Košarka

Liga ABA bo doživela spremembe

Beograd, 14. 04. 2015 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred začetkom končnice v košarkarski ligi ABA so se v torek v Beogradu sestali predstavniki klubov, ki nastopajo v njej. Na sestanku so razpravljali o odločitvi Evropske košarkarske zveze, da liga ABA ni v skladu z njenimi pravili in zahtevami ter je zato ne priznava.

"V cilju napredka lige ABA, dvigu njene kakovosti in prilagajanju potreb in interesov klubov je bila na sestanku klubov lige ABA s predstavniki vodstva lige ABA/ABA Sidra d. o. o., ki je potekal 13. aprila v Beogradu, sprejeta odločitev, da se do 5. maja 2015 izdela predlog normativnih aktov za preobrazbo lastniške in vodstvene strukture lige ABA/ABA Sidra d. o. o., o čemer se bo razpravljalo na skupščini," so predstavniki klubov lige ABA in predstavniki vodstev lige ABA/ABA Sidro d. o. o. zapisali v sporočilu za javnost.

V Beogradu so se sestali predstavniki klubov lige ABA in se dogovorili, da bodo ligo preoblikovali po vzoru evrolige.
V Beogradu so se sestali predstavniki klubov lige ABA in se dogovorili, da bodo ligo preoblikovali po vzoru evrolige. FOTO: ABA liga

Na sestanku v Beogradu so bili predstavniki ekip Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda Telekom, Krka, Mega Leks, Metalac Farmakom, MZT Skopje Aerodrom, Union Olimpija, Partizan NIS, Zadar in predstavniki lige ABA/ABA Sidro d. o. o. Dogovorili so se, da bodo novo strukturo lige ABA oblikovali po vzoru evrolige oziroma, da bo lastniška in upravljavska struktura v rokah klubov. Dogovorili so se za nov koncept lige, medtem ko so od vodstva lige ABA zahtevali, da v sodelovanju s podjetjem Deloitte v najkrajšem možnem času pripravi načrt preobrazbe lastniške in vodstvene strukture. Načrt preobrazbe bodo predstavili takoj po koncu končnice lige ABA ali najpozneje do 15. maja.

Rok za uveljavitev sprememb je 15. julij, ko je predviden žreb za sezono 2015/16. Predstavniki klubov so se strinjali, da je dala liga ABA velik prispevek k uveljavitvi in dvigu kakovosti klubov in košarke na območju celotne regije. Dolga leta je bila edina pot za sodelovanje klubov iz regije v najbolj pomembnih evropskih klubskih tekmovanjih, kar je prednostna naloga tudi v prihodnjem obdobju. V cilju nadaljnjega razvoja košarke v regiji razmišljajo tudi o uvedbi druge lige ABA, ki bi jo lahko oblikovali že v bližnji prihodnosti.

Klubi lige ABA so ob koncu sporočila za javnost še zapisali, da so prepričani, da bodo nacionalne košarkarske zveze podprle spremembe lige ABA/ABA Sidro d. o. o., saj bi na ta način ohranili regionalno tekmovanje, ki je v skupnem interesu košarke v regiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.