Košarka

VIDEO: KZS podpira FIBA in je prepričana, da ni podlage za suspenz

Ljubljana, 20. 04. 2016 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./N.P.
Komentarji
3

Pri Košarkarski zvezi Slovenije so odgovorili na dopis Fiba Europe, v katerem so uvedli suspenz za slovenske reprezentance in klube. KZS so prepričani, da ni podlage za kazen, saj slovenska reprezentanca nima nikakršnih povez z Jadransko ligo in podjetjem ECA.

Fiba Europe je pred dnevi Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) poslala pismo, v katerem Evropska košarkarska zveza Sloveniji prepoveduje nastope na tekmovanjih pod njenim okriljem, med drugim tudi članski reprezentanci v letošnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in nato tudi na EP, ki bo leta 2017. Iz tekmovanj Fiba Europe so izključeni vsi klubi in vse mlajše reprezentančne selekcije. Kot razlog je FE navedla sklenitev sodelovanja med Jadransko ligo in podjetjem ECA (Euroleague Commercial Assets), pod okriljem katerega potekata tekmovanji Evroliga in Eurocup.

Na ponedeljkovi redni seji KZS je zadevo obravnaval Izvršni odbor, KZS pa se je do podanega roka odzvala na navedbe in obtožbe Fiba Europe v dopisu ter ji posredovala odgovor. KZS je v tem pismu FIBA Europe sporočila, da jo podpira pri sprožitvi postopkov proti domnevnemu protikonkurenčnemu in nelegalnemu ravnanju ECA. Ob tem je znova poudarila podporo krovni evropski košarkarski zvezi pri ustanavljanju FIBA lige prvakov, obenem pa izpostavila, da bi jasni pogoji za uvrščanje, več podrobnejših informacij in izogibanje stalnim spremembam to tekmovanje naredilo bolj transparentno in kredibilno.

KZS je preverila navedbe FIBA Europe, o sklenitvi sodelovanja med ECA in Jadransko ligo, ki je v lastništvu 12 klubov, od tega dveh slovenskih. Trditve FIBA Europe so se izkazale za resnične, a KZS je prepričana, da ni podlage za suspenz njene moške članske reprezentance s tekmovanj pod okriljem FIBA Europe.

Fiba Europe je suspendirala tudi slovensko moško člankso reprezentanco.
Fiba Europe je suspendirala tudi slovensko moško člankso reprezentanco. FOTO: EuroBasket
Razlogi za takšno stališče KZS so naslednji:
- KZS ne podpira domnevno nelegalnih potez ECA,
- noben klub pod okriljem KZS ni sklenil nobenega direktnega dogovora z ECA; dogovor je bil očitno sklenjen med Jadransko ligo, kot samostojnim in neodvisnim pravnim subjektom, in ECA,
- glede na dopis FIBA Europe Jadranski ligi z 29. junija 2015 in nadaljnji korespondenci je to tekmovanje uradno priznano s strani FIBA Europe,
- KZS ni lastnik in nima nobenih glasovalnih pravic ali drugih vplivov na Jadransko ligo, dokler tekmovanje deluje v skladu z okviri FIBA Europe in je od nje uradno priznano.

Zapisali so še: Na KZS verjamemo, da mora FIBA Europe svoje pomisleke in obtožbe nasloviti le na Jadransko ligo, smo pa pripravljeni zagotoviti, da bodo klubi nadaljevali s spoštovanjem vseh pravil FIBA Europe, a menimo, da mora FIBA Europe najprej razrešiti konflikt z ECA in Jadransko ligo, namesto da je s tekmovanj suspendirala slovensko moško člansko reprezentanco, ki z njima nima nikakršne povezave. KZS je še poudarila, da dokler je Jadranska liga samostojen pravni subjekt in ima status uradno priznane organizacije s strani FIBA Europe, ne more trpeti nobenih posledic odločitev in dejanj te lige.

KZS je poudarila, da dokler je Jadranska liga samostojen pravni subjekt in ima status uradno priznane organizacije s strani FIBA Europe, ne more trpeti nobenih posledic odločitev in dejanj te lige. V primeru, da FIBA Europe Jadranski ligi prekliče status uradno priznanega tekmovanja, KZS slednje ne bo več podpirala. KZS je tudi izrazila upanje, da bo njena obrazložitev pomagala FIBA Europe k preklicu nepravičnega in neutemeljenega suspenza.

Predsednik KZS Matej Erjavec (desno) in selektor Igor Kokoškov.
Predsednik KZS Matej Erjavec (desno) in selektor Igor Kokoškov. FOTO: Damjan Žibert
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danica Krajnc
20. 04. 2016 20.28
+3
Vsak dan nove nerazumne odločitve !
User416781
20. 04. 2016 14.15
+7
Če drži, kar je navedeno, je ta zgodba zrela za tožbo...
catman
20. 04. 2016 17.07
+5