Košarka

VIDEO: Na klop Barcelone se vrača prekaljeni trenerski lisjak Svetislav Pešić: arhitekt Barcine trojne krone 

Barcelona, 09. 02. 2018 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Košarkarska ekipa Barcelone je po koncu sodelovanja s Sitom Alonsom ustoličila novega trenerja: srbski strokovnjak Svetislav Pešić je bil po poročanju medijev na Iberskem polotoku osebna želja predsednika Josepa Marie Bartomeua, 68-letni Novosadčan pa se v klub vrača po skoraj 14 letih.

Svetislav Pešić se je z Barcelono pred več kot desetletjem razšel s podanim odstopom, izkušeni košarkarski strokovnjak pa se zdaj vrača na klop Barce, ki ji tudi v tej sezoni pod koši ne gre prav nič po načrtih. Člansko moštvo tudi pod taktirko zadnjega stratega Sita Alonsa ni izšlo iz precejšnje rezultatske krize, predsednik Josep Maria Bartomeu pa se je odločil za povratek 68-letnega Srba Pešića, ki bo, vsaj zaenkrat, klubu pomagal le do konca sezone. Z Barcelono je do svojega odhoda osvojil dva državna naslova in tudi Evroligo (2002/03) ter španski pokal. Španski mediji že obujajo spomine na dan, ko je Pešić presenetil vse z napovedjo, da zapušča katalonsko prestolnico. Šlo naj bi za spor s takratnim generalnim direktorjem kluba Valerom Rivero, ki ga je Pešić nagnal s treninga.

Pešić (na fotografiji) ima za seboj lovorik polno trenersko kariero.
Pešić (na fotografiji) ima za seboj lovorik polno trenersko kariero. FOTO: Reuters

"Nisem mogel sprejeti, da je nekdo, ki ne pozna košarke, odločal o meni, o mojem poklicu, moji družini, moji prihodnosti in o ekipi, za katero sem odgovarjal," je takrat izjavil Pešić. "Do konca se bom boril za moje dostojanstvo in za dostojanstvo košarke, a najpomembnejša je ekipa in nisem želel uničiti ambienta. Želel sem se upokojiti v klubu, s katerim sem osvojil štiri naslove," je še povedal srbski trener, ki je poslovilno novinarsko konferenco sklenil z vzklikom "Živela Barca in živela Katalonija!"

Pomagal mu bo dolgoletni prijatelj
Tudi zato ga imajo navijači v zelo lepem spominu. Radi se seveda spominjajo tudi izjemne ekipe s Šarunasom Jasikevičiusom, Dejanom Bodirogo, Juanom Carlosom Navarrom, Rodrigom de la Fuentejem, Gregorjem Fučko, Robertom Duenasom, Andersonom Varejaom in drugimi, ki so si pod Pešićevo taktirko pokorili Španijo in Evropo (osvojili so trojno krono). Pešić je od leta 2012 treniral münchenski Bayern, kjer je njegov sin Marko Pešić generalni direktor. Bavarce je popeljal do prvega državnega naslova in se od Münchna poslovil leta 2017: uradno pojasnilo so bili zdravstveni razlogi, prestal je namreč operacijo kolena in dolgo časa okreval.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pešić je kariero začel pri sarajevski Bosni. s katero je postal jugoslovanski državni in pokalni prvak, bil je selektor Nemčije in Jugoslavije, na klopi Nemčije je presenetil svetovno javnost z zmago na evropskem prvenstvu leta 1993. V Nemčiji je treniral tudi berlinsko Albo, kjer je prav tako slavil državni naslov in dvignil tudi pokal Radivoja Korača, kar je bil prvi evropski naslov kakšne nemške ekipe. Z Jugoslovani je leta 2001 osvojil naslov evropskih, leto kasneje pa še naslov svetovnih prvakov.

Pripravljen pomagati svojemu klubu
Od klubov je vodil še Rhein Energie Köln, Lottomatico Romo, Akasvayu Girono, Dinamo Moskvo, Crveno zvezdo in Valencio. Z Girono je bil leta 2007 zmagovalec Evropskega pokala. Njegov pomočnik na klopi Barce bo 55-letni Ricard Casas, osebni prijatelj z dolgo kariero v španskem prvenstvu, Casas je vodil tudi Venezuelo in Angolo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Moramo iti korak za korakom, do konca sezone je še veliko tekem in še naprej moramo tekmovati v Evroligi, v prvenstvu pa bomo poskusili zasesti čim višje mesto," je na petkovi predstavitvi v Barceloni povedal Pešić. "Imamo ekipo z zelo izkušenimi igralci, delati bo potrebno tudi na samozavesti. Sezone še ni konec. Pripravljen sem pomagati mojemu klubu."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.