Košarka

Pelikani izbrali 18-letnega Williamsona, Olimpijin Šamanić k San Antoniu

New York, 21. 06. 2019 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V severnoameriški poklicni košarkarski ligi NBA je bil začetek koledarskega poletja v znamenju nabora. Moštvo New Orleans Pelicans, ki je imelo pravico do prvega izbora, je izbralo 18-letnega Ziona Williamsona.

Medtem ko se lani do zadnjega trenutka ni natančno vedelo, kako bodo razvrščeni prvi trije kandidati - na koncu je bil prvi izbor DeAndre Ayton (Phoenix Suns), drugi Marvin Bagley III (Sacramento Kings), tretji Slovenec Luka Dončić (Atlanta Hawks, ki ga je odstopila Dallas Mavericksom), je bilo letos vsem praktično jasno, kdo je številka ena.

To je 201 centimeter visoki in 129 kilogramov težki Zion Williamson iz univerze Duke (v NCAA je v edini odigrani sezoni dosegel povprečje 22,6 točk in 8,9 skokov), ki mu poznavalci napovedujejo blestečo kariero v ligi NBA. Zaradi izjemnih fizičnih lastnosti, odlične telesne koordinacije, visokega košarkarskega IQ in zmagovalne miselnosti naj bi že v prvi sezoni postal eden vodilnih igralcev v ligi NBA.

Zionu Williamsonu mnogi košarkarski strokovnjaki in zanesenjaki napovedujejo blestečo kariero v ligi NBA.
Zionu Williamsonu mnogi košarkarski strokovnjaki in zanesenjaki napovedujejo blestečo kariero v ligi NBA. FOTO: AP

Moran v Memphis, Barrett h Knicksom
Drugi letošnji izbor je tudi košarkar iz Severne Karoline Ja Morant, ki ga je izbrala ekipa Memphis Grizzlies. Kot tretji so izbirali v ekipi New York Knicks in izbrali Williamsovega univerzitetnega kolega RJ Barretta.

Ni še jasno, v katerem klubu bo zaigral branilec Univerze v Virginii De'Andre Hunter, ki je četrti izbor in bi samodejno pripadel Los Angeles Lakersom. A imajo pri tem izboru svoje načrte tudi v ekipah Atlanta Hawks in New Orleans Pelicans.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogovarjanje je povezano s selitvijo Anthonyja Davisa iz New Orleansa v Los Angeles k Lakersom. Jezerniki so četrti izbor letošnjega nabora Hunterja odstopili Atlanti za tri košarkarje iz letošnjega nabora, osmega, 17. in 33., potem ko so Lakersi pravico do prvega izbora odstopili New Orleansu.

Zasedba Cleveland Cavaliers je kot petega na izboru izbrala Dariusa Garlanda, Phoenix Suns so kot šestega izbrali Jarretta Culverja, ki naj bi ga odstopili zasedbi Minnesota Timberwolves, sedmi na izboru Coby bo šel k Chicago Bullsom, Jaxson Hayes, ki je bil kot osmi na izboru izbran s strani Atlante Hawksov, bo po poročanju medijske mreže ESPN nazadnje šel v New Orleans.

Nekdanji krilni center ljubljanske Petrol Olimpije Luka Šamanić je bil na letošnjem NBA naboru izbran s strani San Antonia.
Nekdanji krilni center ljubljanske Petrol Olimpije Luka Šamanić je bil na letošnjem NBA naboru izbran s strani San Antonia. FOTO: AP
Krampelj ni našel svojega prostora pod NBA soncem
Med prijavljenimi je tudi 24-letni Slovenec Martin Krampelj, ki je letos dokončal študij na univerzi Creighton, za katero je v tej sezoni v ameriški univerzitetni ligi NCAA odigral 35 tekem in imel povprečje 13,5 točk in 6,9 skokov. Krampelj ni bil med šestdesetimi izbranci letošnjega nabora.

Do letos je bilo na naborih NBA izbranih dvanajst slovenskih košarkarjev. Ledino je leta 1997 oral Marko Milič, ki je zasedel 33. mesto in bil izbor Philadelphie Sixers. Zadnji in hkrati najvišje uvrščen pa je bil lani Dončić. Dončićev Dallas je letos v drugem izboru izbral Litovca Deividasa Sirvydisa kot 37.

Devetnajstletnega Hrvata Luko Šamanića, ki je letos nastopal za ljubljansko Petrol Olimpijo, so kot 19. v prvem krogu nabora izbrali pri zasedbi San Antonio Spurs.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hachi
21. 06. 2019 13.19
+13
bleŠČečo kariero? a vi to resno? a locite razliko med blesteti in bleščati se?! kariero lahko ima samo blestečo, kar pomeni, da bo blestel. Vsekakor pa ne bo imel bleščeče kariere, ker se ne bo bleščal. morda pa bo imel bleščečo vitrino!
Kun_Aguero
21. 06. 2019 11.30
+10
zion je kot buldozer 201cm in 130kg kot kaksen teskokategoren bokser, kljub kilazi in visini agilen in hiter tole je obetavno
FRTACIN
21. 06. 2019 15.10
+2
škoda da ni šel v ameriški nogomet ali boks..
DeBill
21. 06. 2019 10.17
+1
tale zion bo izpadel taka druga liga proti luki, da bo hudo.
dragan krstic
21. 06. 2019 08.50
+13
Da se mu ne bo zgodilo to kar se je Miliču da je večino časa presedel na klopi in to tedaj ko bi se kot košarkaš moral še razvijati.
Perrun
21. 06. 2019 10.18
+16
tale ne bo nič sedel na klopi, poglej si mal na jutub, tip je totalni buldožer. lebron je dobil konkurenco.
JOSEPH HAYDN
21. 06. 2019 10.19
+8
Mislim,da Popp zna delati z mladimi evropskimi košarkarji tako da je San Antonio za Šamanića top klub
jero555
21. 06. 2019 13.40
+1