Košarka

Po sprejetju zakona Američan Randolph dobil zeleno luč za slovenski potni list

Ljubljana, 12. 07. 2017 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je podprl dopolnitev zakona o državljanstvu, ki ob soglasju vlade izjemoma omogoča pridobitev slovenskega državljanstva osebi, ki ne živi v Sloveniji in nima urejenega statusa tujca. Slovenski potni list bi lahko tako v kratkem dobil ameriški košarkar Anthony Randolph.

Gre za primere posameznikov, ki so ali bi v prihodnje s svojim delovanjem izjemno prispevali k razvoju države in povečanju mednarodnega ugleda oz. prepoznavnosti.

Predlog za dopolnitev zakona je po skrajšanem postopku vložila skupina koalicijskih poslancev. Prvopodpisani pod predlogom Peter Vilfan (DeSUS) je pojasnil, da dopolnitev zakona olajšuje podelitev državljanstva osebam, ki bi s svojim delom koristile državi, kot so vrhunski športniki, znanstveniki in drugi.

Vilfan je izpostavil, da je dosedanja praksa izvajanja izredne naturalizacije pokazala, da oseba ne more pridobiti slovenskega državljanstva, če prej dejansko ne živi v Sloveniji vsaj eno leto in nima urejenega statusa tujca, kljub temu da se je izkazala z izjemnimi dosežki ter bi lahko pripomogla k razvoju in ugledu države.

Po poslančevih navedbah bosta morala tudi v prihodnje resorni organ in vlada v vsakem konkretnem primeru podelitve državljanstva z naturalizacijo utemeljiti državni interes in je vsak strah odveč, saj bo onemogočena vsaka zloraba instituta izredne naturalizacije.

Po dopolnitvi zakona bi lahko zdaj kmalu slovenski potni list dobil ameriški košarkar Anthony Randolph in zaigral za slovensko reprezentanco na prihajajočem evropskem prvenstvu.

Gre za v Nemčiji rojenega, 211 centimetrov visokega 27-letnika Anthonyja Randolpha, sicer ameriškega državljana, ki zadnja leta nastopa za Real Madrid, igra na položaju krilnega centra in centra, šest sezon pa je prebil tudi v ligi NBA. Prvi dve sezoni je igral za Golden State Warriors, nato pa je bil še član New York Knicks, Minnesote Timberwolves in Denver Nuggets. Slovenski selektor, srbski strokovnjak Igor Kokoškov, ki si sicer kruh služi kot pomočnik trenerja pri Utah Jazz, ga je nedavno uvrstil na seznam slovenske reprezentance, zdaj pa ima odprte vse možnosti, da pridobi slovenski potni list.

Državni zbor je sicer dopolnitev zakona o državljanstvu republike Slovenije podprl z 48 glasovi za in 24 glasovi proti.

Anthony Randolph
Anthony Randolph FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Patrick72
15. 07. 2017 11.19
Vani Murko
12. 07. 2017 22.11
-5
Še žal vam bo za Omića
aerosmith13
12. 07. 2017 20.03
-1
revolution17
12. 07. 2017 19.54
+8
To je too!!! Končno in dobrodošel Randolhp!!! In seveda adijo omić užaljen hlod!