Košarka

Predsednik KZS Erjavec: 'Tekma v Minsku ima naenkrat velik tekmovalni naboj in vložek'

Minsk, 26. 02. 2018 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske košarkarje, ki jih drevi, od 17.20 prenos na Kanalu A in VOYO, čaka kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo z Belorusijo, v Minsku ni presenetil samo polarni mraz, ampak tudi razlaga pravil glede sistema tekmovanja. V drugi del kvalifikacij ekipe prenašajo vse rezultate, ne samo tiste z moštvi, ki se bodo uvrstila v nadaljnje tekmovanje.

Slovenci so prvo tekmo proti Belorusom v Stožicah gladko dobili.
Slovenci so prvo tekmo proti Belorusom v Stožicah gladko dobili. FOTO: Damjan Žibert
Do zmotnega tolmačenja pravil ni prišlo le v slovenski reprezentanci, temveč so podobno razmišljale mnoge druge evropske ekipe.
Slovenski košarkarji so v kvalifikacijah za SP do zdaj zabeležili dve zmagi proti Belorusiji in Črni gori ter poraz proti Španiji. Po novem je tako današnja tekma z Belorusijo, ki se bo začela ob 17.30, veliko bolj pomembna, kot so igralci in vodstvo reprezentance menili še manj kot 24 ur nazaj.

Mednarodna košarkarska zveza Fiba je namreč na predstavitvi sistema tekmovanja med septembrskim evropskim prvenstvom državam pokazala video posnetek, v katerem je razlaga prvega dela tekmovanja, nato pa sledi še opis drugega dela. Pri slednjem je Fiba navedla, da ekipe ta del začenjajo z rezultati iz prvega dela. V tekmovalnih sistemih je običaj, da ekipe, ki se uvrstijo v nadaljnje tekmovanje, s seboj prenašajo le medsebojne rezultate. Tako so vse do včeraj, ko je vest zaokrožila med evropskimi košarkarskimi zvezami, menili tudi pri Košarkarski zvezi Slovenije, ki je nato zahtevala Fibino razlago in dobila pojasnilo, da je bila ves čas v zmoti. Novico je potrdil tudi predstavnik za javnost pri Fibi Sakis Kontos, ki je dodal, da se je na Fibo z enakim vprašanjem obrnilo več kot deset evropskih košarkarskih zvez. Slovenski košarkarji so v kvalifikacijah za SP do zdaj zabeležili dve zmagi proti Belorusiji in Črni gori ter poraz proti Španiji. Po novem je tako današnja tekma z Belorusijo, ki se bo s prenosom na Kanalu A in VOYO začela ob 17.20, veliko bolj pomembna, kot so igralci in vodstvo reprezentance menili še manj kot 24 ur nazaj.

Matej Erjavec in Igor Kokoškov
Matej Erjavec in Igor Kokoškov FOTO: Damjan Žibert
Predsednik KZS Matej Erjavec je na to temo povedal: "Glede na drugačno razlago pravil, kot smo jo na večini košarkarskih zvez razumeli do včeraj, bo imela tekma proti Belorusiji pravi tekmovalni naboj in pomen. A Slovenija je evropski prvak in prepričan sem, da bodo naši fantje to potrdili in dokazali tudi s pristopom in igro na tekmi v Minsku." Z zmago v Belorusiji bi si Slovenija praktično in teoretično že zagotovila nastop v drugem delu kvalifikacij, kjer se bo trem najboljšim ekipa skupine A pridružila trojica iz skupine B, ki jo sestavljajo Latvija, Švedska, Turčija in Ukrajina.

Drugo tekmo kvalifikacijske skupine A med Španijo in Črno goro, nocoj ob 19:00, si lahko ogledate v ŽIVO ekskluzivno na VOYO.

4. kolo kvalifikacij za SP:
Ponedeljek, ob 17.20:
Minsk: Belorusija - Slovenija (prenos na Kanalu A in VOYO)

Belorusija : Slovenija
Belorusija : Slovenija FOTO:

Španija : Črna gora
Španija : Črna gora FOTO:

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.