lahek koš."

Naša dekleta bodo imela za odpravo napak še nekaj dni. Od torkovega popoldneva bodo trenirala v Zrečah. Iz vznožja Rogle jih v petkovih večernih urah nato čaka pot na Slovaško. Prvi preizkus v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bosta prihodnje leto gostili Madžarska in Romunija, bo na sporedu že v nedeljo ob 18. uri. "Zadnji teden priprav bo namenjen pripravi na prvo tekmo s Slovaško. O Slovakinjah smo že dobili večino informacij, ogledali smo si že prve tekme. Menim, da imamo dovolj časa, da se na njih ustrezno pripravimo, obenem pa še dvignemo nivo svoje igre," zaključuje selektor Orešnik, izbrano vrsto vodi drugo leto zapored.

Teja Oblak
Teja Oblak FOTO: KZS

Naša dekleta se bodo sicer v kvalifikacijah merila v skupini A, kjer bodo poleg Slovakinj nastopale še Poljakinje in Luksemburžanke (seznam vseh tekem tukaj). Na EuroBasket bosta napredovali najboljši reprezentanci iz skupine. Ženska članska reprezentanca med evropsko reprezentančno smetano do danes še ni nastopila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.