Drugi športi

Schooling kot prvi 'pošolal' Phelpsa, Nadal v dvojicah do zlata, Srbi namučili košarkarje ZDA

Rio de Janeiro, 13. 08. 2016 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Singapurski plavalec Joseph Schooling je na OI v Riu osvojil zlato odličje na 100 m delfin. V zelo napetem finalu je Schooling premagal velikega Michaela Phelpsa, ki se je moral zadovoljiti s srebrom. Španca Rafael Nadal in Marc Lopez sta zmagovalca olimpijskega teniškega turnirja v konkurenci moških dvojic.

Schooling (desno) in Phelps med pogovorom po finalu.
Schooling (desno) in Phelps med pogovorom po finalu. FOTO: AP

Na videz nepremagljivi ameriški plavalec Michael Phelps je še povečal svojo legendo z olimpijskih iger z novo kolajno, toda na 100 metrov delfin to, enkrat za spremembo, ni bila zlata. Phelps si je srebro razdelil z Južnoafričanom Chadom le Closom in Madžarom Laszlom Csehom, medtem ko je veliki petkov junak postal Singapurec Joseph Schooling. Enaindvajsetletni Schooling je Singapurju priplaval prvo olimpijsko kolajno, in to najžlahtnejšo. V velikem finalu pa je slavil s prednostjo 75 stotink sekunde pred drugouvrščeno trojico. Med njo je bil tudi Phelps, ki je v Riu pred tem osvojil štiri zlate kolajne. Število Phelpsovih olimpijskih zlatih kolajn ostaja pri številki 22, vsega skupaj pa ima najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger 27 olimpijskih kolajn. Američanka Katie Ledecky medtem ostaja prvo ime med plavalkami na letošnjih igrah. Devetnajstletnica je osvojila zlate kolajne na 200 m, 400 m in 800 m, kar je nazadnje uspelo njeni rojakinji Debbie Meyer na igrah v Mexico Cityju leta 1968. Ledeckyjeva je že omenjenim zlatim kolajnam dodala še štafetno na 4x200, vse je osvojila v prostem slogu. Zadnjo na 800 m je proslavila z novim svetovnim rekordom 8:04,79. Tekmice je povsem potolkla, saj je prvo zasledovalko Britanko Jazz Carlin premagala za 12 sekund. "Želela sem dati vse od sebe. To je bil moj zadnji nastop tukaj. Morala bom čakati nova štiri leta, da bom spet uživala v tem trenutku. Vsakič sem želela uživati in pokazati najboljše plavanje," se je na svoj zadnji nastop ozrla Ledeckyjeva, ki ima iz Ria še srebro na 4x100 m prosto, iz Londona 2012 pa zlato na 800 m prosto. S tem, ko je priplavala do zlata na 200, 400 in 800 m, je ponovila dosežek Meyerjeve, ki je bila v Mexico Cityju prav tako kot Ledeckyjeva še najstnica.

Španca Rafael Nadal in Marc Lopez sta postala zmagovalca olimpijskega teniškega turnirja v konkurenci moških dvojic. V petkovem finalu je španski par premagal romunsko kombinacijo Florin Mergea/Horia Tecau v treh nizih s 6:2, 3:6, 6:4. Dvoboj je trajal dve uri in 26 minut. Španski teniški zvezdnik Nadal je osvojil še drugo zlato olimpijsko kolajno v svoji karieri, prvo v konkurenci moških dvojic, skupaj s svojim dolgoletnim prijateljem Lopezom. Prvo olimpijsko kolajno najžlahtnejšega sijaja je osvojil pred osmimi leti na igrah v Pekingu v posamični konkurenci. Štirinajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam igra v Riu dvojni program. Pred finalom v moških dvojicah je v četrtfinalu turnirja posameznikov v treh nizih, v dvoboju, ki je trajal dve uri, premagal domačega matadorja Thomaza Belluccija ter si priboril polfinalni obračun z Argentincem Juanom Martinom del Potrom.

Z zmago v dvoboju proti Bellucciju je Nadal postal osmi igralec v odprti dobi, ki je vpisal vsaj 800 zmag v teniških dvobojih v karieri. Na prvem mestu te lestvice je Američan Jimmy Connors (1256), drugi je Švicar Roger Federer 1080, tretji Čeh Ivan Lendl (1068). Pred Nadalom so na lestvici še Argentinec Guillermo Vilas (929), Američana John McEnroe (877) in Andre Agassi (870) ter Šved Stefan Edberg (801). Tudi z osvojenim olimpijskim naslovom v moških dvojicah, ki ga je dodal naslovu v posamični konkurenci, se je Nadal vpisal na teniško večno lestvico kot komaj četrti udeleženec teniških olimpijskih turnirjev z naslovoma v posamični konkurenci in konkurenci dvojic, po ameriških sestrah Sereni in Venus Williams ter Čilencu Nicolasu Massuju. Kombinacija Nadala in Lopeza je bila zadetek v polno, Lopez je namreč izkušeni igralec v dvojicah, ki je z rojakom Felicianom Lopezom letos junija pobral zmagovalno lovoriko v dvojicah na turnirju za grand slam, OP Francije v Parizu. Bronasto kolajno sta osvojila Američana Steve Johnson/Jack Sock, ki sta v tekmi za tretje mesto ugnala kanadsko kombinacijo Daniel Nestor/Vašek Pospišil s 6:2, 6:4. V finalu olimpijskih iger v Riu de Janeiru med teniškimi ženskimi dvojicami bosta igrali Švicarki Martin Hingis in Timea Bacsinszky ter Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina. Hingisova se je na OI vrnila po 20-letni odsotnosti in takoj prišla do boja za zlato. Rusinji sta v prvem polfinalu premagali Čehinji Lucie Šafarova/Barbora Strycova s 7:6 (7) in 6:4, Švicarki pa prav tako Čehinji Andrea Hlavackova in Lucie Hradecka.

Košarkarji ZDA so v Londonu pred štirimi leti blesteli, v Braziliji pa se zaenkrat zdijo "zreli" za kakšen poraz.
Košarkarji ZDA so v Londonu pred štirimi leti blesteli, v Braziliji pa se zaenkrat zdijo "zreli" za kakšen poraz. FOTO: AP

Na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru so bile v petek na sporedu moške košarkarske tekme 4. kroga v skupini A, favorizirane ZDA pa so z velikimi težavami ugnale Srbijo s 94:91. Avstralija je zanesljivo premagala Kitajsko s 93:68, Francija pa Venezuelo s 96:56. Američani na olimpijskem turnirju ne blestijo, veliko težav so jim povzročili že Avstralci, danes pa tudi Srbi. Varovanci Mika Krzyzewskega so na koncu vendarle prišli do četrte zmage, najbolj učinkovita pa sta bila Kyrie Irving s 15 in DeAndre Jordan s 13 točkami. Pri Srbih je Nikola Jokić zbral 25 točk in šest skokov. Orli so imeli v zadnji četrtini pri zaostanku za končne tri točke napad vsaj za podaljšek, a je Bogdan Bogdanović zgrešil z metom z razdalje in Američani so "ušli" velikemu presenečenju. Avstralci so zanesljivo premagali Kitajce, največ točk pa je prispeval Cameron Bairstow, ki je dosegel 17 točk. Francozi so se sprehodili čez tekmece iz Venezuele, pri trikolorjih pa je bil najbolj učinkovit Joffrey Lauvergne s 17 točkami. Po štirih tekmah so ZDA zbrale osem, Avstralija in Francija po sedem, Srbija in Venezuela po pet, Kitajska pa štiri točke.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.