Košarka

NBA: Sterling odpovedal prodajo in napovedal boj za pravico

Los Angeles, 10. 06. 2014 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Donald Sterling je prek svojega odvetnika Maxa Blecherja preklical že dogovorjeno prodajo košarkarske ekipe lige NBA Los Angeles Clippers nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju Microsofta Stevu Ballmerju za dve milijardi dolarjev.

"Dogovor odpade," je v e-mailu ameriški televizijski mreži ESPN sporočil Sterlingov pravni zastopnik. Sterling je obenem odvetniku naročil, naj nemudoma sproži postopke za vložitev odškodninske tožbe v višini kar ene milijarde dolarjev proti vodstvu lige NBA in komisarju Adamu Silverju. Gre za nov zaplet v zvezi s prodajo moštva Los Angeles Clippers. Sterling je najprej privolil v prodajo, potem ko ga je komisar lige Silver konec aprila kaznoval z denarno kaznijo v višini 2,5 milijona dolarjev in izključitvijo iz lige zaradi rasističnih izjav. Sterlingova privolitev v prodajo ni bila nujno potrebna, saj ga je njegova žena Shelly Sterling že pred tem uspešno razglasila za neprištevnega in se je potem sama pogajala naprej.

"Odločil sem se, da se bom boril za svoje pravice. Zavedam se, da v tem trenutku nisem med najbolj priljubljenimi, vendar pa sem vseeno prepričan, da ne bi bilo treba poteptati moje pravice do zasebnosti in do poštenega sojenja. Odločil sem, da se bom boril, da ohranim klub v svoji lasti," je dejal Sterling za televizijsko mrežo NBC. Nepremičninski mogotec judovskega rodu je klub kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev, v skladu z zdaj preklicano prodajo pa bi Sterlingu pripadla polovica kupnine, torej milijarda dolarjev. "Že od začetka nisem bil naklonjen prodaji kluba Los Angeles Clippers, ki sem ga gradil kar 33 let," je za ameriške medije še dejal Sterling.

"Čeprav to ni opravičilo za izjave, si kot vsak drugi Američan nisem predstavljal, da se bo javno objavil moj zasebni pogovor. Prepričan sem, da je Adam Silver ravnal v naglici, ko je nezakonito odredil prisilno prodajo moštva LA Clippers, meni pa za vse življenje prepovedal delovanje v NBA in mi naložil globo. To, kar je Adam Silver naredil, je bilo narobe, saj ni pred tem izpeljal kakršnekoli preiskave," je še dejal Sterling.

Donald Sterling
Donald Sterling FOTO: Reuters

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lightning
10. 06. 2014 19.37
+12
vsak ima pravico sam izbirat s kom se bo družil in izražat mnenje o drugih. enako ma najbrž ata pravico te zadeve regulirat svoji sponzoruši....
blef
11. 06. 2014 08.12
MesOjediPinGvin
10. 06. 2014 17.07
+9
Kazen je res nepravična, razen denarne, seveda. Po drugi strani pa Sterling nima pravice ozmerjat kogarkoli in ga žalit. Se je obnašal, kot da je vse njegovo.
dannyer
10. 06. 2014 13.50
+12
edino pravilno . boj za pravico .upam da zmagaš in premagaš prave skrajneže .
lightning
10. 06. 2014 16.37
+6