Košarka

Slovenci trojke metali 1:17 in izgubili proti Avstralcem

Ljubljana, 04. 08. 2015 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska košarkarska reprezentanca je doživela prvi poraz v pripravah na letošnji eurobasket. S 66:51 so se Avstralci maščevali za poraz v Laškem. Glavni razlog za poraz je predvsem slab met za tri točke. Varovanci Jureta Zdovca so namreč izza črte metali katastrofalnih 1:17!

Jure Zdovc tokrat ne more biti zadovoljen s predstavo svojih varovancev.
Jure Zdovc tokrat ne more biti zadovoljen s predstavo svojih varovancev. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska košarkarska reprezentanca je z oceno prav dobro opravila uvodne tri preizkušnje v pripravah na septembrsko evropsko prvenstvo v Zagrebu. Po uvodni zmagi nad Novo Zelandijo se je v dveh dneh dvakrat pomerila z Avstralijo; v Laškem je zmagala z 79:70, v Stožicah pa so bili gostje boljši s 66:51.

Avstralija, ki se v Sloveniji pripravlja za kvalifikacije za olimpijske igre, je ob Srbiji najmočnejša reprezentanca, s katero se bodo 'junaki' merili v pripravah. V Slovenijo so namreč pripotovali s štirimi igralci iz lige NBA ter še nekaterimi znanimi imeni.

Slovenija bo priprave nadaljevala v Rigi, kjer jo konec tedna čakata novi dve prijateljski tekmi s Poljsko in Latvijo. V nadaljevanju sledijo dvoboji z Ukrajino, Finsko, Italijo ter v zaključku še dva s Srbijo.

Pred odhodom v Latvijo je selektor Jure Zdovc opravil prvi rez v reprezentanci. V letalo se bo vkrcalo trinajst igralcev - Miha Zupan in Saša Zagorac bosta ostala v Sloveniji na rehabilitaciji poškodb, od soigralcev pa sta se morala posloviti Miha Lapornik in Luka Vončina.

Slovenski košarkarji so tokrat morali priznati premoč Avstralcem.
Slovenski košarkarji so tokrat morali priznati premoč Avstralcem. FOTO: Damjan Žibert

Slovenski igralci in navijači so lahko v Stožicah doživeli nekaj utripa prihajajočega eurobasketa, ki se bo v štirih državah začel 5. septembra. Mednarodna košarkarska zveza je na ogled postavila Semaškov pokal, poimenovan po ruskem članu Fibinega hrama slavnih Nikolaju Semašku, ki ga bo 20. septembra v Lillu prejela najboljša evropska ekipa. Hkrati pa se je v dvorani predstavila maskota eurobasketa, Frankie - ognjena krogla.

Tako kot je Slovenija zasluženo zmagala v dvorani Tri lilije v Laškem, so Avstralci upravičili svoj sloves v Stožicah. Bili so v ospredju večji del tekme do odločilne prednosti pa so prišli šele v zadnjih petih minutah. Od minimalnega vodstva 47:45 so naredili delni izid 11:0 in tri minute pred koncem rešili vprašanje zmagovalca.

Pri Sloveniji je tokrat povsem zatajil met za tri točke. Če so 'junaki' v Laškem zadeli deset trojk oziroma 50-odstotkov metov izza polkroga, so bili v Stožicah katastrofalno nenatančni. Edino trojko iz sedemnajstih poskusov so zadeli v 38. minuti, ko je bila tekma že odločena. Hkrati je imel selektor Jure Zdovc le enega razpoloženega igralca - Alen Omić je bil s 15 točkami in 12 skoki prvi strelec in skakalec tekme.

Izid:

