Košarka

Napovedali bojevito predstavo, na koncu v Ukrajini pomahali z belo zastavo

Zaporožje, 30. 11. 2018 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska košarkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za nastop na SP doživela visok poraz v Ukrajini in ostala brez možnosti za nastop na šampionatu. Na osmih tekmah je dosegla le dve zmagi. Do konca kvalifikacij pomlajeno zasedbo čakajo še tri tekme, prva bo že v nedeljo v Stožicah, ko se bo pomerila z Latvijo (prenos na Kanalu A ob 16.45).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hud poraz za slovensko reprezentanco
    02:21
    Iz 24UR: Hud poraz za slovensko reprezentanco
  • Vrhunci tekme Ukrajina - Slovenija
    02:30
    Vrhunci tekme Ukrajina - Slovenija

"Misli so povsem usmerjene v četrtkov obračun z Ukrajinci. Lotili se jih bodo z veliko energije ter želje in z bojevito predstavo skušali prekiniti niz porazov v kvalifikacijah," so zatrjevali v taboru slovenske košarkarske reprezentance, nato pa v Zaporožju, kjer so ljudje v zadnjem času vajeni tudi vojnih razmer, izobesili belo predstavo.

Izgubiti s pomlajeno reprezentanco ni sramota, toda izgubiti skoraj s 30 točkami razlike proti Ukrajini, ki je bila brez NBA-košarkarjev, pa ni častno. Energije in želje ni bilo videti, napake so bile na ravni razglašene kadetske reprezentance. Razumljivo je, da ne gre pričakovati zlate reprezentance z eurobasketa, toda podajanje žoge nasprotniku v roke, obilica številnih zgrešenih odprtih metov, igra v napadu brez repa in glave pa je vendarle nekaj, kar kaže na sistemske napake. Napake v pripravi ekipe in pomanjkanje motivacije v smislu, saj nimamo kaj izgubiti, ker je že vse izgubljeno. In tu bi svoj del moralo prevzeti tudi vodstvo Košarkarske zveze Slovenije. V redkokateri drugi državi bi po takšnih slabih, na trenutke sramotnih predstavah še vztrajali pri istem trenerju. Dve zmagi in kar sedem porazov, od tega tudi proti eksotom Belorusom, je vendarle nekaj, kar nam ne sme biti v ponos. Z evroligaškimi, NBA-zvezdniki ali brez njih. Slovenija je vendarle košarkarska nacija.

Slovenija vs Latvija

Slovenija se je zdaj še teoretično poslovila od možnosti za nastop na SP 2019 na Kitajskem, pod resen vprašaj pa so postavljene tudi olimpijske igre 2020. Zdaj bo #mojtim čakal na morebitno povabilo Fibe na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, a na voljo bosta za celotno Evropo le dve. Poleg tega bi Slovenija morala ta turnir, na katerem bo igralo šest reprezentanc, osvojiti.

Medlo in brez pravega odgovora
Slovenci so v Zaporožju izgubili proti Ukrajini (82:54), pomlajena zasedba pod vodstvom selektorja Rada Trifunovića ni bila kos gostiteljem. Evropski prvaki, lanski naslov so osvojili po nizu petnajstih zaporednih zmag (šest v kvalifikacijah in devet na eurobasketu). Tudi kvalifikacije za SP so Slovenci začeli z zmago, a je izkupiček slab, saj so na osmih odigranih slavili le dvakrat (proti Belorusiji in Črni gori).

"Ukrajinci so startali čvrsto in zelo motivirano, mi na drugi strani pa medlo in brez pravega odgovora. Verjamem, da so fantje imeli željo, vendar tega na igrišču niso pokazali. Ko je Ukrajina dobila zalet, pa je bilo že prepozno. Enostavno je nismo znali ustaviti in razlika je samo naraščala. Čeprav smo mladi, bomo morali v prihodnje pokazati več volje, moči in karakterja. Upam, da je bila to dobra šola za vse nas in da bomo na naslednji tekmi v nedeljo pokazali veliko več. Igralce bo treba najprej spraviti iz tega šoka, kajti jasno je, da so močno razočarani. Ponosno so prišli v reprezentanco, nato pa doživeli visok poraz. V teh treh dneh se moramo dvigniti in pokazati, da znamo igrati košarko," je dejal selektor Trifunović po porazu.

Po porazu z Ukrajino je jasno, da so Slovenci tri kroge pred koncem kvalifikacij dokončno ostali brez možnosti za uvrstitev na SP, ki bo na Kitajskem. V tem ciklusu je na sporedu še tekma z Latvijo v nedeljo v Stožicah. Do konca kvalifikacij jih februarja 2019 čaka še gostovanje v Turčiji ter domača preizkušnja z Ukrajino. Gregor Hrovat je dejal: "Tekmo so odprli preveč mehko, nismo se držali dogovorov, bili smo brez prave energije in borbenosti, zato je Ukrajina na koncu zasluženo visoko zmagala. V drugem polčasu nas je nadigrala v vseh pogledih, zadevala je tako z razdalje kot izpod koša, mi pa nismo imeli prav nobenega odgovora."

Slovenski košarkarji so izgubili v Ukrajini.
Slovenski košarkarji so izgubili v Ukrajini. FOTO: Fiba

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
30. 11. 2018 22.57
+1
Kaj nam pomaga Dončič, Dragič ...., če ne morejo igrati za Slovenijo.
ROMELS
30. 11. 2018 14.56
+4
Tale trifunović je v košarki isto kot semulić pri sindikatih
fafajonka
30. 11. 2018 11.47
+8
Kakšna bela zastava neki, gate so jim slekli....... :-D
tedoVV2HCmedo
30. 11. 2018 11.46
+3
Kakšen je bil rezultat? Tega ne vidim tukaj.
fafajonka
30. 11. 2018 11.48
+2
Burt
30. 11. 2018 09.47
+8
Naši nimajo časa da bi šli na svetovno prvenstvo .Kaj vam pomagajo Dončići če ne igrajo za reprezentanco sram jih je igrati na svetovnem prvenstvu