Košarka

Hladen tuš za Dončića in Real sredi Madrida: Baskonia povedla v finalu

Madrid, 13. 06. 2018 23.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
5

Madridski Real je izgubil prvo tekmo finala španskega prvenstva s Kirolbet Baskonio (90:94). Baski so v zadnjo četrtino vstopili z lepo prednostjo, jo zapravili, nato pa v zaključku dvoboja brezhibno izvajali proste mete ter preživeli vse nalete evropskih prvakov, pri katerih Luka Dončić in Anthony Randolph nista imela svojega večera.

Dončić (na fotografiji) s trenerjem Pablom Lasom.
Dončić (na fotografiji) s trenerjem Pablom Lasom. FOTO: AP
Slovenski reprezentant Vlatko Čančar naj bi za dve leti podaljšal pogodbo s španskim prvoligašem San Pablom Burgosom. Košarkar, ki so ga lani na naboru izbrali Denver Nuggets, nastopal pa je tudi za Mega Basket, tako vsaj še nekaj časa ostaja na Iberskem polotoku.

Vse je bilo v dvorani WiZink Center sprva v znamenju kapetana Felipeja Reyesa, ki je iz rok klubske legende Clifforda Luyka dobil podpisan in uokvirjen dres s številko 757. Toliko tekem je namreč v španskem prvenstvu odigral Reyes in postavil nov rekord. A hitro je postalo jasno, da Real kljub slavnostnemu razpoloženju čaka težko delo proti ekipi, ki je brez večjih težav v polfinalu opravila z Barcelono.

Prvo četrtino je skladno s soigralci neprepričljivo začel tudi slovenski as Luka Dončić, ki je nekajkrat, tudi atraktivno, sicer zaposlil kolege, a prvo točko vknjižil s črte prostih metov šele tik pred koncem prve četrtine. Baskonia je z dvema točkama prednosti odšla na prvi premor, Real pa je do polčasa izid uspel izenačiti in veliko bolje krenil v tretjo četrtino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A tehtnica se je vnovič nagnila na stran gostov, ki so se pred zadnjimi desetimi minutami odlepili na šest točk naskoka. Real je spet bolje začel in hitro stopil naskok, trener Pablo Laso pa je v igro za zadnje štiri minute poslal tudi spočitega Dončića. Madridčani so dolgo časa lovili nasprotnike in ob začetku zadnjih treh minut dvoboja je Jeffery Taylor zadel z razdalje ter kraljevi klub po dolgem času popeljal v vodstvo (81 : 79).

Baski hladni kot "špricer"
V napetem zaključku prvega finalnega obračuna je Baskonia nato dve minuti pred koncem izenačila, po zapravljenem napadu Reala pa je Tornike Šengelija poskrbel za novo vodstvo (84 : 82). Realovci so imeli veliko pripomb nad sojenjem, ki je, vsaj po njihovem mnenju, omogočalo ohranjati priključek gostom. Ti so minuto pred koncem prek prostih metov nezgrešljivega Luca Vildoze spet vodili (86 : 84), medtem ko je na drugi strani Gustavo Ayon obakrat zgrešil.

Baskonia je imela v morda odločilnem napadu veliko sreče, da je Šengelija po zgrešenem polaganju prišel do odbite žoge in izsilil osebno napako. 23,5 sekunde je bilo na semaforju, ko je Gruzijec zadel prosta meta za svojih skupno 12 točk, 88 : 84. "Nora" trojka Sergia Llulla z eno roko in z ene noge je po še dveh uspešnih prostih metih Vildoze za 90 : 87 še nekako obdržala Real v igri, tudi po tem, ko je Baskonia s prostima metoma Johannesa Voigtmanna 6,9 sekunde pred koncem vodila za pet (92 : 87), pa je kraljevi klub našel odgovor z metom za tri Jayceeja Carrolla.

Do konca  so bile še štiri sekunde, Carroll pa je na črto prostih metov poslal Rodrigue Beauboisa. Slednji ni grešil in Realov zadnji napad ni prinesel dramatičnega preobrata. Je pa prinesel povsem nepričakovano zmago Baskonie. Dončić, ki je bil v zadnjih minutah precej neviden, je zbral 12 točk in jim dodal še šest skokov in štiri podaje, medtem ko je Anthony Randolph ostal brez koša. Prva strelca tekme sta bila Carroll pri domačih (20 točk) in Vildoza (16) v vrstah gostov.

Izid prve tekme finala Lige Endesa:

Real Madrid ‒ Kirolbet Baskonia 90 : 94 /0:1/
Luka Dončić 12 točk, 6 skokov in 4 podaje v 29 : 07, Anthony Randolph (oba Real) 0 toč., 1 ukradena žoga in 1 blokada v 7 : 13.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Masterofpupetz
15. 06. 2018 13.10
+1
he he Perez porabu ves denar za sodnike v UCL. Zmanjkalo za laligo pokal in košarko
apodgra
14. 06. 2018 09.42
+1
Ko sem spremljal NBA ligo tekme med Gold Starom in Clevelendom se hitro ugotovil, da je igrana košarka v NBA ligi bolj robustna , bolj moška in veliko bolj dimamična. Zato se evropska košarka ne more primerjati z njihov ligo po kvaliteti in dinamiki te igre. Zelo težko se bo Dončič uveljavil v tej ligi in vprašanje je njegova karierna pot. Morda bi bilo bolje , da bi ostal v Evropi in nadaljeval svojo športno uspešno kariero na terenu , ki mu bolj odgovarja .
blazter
14. 06. 2018 14.58
+4
Se strinjam, sicer je močan in skočen, ima sigurno boljši občutek za igro kot mnogo NBA igralcev. Ampak star je samo 19 let, poln evropske hvale. Upam ,da ne pogrne
ehjaehja
15. 06. 2018 08.12
-4
apodgra zanimivo da to velja isto pol za tvojga Messija ko pride v malo bolj kakovostnejše tekmovanje kot je liga prvakov pogrne,da o svetovnih prvenstvih pa sploh je govorim hehe:D
UnDosTres
15. 06. 2018 11.24
+3
Prvo kot prvo, tekma zagotovo ni bila med Clevelendom in Gold starom xD Sicer pa v NBA je veliko bolj dinamična igra, ni pa veliko bolj ''robustna'' in ''moška'', kar pa bo itak Dončiču odgovarjalo, ker ima ogromno mase, ki jo bo še pretvoril v mišice skozi njihove priprave. Evropska košarka je veliko bolj taktična, in je zato dosti težje izstopat. V NBA-ju bo Luka v roku dveh let ALL-STAR, če bo imel glavo na pravem mestu, ker v Ameriki veliko bolj pride do izraza čisti talent. Plus tega pa ne vem, kako lahko rečeš, da mu ta teren bolj odgovarja, če še ni niti bil v NBA-ju. Vsi Scouti in podobno so mnenja, da se bo tam zelo dobro prilagodil, tak da ne vem, od kod ti to. Itak so pa NBA tekme taka fešta, da sploh ni primerljivo Evropa pa Amerika