Slovenija - Avstralija 51:66 (10:12, 27:28, 41:45)
Omić 15, Balažič 8, Klobučar 7; Broekhoff 13, Goulding 12.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donbon
05. 08. 2015 15.59
+2
Ubogi Zdovc in mi gledalci. V reprezentanci ni niti enega, ki bi zadel recimo 3 trojke zaporedoma, kaj šele met iz nemogočega položaja. Lakovič, E.Lorbek in Alibegovič pa morda Naghbar so strokovnjaki za tele .
1907955
05. 08. 2015 13.36
+2
Najprej naj se cela ekipa in štab z Zdovcem na čelu nauči Zdravljice: včeraj so ob intonaciji himne trije(in pol) nekaj mrmrali, ostali pa buljili v strop a'l pa v parket kot...In klasika: pri delnem izzidu 14:2 si Zdovc puli obrvi in čaka, da bo konec šihta, namesto da bi ukrepal.
1907955
05. 08. 2015 13.33
+2
Saj tehle košometašev še Zdovc ne pozna po imenih...
ČrniSokol
05. 08. 2015 11.00
-1
Se zgodi kaj češ..Ne mirne roke tudi srečo moraš imet..
Hachi
05. 08. 2015 08.57
+13
vcasih smo na treningu laufali kamikaze, par serij, da nam je nabilo utrip, da si bil vsaj v priblizno obremenjen, kot na tekmi, potem pa takoj na linijo prostih metov. prav vsi smo morali zadeti oba prosta meta, drugače smo za vsak zgreseni met delali dodatne serije, dokler nismo vsi zadeli vseh prostih metov, pa ni vazno, ce smo zaradi tega morali podaljsevati treninge. zadeti o morali tudi centri, da ne bo pomote. danes so zgreseni prosti meto centrov ze kar stalnica oz. ce bo en Omic metal proste mete na tekmi 8/8, bo to ze naslovna novica spletnih portalih. da sm na tekmi metal proste manj kot 80%, sem jih poslusal cel teden do naslednje tekme. danes pa nasi playmakerji gresijo odprte mete s pol distance, kar bi morali zadevati, pa ce jih ob 3 ponoc vrzes iz postelje. pa da ne bo kdo mislil, da ne podpiram slovenske kosarke.seveda jo in sem skoraj na vsaki tekmi, vendar pa vidim, da se zelo slabo dela, zato perspektiva ze zgodaj odhaja drugam, ker pri nas iz njih nic ne bi nastalo.Slokar, namesto da bi razgrajal pod obroci, izgleda kot tisti dezevniku podobni gumijasti bonboni, saj se kar bojis, da si bo kaj naredil, ko se premika.playi brez vizije, suterja ni, tako da ne vem, ocitno bo potrebno pripeljati v slovensko ligo še vec tujcev, namesto da bi delali pravilno z našimi. moti me to, da se mladi ne zavedajo, da ce zelijo biti profesionalci, moralo profesionalnost tudi vlagati v ta sport, kar pomeni z glavo, duso in telesom vlagati vse v uspeh. uspeh sam po sebi zaradi talenti ni dovolj. potrebno bo vloziti ostalih 80%!
tomaz.hren@siol.net
05. 08. 2015 09.39
+3
Vse kar si zapisal drži kot pribito. Nekako bo potrebno narediti premike v mlajših selekcijah in potem bo vse veliko lažje pri članih
tomaz.hren@siol.net
05. 08. 2015 08.17
+3
Bil na včerajšnji tekmi in videl poraz naših fantov. Ali je res vse tako slabo kot nekateri pišete???? Prvo, da naredimo konec temu glede neigranja, nekateri so se odločili, da ne bodo igrali za reprezentanco in tukaj bi jaz postavil piko. Ni potrebno ugibati kaj bi bilo, če bi bilo oziroma, če bi bili zraven vsi, lahko bi bilo bolje, lahko pa tudi slabše. Drugo, včeraj se je videlo, da fantje še niso sposobni odigrati treh tekem v petih dneh na istem nivoju. Videlo se je, da je na mestu organizatorja VELIKA luknja. prav tako se je pokazalo, da zanašati se samo na met z razdalje, žel ne bo prineslo rezultata. Tretje, kar se mi zdi najbolj pomembno je pa to, da naši lahko igrajo proti vsakomur le, če tekmo vzamejo 110% resno in zagnano, vse ostalo ne bo prineslo želenih rezultatov. Za konec pa še tole, dajmo fantom in strokovnemu štabu še ta mesec dni časa, verjamem da bodo popravili napake in bo tudi igra stekla, važno pa je da stojimo za temi, ki igrajo za reprezentanco tudi takrat, ko pridejo takšni porazi kot je bil včerajšnji.
Hachi
05. 08. 2015 09.07
+2
