Košarka

Maljković: Tisti pozitivni 'mangup' je v slovenski reprezentanci Goran Dragić

Pjongčang, 10. 02. 2018 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden od gostov Slovenske hiše v olimpijskem Pjongčangu je bil nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance, zdaj pa predsednik Olimpijskega komiteja Srbije Božidar Maljković. Legendarni strokovnjak je obudil čase, ko je vodil slovensko reprezentanco, spomini pa niso le lepi, ampak tudi grenki.

Božidar Maljković
Božidar Maljković FOTO: Aljoša Kravanja
"Ob tej priložnosti čestitam slovenski reprezentanci za zlato na evropskem prvenstvu. Jaz sem za Slovence navijal v Turčiji, navijam tudi za druge slovenske reprezentance. Z nekaterimi sem v rednem stiku, kot sta brata Dragić. Tudi tu v Pjongčangu bom navijal za Slovence, čeprav priznam, da nimam pojma o zimskih športih. Prepričan sem, da tisti, ki misli, da se spozna na dva športa, nima pojma niti v svojem osnovnem," je simpatije Sloveniji naklonil Božidar Maljković in dodal, da je v Slovensko hišo prišel pozdravit prijatelje iz komitejev nekdanje Jugoslavije, zaželeti Sloveniji uspešne olimpijske igre, hkrati pa spiti kozarček penine in nekaj pojesti.
V okviru kvalifikacij za SP Slovenijo 23. februarja v Podgorici čaka tekma z reprezentanco Črne gore, 26. februarja pa jih v Minsku čaka še reprezentanca Belorusije.

Maljković še vedno jezen na makedonskega sodnika
Seveda pa se ni mogel izogniti slovenskim novinarjem in tudi vprašanjem o slovenski košarkarski reprezentanci. Ta je pod njegovim vodstvom na domačem prvenstvu leta 2013 osvojila peto mesto, a Maljković pravi, da bi si zaslužila več. "Če nas v tekmi proti Hrvaški ne bi ukradel makedonski sodnik, bi osvojili kolajno. Tega Makedonca iz Skopja še vedno psujem, nimajo ga radi niti doma. Če nas ne bi ogoljufal, bi se izognili Franciji, pometli z Ukrajino in osvojili odličje. So ga pa Slovenci zdaj," je dejal Maljković, ki pa si vendarle jemlje nekaj zaslug za slovenski uspeh na zadnjem prvenstvu, saj je selekcioniral večino igralcev.

"Meni je uspelo nekaj, kar prej ni nobenemu drugemu, kot je rekel Janez Drvarič. Jaz sem edini uspel prepričati predsednike klubov, da so mladi igralci prihajali trenirat v času končnice prvenstva. Zamenjati sem moral dva trenerja, igralcev pa ne. A obstaja kakšen nadarjen mladi igralec, ki ga jaz nisem odkril. Dončića nisem mogel, Randolpha tudi ne, takrat smo se odločili, da so v ekipi le slovenski igralci," se obdobja na klopi spominja Srb, ki ima tudi nekaj nasvetov, kakšen mora biti selektor Slovenije.

Božidar Maljković
Božidar Maljković FOTO: STA
"Ne nudim se, meni kaj takega ni več treba, ni mi potrebna ne slava ne hvala, toda selektor mora delati na podoben način, kot sem sam. Mora zbrati nadarjeno mladino, selekcionirati najboljše in jih držati v petek, soboto in nedeljo," meni Srb, ki ga poleg rezultata v zvezi s Slovenijo moti še nekaj: "Nekateri slovenski novinarji so sramotno pisali, da sem vzel ogromno denarja. To je laž, jaz sem bil plačan kot trener ekipe iz lige Aba. Povem še to, vprašajte vodstvo zveze, ali sem kdaj zahteval denar za bencin, a tri leta, razen sezone, ko se bil v Krasnodarju, sem se praktično vsak konec tedna vozil iz Beograda do Ljubljane."
Ob tej priložnosti čestitam slovenski reprezentanci za zlato na evropskem prvenstvu. Jaz sem za Slovence navijal v Turčiji, navijam tudi za druge slovenske reprezentance. Z nekaterimi sem v rednem stiku, kot sta brata Dragić. Božidar Maljković

Maljković o igralcih in trenerjih s posebnim značajem
Predsednik srbskega komiteja zatrjuje, da ima košarka v Sloveniji veliko tradicijo, da ni imela samo Iva Daneua, ampak še vrsto drugih odličnih igralcev, ampak ji je, kot tudi v drugih moštvenih športih, manjkal trener ali igralec s posebnim značajem, imenoval ga je "mangup": "To je v slovenski košarkarski reprezentanci Goran Dragić. Je pa tudi izreden človek, da o njegovih igralskih kvalitetah ne govorim. V rokometu vam je to potrebno predrznost dal moj prijatelj Vujović, bandit iz Čačka, z njim sva bila skupaj v Barceloni. Dal vam je tisto, česar nimate. Jaz sem k Jugoplastiki, ki ste jo novinarji razglasili za najboljšo ekipo vseh časov, v katero pa bi takoj uvrstil Dragića, iz Beograda pripeljal Sretenovića, a ne zato, ker bi bil ne vem kako dober igralec, ampak ker je bil beograjski mangup. Kukoč, Radja, Perasović pa so se predrznosti naučili od njega."

Božidar Maljković in Goran Dragić
Božidar Maljković in Goran Dragić FOTO: Damjan Žibert
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deko
11. 02. 2018 22.10
+1
Nebom rekel da je napačen, mogoče preveč ciničen in vročekrven k večjem. Je pa res da je reprezentanco po zdovcu sestavil prav on. Če primerjamo zdovčevo četo in zdejšnje prvake potem najdemo zgolj 6 košarkarjev iz prejšnjih selekcij vidmar nikolič dragič zagorac blažič in prepelič. Je pa ključno potezo naredil prav kokoškov da nebo pardona.. selekcijoniral je le najbol pripravljene ali jih pripravil najbolje...
rossi66
10. 02. 2018 16.47
-6
Zakaj ima ta model oznako Legendarnega?
alpheca 1
10. 02. 2018 17.42
+12