se strinjam in seveda jim stojimo ob strani. vendar pa, ce nimamo niti enega playa z neko vizijo, ampak samo neko sablonsko igranje, ne da bi cutili igro, ampak samo tisto, kar je nauceno, ne bo prineslo nobene igre. na trojke nismo igrali, ko smo imeli v repki Hauptmana, Horvata,..., ki so bili neprimerno boljs suterji od Blazica, Rupnika, Klobučarja, Joksimovica, Prepelica. Tile ne zadanejo bazena, cetudi imajo odprt sut. 12/23 prosti meti?!?! pa ce danes stopim na linijo prostih metov, pa spijem 5 pirov, ne bom imel tako slabega odstotka, pa profesionalno kosarke ne igram ze vec kot 10 let. Edina pozitivna stvar je obramba. Vcasih je Zmago govoril, da je obramba osnova za uspeh, a takrat ni bilo vprasanje, ce bomo dosegli 70 tock! ce pa nisi sposoben dati na pripravljalni tekmi vec kot 51 tock Avstraliji, potem pa mocno dvomim, da se kaj veliko da popraviti v enem mesecu. Suter se nihce ni postal v enem mesecu.lahko imajo nasi fantje en dober dan ali pa se komu strga, vendar tega ne moremo pricakovati vsako tekmo. ni vazno koga ni, navijali bomo za tiste, ki so, ampak od te ekipe ne gre pricakovati uspeha, ker pricakovati obratno, bi bilo lagati samemu sebi. na zalost je to realnost trenutnega stanja v slovenski kosarki.
devede
05. 08. 2015 07.57
+9
Po mojem,ce bi zbrali 10 najboljsih ulicnih kosarkarjev Slovenije in dodali Zorana in Slokarja,bi reprezentanca izgledala bolje.
macek_garfield
05. 08. 2015 07.42
+2
... he hehe ...
ummax
05. 08. 2015 07.40
+2
Včeraj prred tekmo so naši napovedovali, da v kolikor ne dobijo več kot 70 pik na tekmo lahko premagajo vsakogar. Zanimivo dobili so jih le 66, samo hudič je, ker moraš DATI vsaj en koš več od nasprotnika da zmagaš...no to bo pa težje očitno. Pa srečno naprej.
melhijad1
05. 08. 2015 07.28
+5
Spet ta 'ostrostrelec' Prepelič z metom za tri 0/5 .......
catman
05. 08. 2015 07.24
+4
Z Blažičem bo zgleda enako kot lani.
štajerc55
05. 08. 2015 05.54
+4
Ta poraz j etudi realno stanje te ekipe ,če bomo v ZG dobili kako tekmo bo to že uspeh !!
mare.florida
05. 08. 2015 04.41
+1
Sramota ni poraz ampak odnos do državnega grba...predvsem to leti na tiste,ki jih ni zraven.Oba brata Lorbek,Vidmar,Begić,Udrih itd.Sami izgovori.Včasih je bilo sveto igrati za državo,danes pa taka žalost.Gorana razumem zakaj ga ni letos zraven ostalih pa ne.Upam da se bodo popravili,ker drugače bo to ena velika žalost.Žal!!!Verjamem v Zdovca zato upajmo na najboljše.SREČNO!!!
Našvasan_zob
05. 08. 2015 08.02
Mica Kovačeva piva nč plačeua... Japajade, kjer si to dons še vidu.. hehehe
Dogo Argentino
05. 08. 2015 00.55
+1
Sam kako so meni grdi ti zeleni dresi. A nebi rajši izbrali kakšne drese, ki bi bili recimo neke nebeško modre barve podobne, kot jih imajo naši nogometaš in bi recimo, če že hočejo to zeleno vsiliti dali samo zelene številke.
filipt
04. 08. 2015 23.57
+2
Poraz je del napredka. Ampak to da se novinarji sedaj obešate na trojke je pa kot da bi iskal dlako v jajcu. Seveda je Avstralija boljša od nas-tretjerazredne reprezentance, in seveda so nas pojedli, če pa smo tako visoko letali in hvalili mladince po dveh nepomembnih zmagah.
pedritsegonita
05. 08. 2015 00.58
Našvasan_zob
05. 08. 2015 08.03
24Ppkur
04. 08. 2015 23.01
+1
mislim, da ovi sploh ne vedo kaj to je trojka, pa zato ne trenirajo teh metov
pedritsegonita
05. 08. 2015 00.58
+2
tudi prostih metov ne trenirajo :). Kekci so...
rambek
04. 08. 2015 23.01
-2
draic pa becerovic vi pa ce ne mislite vec igrat za slovenijo. gledat v dvorani tudi nerabite.
rambek
04. 08. 2015 23.00
+0
to je realnost avstralija im kar 6 nba-jevcev
kapetan09
04. 08. 2015 22.53
-5
Naša tretjerazredna košarka me res ne zanima. Pa še TV prenos je bil - stran vržEN TV denar. Za NK Mb , ki je igral kvalifikacije lige prvakov ni denarja - za vse ostalo , ki je v LJ - pa je. Če bi imeli v LJ lokostrelstvo , bi ga TV prenašala- za ostale jim ni mar. Bomo videli kam to pelje.
Hachi
04. 08. 2015 22.48
+11
pravi suterji. to smrklovje bi nal, da bi umirali na treningih. danes neki branilci niso sposobni zadevat prostih metov, kaj sele da bi pomislili na trojke. kako grozno je padla kvaliteta kosarke pri nas. a si predstavljate Hauptmana, da bi tako svinjsko gresil, kot danes gresijo branilci. kje so suterji, kot so bili Dule, Horvat,... al vsi, ki pridejo v neko kadetsko repko, ze mislijo, da so bog in batina, pa jim je to dovolj, ali pa res tako slabo trenirajo, da je prav sramotno gledati to mucenje. dvomim, da v toliko generacijah ni enega pravega playa, kaj sele suterja, ki bi ga lahko "izbrusili".